четвер, 22 листопада 2012 00:45

Дмитро Табачник написав заяву на звільнення

Міністр юстиції 56-річний Олександр Лавринович заходить до зали Кабінету Міністрів, що на сьомому поверсі будівлі. Під пахвою несе коричневу шкіряну теку. Обходить довгий дерев'яний стіл, за яким зазвичай сидять урядовці. У середу вранці тут має розпочатися засідання уряду.

— Олександре Володимировичу, ми хотіли б з вами поспілкуватися! — гукає міністра журналістка.

Той усміхається, кладе теку на стіл і підходить ближче до чорної стрічки, за якою стоїть преса.

— Ви залишаєтеся міністром? — запитують Лавриновича.

Напередодні "регіонали" повідомили, що всі члени уряду, які пройшли в депутати, напишуть заяви про звільнення. Написали міністр регіонального розвитку Анатолій Близнюк та керівник МНС Віктор Балога. Сказав, що піде на депутатську роботу і міністр економіки Петро Порошенко.

— Ви ж бачите, я сюди прийшов, — широко усміхається Лавринович.

— Але з'явилася інформація, що заяви міністрами підписані.

— Ви ж читали книжку, яка називається Конституція, — додає Лавринович. — Там передбачено, що неможливо суміщати депутатський мандат з іншою роботою, крім викладацької і творчої. У глави держави є право за поданням прем'єра призначати та звільняти членів Кабінету Міністрів.

— Так ви з президентом обговорювали, де працюватимете? — запитують журналісти.

— Неодноразово будемо обговорювати і приймати рішення, яким чином правильно використовувати наявні кадри в Україні, — говорить Лавринович.

Урядовець дякує та повертається на місце. Розкладає перед собою документи.

Міністр освіти Дмитро Табачник підходить до міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка. Присяжнюк щось пише на зворотному боці зеленої теки, аби не почули журналісти. Табачник читає, киває і йде на місце.

О 10.00 заходить прем'єр 64-річний Микола Азаров. Сідає за стіл на головне місце. На хвилину спізнюється Петро Порошенко.

— Останніми днями в ЗМІ почали з'являтися сюжети, в яких показуються мітинги, організовані, як правило, в містах, що очолюють представники опозиції, — зачитує з аркуша Азаров. — На мітингах, за участю керівників цих міст, звучить вимога виплатити заборгованість із заробітної плати. Саме керівники міст, обрані населенням, персонально відповідають за вирішення всіх проблем життєдіяльності міста. У тому числі за своєчасну виплату зарплати. Якщо ж ці керівники не здатні виконувати свої обов'язки так, щоб бюджет виконувався, якщо є дефіцит коштів, то вони завжди можуть звернутися по допомогу до обласної або центральної влади. Якщо ти просиш грошей, то зроби це, принаймні, по-людськи.

Присяжнюк не слухає прем'єра. Щось шепоче своєму сусідові — міністру екології Едуардові Ставицькому.

— Присяжнюк, послухай, будь ласка, прем'єр-міністра, — переривається Азаров. Дивиться з-під лоба.

— Ще одне, — підвищує голос Азаров і розвертається в бік Анатолія Близнюка. — Розповсюджуються плітки, нібито уряд збирається стягувати з населення пеню за несвоєчасну сплату комунальних послуг в розмірі до 300 відсотків заборгованості. Хочу заспокоїти людей: не вірте цим чуткам. А окремим нашим міністрам хочу порадити — не давайте приводів для таких чуток, висловлюйтеся більш коректно. Думка окремих міністрів не завжди є думкою уряду.

Близнюк червоніє, опускає очі. Журналістів просять залишити залу. За півгодини до них у прес-центр на шостий поверх спускається 48-річний Дмитро Табачник.

— Ви написали заяву про звільнення? — запитують його. Табачник пройшов у Раду за списком Партії регіонів.

— Безумовно, — відповідає. — Я бачу, наскільки вас це ощасливило. Вражений, що хоч щось приємне можу вам зробити.

 

"Микола Азаров залишиться ще на два місяці"

У Кабінеті Міністрів залишаться працювати урядовці, які наближені до президента, говорить політолог 42-річний Сергій Таран:

— Є ще й друга група — члени Партії регіонів, які виявлять бажання бути в уряді. Борис Колесніков, Юрій Бойко та Андрій Клюєв. Хоча в останнього є ще й амбіції очолити Адміністрацію президента. У Лавриновича менше шансів залишитися на посаді, тому що він не є наближеною до Януковича людиною. Хоча може стати віце-спікером у Верховній Раді. Багато чого залежатиме від сформованої більшості у парламенті. Але політично та професійно наступний Кабмін не сильно буде відрізнятися від нинішнього. Азаров залишиться на посаді прем'єра на два місяці. Потім на нього спишуть усі негаразди і гріхи, скажуть, що він помилявся. На його місце призначать людину із сім'ї, наприклад, Сергія Арбузова (нині голова Нацбанку. — "ГПУ").

 

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Табачник написав заяву на звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути