четвер, 04 жовтня 2012 05:00

До виборів депутати зберуться ще один раз

У вівторок депутати збираються на вечірнє засідання Верховної Ради. Домовляються працювати до 21.00. Хоча це єдиний день на два тижні, коли діє парламент. Так ухвалили нардепи. Мовляв, ідуть вибори, треба зустрічатися з виборцями.

О 16.00 спікер Володимир Литвин оголошує про початок вечірнього засідання. У залі реєструються 338 депутатів, хоча насправді їх удвічі менше.

Обговорюють зміни до закону про оформлення спадщини.

— Людям доводиться по півтора року отримувати спадщину, — доповідає з трибуни "литвинівець" 65-річний Василь Шпак — автор змін. — Пропоную надати нотаріальне право на підготовку відповідних документів посадовим особам сільських, селищних рад та інших органів місцевого самоврядування у населених пунктах, де немає нотаріусів.

На трибуну виходить лідер Радикальної партії 39-річний Олег Ляшко. Підтримує пропозицію щодо змін, а заодно виступає з палкою політичною промовою.

— Тисячі гривень беруть у БТІ, — кричить Олег Валерійович. — 10 разів треба поїхати до нотаріуса, коли автобус не їде. Потім дивуємося, чому в селах немає людей. Оце ярмо, яке навісили на шиї наших людей, можливе тільки в олігархічній країні, де олігархи не платять податків.

Думки депутатів розходяться. Зав'язується суперечка. Дехто з обранців вважає, що можливі зловживання з боку посадових осіб місцевих рад, юридичного майбутнього в закону нема. Інші підтримують зміни, бо зараз "побудувати хату дешевше, ніж оформити спадщину". "Регіонал" Ярослав Сухий пропонує відкрити в селах державні нотаріальні контори. Мовляв, така практика була за Союзу.

— Існує мафія, 20 оціночних фірм при БТІ. Вони непомірно збільшують витрати з оформлення, і ніхто це не контролює. Прибравши їх, ми зекономимо по 650 гривень для кожного селянина, — додає "нунсівець" 44-річний Микола Катеринчук.

281 картка голосує "за" пропозицію Шпака.

Литвин залишає залу. Далі засідання веде його заступник Адам Мартинюк. Спікер повертається, коли на трибуну виходить "литвинівець" 52-річний Василь Черній. Той пропонує внести зміни до Земельного кодексу щодо набуття права власності на землю — щоб іноземці та підприємства з іноземним капіталом купували землю несільськогосподарського призначення.

На годиннику — 20.00. У кулуарах зустрічаються два нардепи.

— Ну шо, ви сьогодні на ізнос працюєте? — питає один зі співчуттям.

— Та да, — кривиться другий та іде до зали.

234 картки голосують "за" земельні пропозиції Чернія.

— По суті узаконене те, що вже є. Більшість підприємств у нас контролюють іноземці. Зараз питання в тому, щоб узаконити територію під їхніми підприємствами. Це добре рішення, бо втихомириться ціна на землю несільськогосподарську, — каже в кулуарах "бютівець" 51-річний Юрій Ганущак. — Вона перестане бути або недооціненою, або переоціненою.

— Може, ще хочете попрацювати? — питає Литвин у депутатів о 21.00.

— Ні, — хором відповідають.

Швидко виходять із будівлі Ради та зникають у темряві.

Наступне засідання — 16 жовтня. Це буде останнє перед виборами.

Зараз ви читаєте новину «До виборів депутати зберуться ще один раз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути