пʼятниця, 02 листопада 2012 06:45

Для Партії регіонів залякати, купити й натиснути означає "впевнено перемогти"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Андрій Кокотюха: ”Реально чистими можна вважати два успіхи — КПУ та ”Свободи”
Андрій Кокотюха: ”Реально чистими можна вважати два успіхи — КПУ та ”Свободи”

Якщо не проголосуєте за Партію регіонів — вас звільнять з роботи. Подібну вимогу висували не лише в провінційних шахтарських містечках Донецької області. В школі, де вчиться мій син, неофіційно визнавали: "згори" надходила усна вказівка — дати партії влади потрібний відсоток, інакше в школі почнуться проблеми з виплатами зарплатні. Раніше вчительки говорили мені: "Ми проти "мовного закону", він розколює країну. Дуже не хочемо, щоб нас змушували його виконувати, бо ми будемо вимушені, ми бюджетники".

Подібна практика є практично в усіх бюджетних установах. Про те, що українські в'язні дружно віддають голоси за Партію регіонів, навряд чи треба говорити. Будучи вже невільниками,  ув'язнені роблять позначки в бюлетенях практично під наглядом. І, не дай Боже, за партію влади конкретна колонія дасть не 100%, а 99%! Проблеми матиме весь виправний заклад. Пресувати непокірних буде вже не адміністрація, а криміналітет — за недогляд.

Незадовго до дня виборів президент Віктор Янукович особисто пообіцяв проблеми тим губернаторам, у чиїх вотчинах проголосують "неправильно". Керівники областей тут же зробили висновки — розбори польотів там, де люди дозволили собі не послухатися "начальство", вже почалися.

Індивідуально працювали з тими, на кого не можна вплинути ані погрозою, ані підкупити гречкою, тонометрами або чекушкою горілки. Мова про тих, чий фінансовий стан не залежить від бюджету — підприємливих українців. Проти них фабрикували справи. У них погрожували забрати бізнес, і в частини впертих відібрали — на науку іншим та на вівтар перемоги Партії регіонів.

Сьогодні перші особи влади пишаються вибором українців на користь реформ, які ніхто так і не побачив, та заявляють про свою чисту перемогу. Насправді вони можуть пишатися хіба одним беззаперечним фактом: аби звести прогнозовані порушення в день виборів до прийнятного мінімуму, влада провела величезну підготовчу роботу. Найчастіше — напряму залякували виборців. За 74 роки радянської влади сформувалося три покоління переляканих людей. З 1991-го помінялося тільки одне. Отже, страх далі лишається в генах.

Про яку чисту перемогу говорить Партія регіонів? Реально чистими можна вважати два успіхи — КПУ та "Свободи". Обидві партії є ідеологічними. Особисто я комуністів ненавиджу. До націоналістів ставлюся нейтрально. Мій вибір до жодної з цих партій стосунку не має. Проте давайте визнаємо очевидне: ані прихильників Симоненка, ані однодумців Тягнибока ніхто не залякував та не намагався підкупити гречкою, "Вітіною тисячею" й кількома гривнями до пенсії. Будучи такими ж далекими від демократії, як "Регіони" і особисто Янукович, ці дві партії з несподівано високими результатами демонструють: демократія в Україні ще лишилася. Але вже на наступних виборах комуністи й "Свобода" ризикують бути не обраними, як свого часу відмерли Соцпартія, "Наша Україна" та інші політичні групи, що втратили шанс.

Таке ж майбутнє загрожує й Партії регіонів. Їй уже не вірять і від її пресингу, наглості й великих апетитів втомилися навіть на Донбасі. Але "Регіони" продовжують шантажувати електорат. Один із проявів страху — 28 жовтня 40% українців не прийшли на дільниці. Вирішили: краще не голосувати, ніж поставити хрестик за тих, хто лякає й купує. І це — не чиста перемога, а чиста поразка влади.

Зараз ви читаєте новину «Для Партії регіонів залякати, купити й натиснути означає "впевнено перемогти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути