середа, 28 липня 2010 02:34

"Достаточно одного яйця, чтобы испортить впечатление от визита"

О 8.30 на майданчику перед Українським домом збирається кілька десятків юнаків і дівчат з партії "Свобода". Мітингуватимуть проти приїзду в Київ московського патріарха Кирила. "Свободівці" збиралися й напередодні, 26 липня, але їх забрали до міліції.

— Сказали, що не маємо дозволів на акцію, хоч все і було, — говорить 24-річний Руслан Андрійко, заступник голови Київської молодіжної організації "Свобода". — В суді декількох членів партії, здається, трьох, відпустили, зробили усне зауваження. Іншим чотирьом дали повістку в суд на сьогодні.

Неподалік дорогу перегороджують лави бійців спецпідрозділу "Барс" — у бронежилетах, з кийками за поясом. До "свободівців" підходить міліціонер:

— Посуньтеся трохи в сторону. Не треба біля дороги стояти. Ви заважаєте.

— Хочете поставити нас, щоб і видно не було? Не хочете дратувати московського попа? Та Кирило так пролетить, що навіть не побачить нас, — усміхається заступник голови Всеукраїнського об"єднання "Свобода" Андрій Мохник, 37 років.

Міліціонер дивиться з-під лоба крізь затемнені окуляри. Близько 100 "свободівців" відходять на кілька метрів до центру майданчика. Тримають у руках партійні прапори і плакати "Геть московського попа!", "Українцям єдину помісну православну церкву!". Підтягується десяток активістів Конгресу українських націоналістів.

— Геть московського попа! — гукають разом.

"Барсівці" обступають усіх щільним кільцем.

Троє юнаків одягають на обличчя маски із зображенням президента Росії Дмитра Медведєва, прем"єра Володимира Путіна і патріарха Кирила. Розігрують сценку. Сюжет — Кирила відправляють до України, аби він насаджував тут московську віру. З нього знімають рясу — під нею погони ФСБ. Кирилові дають квиток на поїзд і відправляють назад.

Кілька десятків перехожих зупиняються. Сміються.

— Хіба Кирило патріарх? Це ж олігарх. Нехай не лізе до нас. Ми ж у Москву не ліземо. Хай знають, що є люди, які проти, які хочуть, щоб була чиста українська держава, церква. Не треба нас із московським ... топтати, — обурюється киянка 58-річна Людмила.

Повз проходять священики й черниці. Прямують на Володимирську гірку, де Кирило правитиме службу. На пікетувальників намагаються не дивитися.

Особенно хорошо молится, когда приходят Дмитрий Анатольевич и Владимир Владимирович с супругами

Учасники акції розгортають перед Українським домом жовто-блакитний прапор 45х30 м.

— Нехай бачить московський піп, що таке Україна і що таке український народ, — говорить один із чоловіків, який тримає полотнище.

О 10.00 на Володимирській гірці зібралися зо 2 тис. мирян. Усі проходили через рамку металошукача, показували вміст сумок. Стоять перед тимчасовим парканом — за 50 м від місця відправи. Ближче до патріарха можна пройти лише за спецпропуском.

— Мы наверху уже всех блокировали, — каже один охоронець іншому.

— Та тут усі смирні, українського патріархату немає, — відповідає другий.

— Вы ж понимаете, достаточно одного яйця, чтобы испортить впечатление от визита.

Серед мирян чимало громадян Росії. Їх можна впізнати за "акаючим" акцентом.

— Я из Москвы, — каже 59-річна жінка у білій хустці. Називає себе "рабою божою Лідією". — С восьми утра уже тут, на пригорочке. За патриархом везде стараюсь ездить. Когда он службу правит, то особенная благодать снизосходит. В Москве тоже хожу на его службы. Особенно хорошо молится, когда приходят Дмитрий Анатольевич и Владимир Владимирович с супругами (президент Росії Медведєв і прем"єр Путін. — "ГПУ").

Людям у натовпі відправи не видно. На встановленому плазмовому екрані показують обличчя з того самого натовпу.

— Тильний бік пам"ятника князю Володимиру розглядаємо! — говорить киянин Олег Краско, 53 роки. — А до Кирила тільки еліту пустили.

Після служби через парк до своїх машин ідуть прем"єр-міністр України Микола Азаров, спікер Володимир Литвин і заступниця глави адміністрації Ганна Герман. Від сонця на їхніх обличчях виступив піт. Кирилові авто підганяють до самого пам"ятника. Помічник патріарха піднімає руку і згинає на його головному уборі золотий хрест. Так Кирило сідає у чорний "кадилак".



"Їх усе одно виловили і привезли у відділки"


24 липня біля аеропорту в Дніпропетровську міліціонери затримали 30 пікетувальників приїзду патріарха Кирила — членів Української народної партії. Напередодні Дніпропетровський окружний апеляційний суд заборонив акцію протесту.

— В аеропорту від УНП було близько 60 чоловік, мали великі плакати, — каже голова управи обласної організації УНП Віталій Кравченко, 63 роки. — Спробували підійти туди, звідки Кирило мав виїжджати — нас не пустили. Хотіли стати на дорозі — "Беркут" також вигнав. А коли перейшли через дорогу, щоб нас було видно, "беркутівці" оточили нас кільцем, посадили 30 чоловік у мікроавтобуси й повезли в Бабушкінський райвідділ.

Що з вами робили у відділку?

— Доки тягли в автобус, то й руки викручували, і віднімали мегафон. А коли привезли, то поставили пляшку води, просили заспокоїтися. Кожного змушували написати пояснення. Тримали 4 години. На мене й на голову обласної організації відкрили справу за спротив. За те, що не хотіли віддавати рупор і плакати.

Чому попри заборону вийшли на акцію?

— Є рішення Дніпропетровської міськради, згідно з яким партіям і організаціям можна збиратися лише в певних місцях за містом. Це рішення суперечить Конституції, але на його основі суд і заборонив нам проводити акцію.

Розглядали можливість протестувати завуальовано, щоб вас не чіпали?

— "Свободівці" так і зробили, але їх усе одно виловили і привезли у відділки. Ми — офіційна партія, у нас є представники у Верховній Раді. Чому маємо ховатися?

У цей же день "Беркут" затримав дев"ятьох членів "Свободи".

Ірина ЧАЙКА

Зараз ви читаєте новину «"Достаточно одного яйця, чтобы испортить впечатление от визита"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути