середа, 24 жовтня 2012 00:45

"Для Москви гроші важливіші за політику"

Президент Віктор Янукович відвідав Москву з черговим робочим візитом. Обговорив з Володимиром Путіним перспективи відносин у пріоритетних галузях економіки, взаємодію в газовій сфері і в рамках Митного союзу, повідомляє прес-служба глави Української держави.

— Цей візит жодних результатів ані Україні, ані Росії не дав, — каже директор Інституту національної стратегії Олеся Яхно, 34 роки. — Із самого початку він мав інші цілі. Перше — перед виборами в Україні Януковичу потрібна демонстрація дружніх стосунків з Путіним, що йде на користь Партії регіонів. Це важливо для їхнього електорату, який ментально, культурно та політично налаштований на Росію. Друге — невирішені питання щодо ціни на російський газ перед опалювальним сезоном. Українці чомусь вважають, що більше вони це нагадуватимуть Кремлю, то більша ймовірність, що той піде на поступки. Але Москва не робитиме подарунків. Для неї гроші важливіші за політику.

Чи зможуть Україну втягнути до Митного союзу? З одного боку, сторони декларують необхідність співпраці, підписують зону вільної торгівлі. А з іншого — кожна іде своїм шляхом. У вересні знову були сирні, молочні, автомобільні торгові війни. Україна не хоче вступати у спільний простір з російською економікою. Для Януковича співпраця з ЄС важливіша. Але у Європі чекають на результати парламентських виборів 28 жовтня.

Є ще неофіційна частина перемовин. Розмовляють про "контактерів" — людей, які відповідатимуть за стан відносин перед Януковичем та Путіним. За ці місця завжди точилася велика боротьба всередині України. Всі політики декларують свою європейськість, але кожен мріє бути відповідальним за відносини з Росією. Бо це доступ до великих проектів та грошей. За часів Ющенка війна за це місце точилася між Юлією Тимошенко й Петром Порошенком.

В Україні мало людей, які бачать стратегічні цілі у відносинах з Росією, розуміють їх специфіку і вміли б жорстко вести перемовини. Українська сторона традиційно пропонує все, на що здатна, а Росія каже: "Гаразд, ми подумаємо".

Зараз ви читаєте новину «"Для Москви гроші важливіші за політику"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути