Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2020 00:05

Для економічного прориву бракує справжньої податкової реформи

"Ми змогли створити генеральний план для країни — що і як робити в наступні п'ять років. Якщо коротко, він звучить так: з весни 2020-го починаємо Велике будівництво, — пише прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук у статті на сайті "Економічна правда".

Цього року уряд планує здати в експлуатацію по 100 садків, шкіл, стадіонів та 25 центрів термінової допомоги. Подолати рейдерство. Отримати до бюджету 12 млрд грн від приватизації державних підприємств. Надавати бізнесу кредити під 5%, 7% і 9% річних на відкриття справи. Підписати угоди з Євросоюзом про вільну торгівлю й започаткувати державну програму підтримки експорту. За п'ять років зробити, щоб усі державні послуги були доступні в інтернеті.

1 квітня запрацює другий етап медичної реформи. Охопить спеціалізовану допомогу, паліативну, реабілітацію та програму "Доступні ліки". 2020-й має стати роком термомодернізації будинків (комплекс заходів, що скорочують споживання енергії. — ГПУ). Монетизовані субсидії залишать.

Уряд Гончарука сформували у серпні 2019-го. Крім прем'єр-міністра, у ньому працюють два віцепрем'єри і 16 міністрів.

— Плани Кабміну непогані, — каже економіст ­Володимир Дубровський, 57 років. — Але для прориву багато чого бракує. Наприклад, справжньої податкової реформи. Адміністрування податків залишається найбільшою перешкодою для бізнесу.

Досі звітують: виконали план зі збору податків, врятували бюджет. Тобто не платники податків наповнюють бюджет, а податкова. Це азарівська (Микола Азаров очолював уряд у 2010–2014 роках за президентства Віктора Януковича, у 2006–2007 роках — перший віцепрем'єр і міністр фінансів. — ГПУ) ідеологія, долати її ніхто не збирається. Немає перезавантаження у цій сфері. Змінилася незначна частина працівників податкової. Решта — ті самі азарівські, клименківські (Олександр Клименко — ексміністр доходів і зборів у 2012–2014 роках. Представник олігархічного клану, відомого як "сім'я Януковича". — ГПУ) кадри, які кошмарили бізнес. Не чути про зменшення навантаження на фонд заробітної плати.

Усе, про що говорить Гончарук, не запрацює без правосуддя. Можна скільки завгодно будувати інфраструктуру, створювати електронні сервіси, боротися з рейдерством. Але його не подолають, якщо не буде справедливого чесного суду.

На Кабмін тисне Офіс президента. Зеленський продовжує погану традицію попередників. Разом із керівниками ОП втручається в роботу міністрів. На Банковій (вулиця в Києві, де розташований Офіс президента. — ГПУ) фактично є тіньовий уряд. Це порушує систему стримувань і противаг.

Є спільне з Нацбанком досягнення уряду: знизилася облікова ставка (один з інструментів грошово-кредитної політики. Впливає на вартість кредитів — що вища ставка, то дорожчі позики для населення. У грудні НБУ знизив її до 13,5%. — ГПУ). Але це більше пов'язано з макро­економічною стабільністю, яка зберігається тривалий час. Це заслуга попередніх урядів.

Зараз ви читаєте новину «Для економічного прориву бракує справжньої податкової реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути