пʼятниця, 08 листопада 2019 06:41

Держбюджет не відповідає обіцянкам влади про подолання бідності

5 листопада прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук представив доопрацьований бюджет на 2020 рік. Його Верховна Рада розглядатиме у другому читанні.

— Сформувати бюджет розвитку в теперішніх умовах — завдання непросте, — каже Гон­чарук. — Цей і наступний роки — пікові для погашення зовнішніх зобов'язань (Україна має віддати за кредитами 423,6 млрд грн. — ГПУ).

Доходи державного бюджету заплановані в розмірі 1,094 трлн грн, видатки — 1,108 трлн грн. Дефіцит становитиме 2,09% валового внутрішнього продукту.

Курс гривні буде близько 27 за долар. На соціальну сферу, зокрема, пенсії та субсидії, планують виділити 294 млрд грн. Це на 40% більше, ніж цьогоріч. На охорону здоров'я — 113,3 млрд грн, на дорожну інфраструктуру — 73,7 млрд на освіту — 145,1 млрд. Видатки на оборону й безпеку збільшили до 254,8 млрд грн, 130 з яких — Міністерству оборони.

Мінімальна зарплата прописана в розмірі 4723 грн, нині — 4173 грн.

— Це величезне розчарування, — каже про скоригований проект державного бюджету економіст 43-річний Олексій Кущ. — Він не відповідає обіцянкам нової влади про подолання бідності, динамічні темпи економічного зростання.

Деякі експерти перед першим читанням казали: "Уряд тільки сформований. Бюджет підготували за старими параметрами макроекономічних прогнозів, щоб вчасно подати до Ради. Незабаром побачимо новий з баченням влади щодо інвестицій, зростання, подолання бідності". Час минув — а ми отримали той самий проект бюджету. Там хіба з'явилися декілька мільярдів гривень, які депутати собі вибили на округи. Порахували, що бюджет від грального бізнесу отримає 3 мільярди гривень доходу (закон про легалізацію азартних ігор не ухвалений. — ГПУ). Збільшено доходи від приватизації із 5 до 12 мільярдів гривень (у бюджеті на 2018 рік було закладено 22,3 млрд грн доходів від приватизації. А отримали — 0,3 млрд грн. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Держбюджет не відповідає обіцянкам влади про подолання бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути