четвер, 03 грудня 2020 07:31

"Для нардепів електронне декларування, як кістка в горлі"

"Під час парламентських виборів майже кожна партія заявляла про нетерпимість до корупції. На жаль, робоча група у Верховній Раді, що мала вирішити конституційну кризу, проігнорувала запит суспільства на справедливе покарання корупціонерів", — заявляють у Національному агентстві з питань запобігання корупції 1 ­грудня.

Так там відреагували на новий законопроєкт у парламенті про покарання за подання недостовірних даних у деклараціях. Документ ініціювала робоча група, до якої входять нардепи з різних фракцій. Не передбачають позбавлення волі за брехню в декларації, умисне неподання. Пропонують штрафи, громадські роботи й заборони займати певні посади.

Також у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт президента Володимира Зеленського. Він пропонує відновити кримінальну відповідальність для чиновників за брехню в деклараціях.

Якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на понад 4 млн грн, за це передбачать штраф від 59,5 тис. до 85 тис. грн або позбавлення волі до двох років. За брехню до 1 млн грн — штраф від 17 тис. до 42,5 тис. грн, понад мільйон — до 59,5 тис. грн або громадські роботи від 150 до 240 год., позбавлення права займати посади до двох років.

27 жовтня Конституційний суд України скасував кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в деклараціях. Призупинив повноваження НАЗК із перевірки декларацій. Рішення ухвалив за поданням нардепів із фракції "Опозиційної платформи — За життя" і парламентської групи "За майбутнє".

Раніше тюремне ув'язнення до двох років передбачалося за брехню у декларації на понад 500 тис. грн. Також за це й умисне неподання були штрафи 42,5–51 тис. грн, громадські роботи до 240 год., позбавлення права займати посади до трьох років. Відповідальність стосувалася народних депутатів, суддів, державних службовців, посадовців державних і комунальних підприємств, депутатів місцевих рад, посадовців місцевого самоврядування. Електронне декларування було умовою надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом.

— Нардепи хочуть затягнути повернення кримінальної відповідальності на наступний рік, — розповідає голова Центру протидії корупції 36-річний Віталій Шабунін.

— Це означає, що можна буде покарати за брехню в деклараціях, які здадуть до березня 2022-го. Все, що напишуть або ні у цьогорічних — не підпадатиме під кримінальну відповідальність. Видається, що ціль робочої групи — затягування часу для отримання індульгенції. Через велику увагу до цього питання зараз спробують зманіпулювати із самим покаранням — щоб не було ув'язнення. Це знущання над системою декларування й справедливістю. За крадіжку в кілька тисяч гривень саджають, а депутатам, які ховають десятки мільйонів — не загрожує навіть річне ув'язнення.

Законопроєкт президента передбачає ув'язнення, але піднімає планку брехні. Очевидно, що не може бути лише позбавлення волі. Але коли йдеться про 20–40 мільйонів, у суду має бути можливість застосувати таку санкцію. Повинен бути страх покарання. Його відсутність — на руку депутатам, суддям, усьому політичному класу. Спробують обманути обмеженням волі. Наприклад, буде не тюрма, а гуртожитки, де можна виходити, вести бізнес і раз на місяць відмічатися.

— Сьогодні система не дає молодому депутатському корпусу легалізувати свої статки, — розповідає колишній нардеп Віктор Чумак, 62 роки.

— Їм доплачують чорний нал. А легалізувати його неможливо. НАЗК чітко відслідковує стиль життя високопосадовців. Коли з'явилася система логічного й арифметичного контролю, агентство почало видавати дані щодо парламентаріїв, міністрів, президента. Це як кістка у горлі. Тому серед нардепів у цьому питанні є певна домовленість.

Можливо, це і правильно, що не треба тюрму за брехню в деклараціях. Ефективнішою була б конфіскація активів і заборона займати посади в органах влади — пожиттєво або на 10–15 років. Не строгість покарання визначає можливості впливу, а його невідворотність.

Від того, що робота НАЗК фактично заблокована, втрачаємо довіру європейських партнерів. У Конституцію треба внести зміни про антикорупційні органи — процедуру їхнього призначення. Або прописати право президента, Кабміну по відношенню до них. Подивитися, може, півтора мільйона декларантів — забагато. Можливо, трохи зменшити перелік. Наприклад, стосовно військово­службовців, пожежників.

У президента немає плану дій для боротьби з корупцією. Зараз влада не вирішує це питання.

Зараз ви читаєте новину «"Для нардепів електронне декларування, як кістка в горлі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути