Ексклюзиви
середа, 11 січня 2017 00:35

До Клиха під час етапу можуть застосувати силу

Українських політв'язнів Кремля 41-річного Станіслава Клиха й 52-річного Миколу Карпюка везуть до колоній.

— Адвокат Докка Іцлаєв підтвердив, що 7 січня Клиха відправили на етап до Челябінської області, — каже правозахисниця Марія Томак, 29 років. — Не повідомляють, де перебуває ув'язнений, доки не привезуть. Такі російські закони.

— Клих може опинитися в одному закладі з Олександром Кольченком (кримчан Олега Сенцова та Олександра Кольченка засудили відповідно до 20 і 10 років колонії суворого режиму нібито за підготовку терактів. — ГПУ). За тиждень до етапу, після відхилення апеляції, його здоров'я погіршилося. Наприкінці 2016-го Путін підписав закон, за яким тюремники можуть застосувати насильство до ув'язнених. Якщо Клих поводитиметься емоційно — невідомо, що з ним буде.

Подібна ситуація — з Миколою Карпюком. Відомо, що він на етапі. Очікується, що відбуватиме покарання у Владимирській області РФ.

За версією слідства, Станіслав Клих і Микола Карпюк наприкінці 1994-го — на початку 1995-го воювали проти Росії в Чечні. 26 травня 2016-го верховний суд Чечні засудив чоловіків до 20 і 22,5 року ув'язнення. Правозахисний центр "Меморіал" дійшов висновку, що звинувачення сфальсифіковані, й визнав українців політв'язнями.

Російська правозахисниця 57-річна Зоя Свєтова 21 жовтня 2016-го заявила, що Клих збожеволів від катувань. Його адвокат Докка Іцлаєв у грудні зазначив, що стан ув'язненого погіршується.

Зараз ви читаєте новину «До Клиха під час етапу можуть застосувати силу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути