Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2019 07:00

"Для Володимира Путіна — це політична катастрофа, яку він заслужив. І поразка його імперіалістичної ідеї про "русский мир"

Автор: WWW.PRESIDENT.GOV.UA
  Під час робочої поїздки Волинською областю президент Петро Порошенко взяв участь у молебні за Україну в кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку 15 січня. Святкову літургію відправив Блаженнійший Філарет (у центрі). Участь у ній також узяв митрополит Луцький і Волинський Михаїл (на фото ліворуч)
Під час робочої поїздки Волинською областю президент Петро Порошенко взяв участь у молебні за Україну в кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку 15 січня. Святкову літургію відправив Блаженнійший Філарет (у центрі). Участь у ній також узяв митрополит Луцький і Волинський Михаїл (на фото ліворуч)

"Україна зруйнувала останній міст, який пов'язував її з Росією", — пише про отримання томосу про автокефалію Української православної церкви французька газета "Опіньйон".

Минулого тижня ця тема стала однією з головних для провідних ЗМІ у світі. Адже йдеться не лише й не стільки про церкву. А про історичну подію світового масштабу.

Міжнародні оглядачі відносять здобуття автокефалії до визначних геополітичних досягнень Української держави. Називають його перемогою Києва і великою поразкою Москви.

"Підтримувані Москвою православні церкви в Україні є знаряддям Кремля для поширення російської пропаганди й підтримки проросійських бойовиків на Донбасі. Україна прагнула здобути автокефалію для ­своєї церкви, щоб зменшити вплив РФ", — пише британське видання "Гардіан", що вважає томос "ляпасом Росії".

У Кремлі це також розуміють. Недарма російські інформаційні "війська" активно просували тезу, що об'єднана Православна церква України "неканонічна", що Об'єднавчий собор провели "неправильно", що ніякого томосу ПЦУ не отримає.

Потім, коли Вселенський патріарх під час спільного богослужіння з митрополитом Київським Епіфанієм у Стамбулі вручив йому томос про автокефалію, запустили іншу чутку. Мовляв, документ "неправильний", бо не підписаний усіма членами Священного синоду Вселенського патріархату.

Але і цей "аргумент" спростували. Усі члени синоду поставили під томосом підписи. І після 332 років перебування під контролем Московської патріархії в Україні нарешті постала незалежна церква.

Таких же невдач російська пропаганда зазнавала, коли висміювала перспективу отримання Україною безвізового режиму з ЄС, потім — "Джавелінів" від Сполучених Штатів.

Та завдяки президенту й українській дипломатії "Джавеліни" вже надійшли на озброєння української армії, а безвізом українці користуються майже два роки. Порошенку вдалося здійснити те, про що сотні років лише мріяли покоління українців — створити незалежну Помісну українську православну церкву.

"Ім'я ваше, пане президенте, навіки ввійде в історію українського народу й церкви поруч з іменами наших князів Володимира Великого, Яро­слава Мудрого, Костянтина Острозького та гетьмана Івана Мазепи", — наголосив глава ПЦУ митрополит Епіфаній.

Навіть політичні опоненти президента — Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко й інші були змушені визнати: томос — це історична перемога України, яка перестала бути "канонічною територією" Москви.

"Для Володимира Путіна — це політична катастрофа, яку він заслужив. І поразка його імперіалістичної ідеї про "русский мир", який нібито повинен об'єднати православних слов'ян", — пише польська "Газета виборча".

А держсекретар США Майкл Помпео, вітаючи Київ зі здобуттям незалежної церкви, назвав його "історичним досягненням у прокладанні Україною власного шляху в майбутнє".

І це ще один доказ, що йдеться не про релігійні, а про державотворчі питання. Отримання автокефалії вітають не лише православні українці, а й усі патріоти, незалежно від віросповідання та політичних поглядів.

— Я знаю, що у Криму з надією і радістю сприйняли цей успіх нашої країни. Бо це ще один крок до деокупації, — каже заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Україна здобула ще одну важливу перемогу над Росією.

— Цей випадок показує, що як би Росія не старалася, які ресурси вона не кидала б, як не намагалася тиснути на інші країни — є рішення, які приймають усупереч цьому впливу, — говорить радник президента Рости­слав Павленко.

Наступний крок — членство в НАТО та Європейському Союзі. Хтось скаже: це неможливо, нас туди не кличуть, протидія надто сильна. Але ще п'ять років тому вплив Російської церкви на світове православ'я також здавався непереможним. Та й безвіз чи Асоціація з Євросоюзом були під великим питанням.

Порошенко на ділі показав свою здатність доводити до кінця історично важливі для держави процеси.

Зараз ви читаєте новину «"Для Володимира Путіна — це політична катастрофа, яку він заслужив. І поразка його імперіалістичної ідеї про "русский мир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути