пʼятниця, 07 грудня 2012 07:45

Державний бюджет ухвалили за 45 хвилин

Уранці в четвер у парламентській курилці на першому поверсі збираються четверо депутатів. За 15 хв. має розпочатися останнє засідання Ради VI скликання.

"Бютівець" 48-річний Юрій Прокопчук умощується у коричневе шкіряне крісло. Підкурює "Мальборо лайт". Поруч — його колега по фракції та друг 53-річний Сергій Кошин. Вони обидва не потрапили до нового парламенту.

— Я буду далі закінчувати магістратуру в університеті Шевченка. Вчуся на юридичному, — каже Прокопчук і струшує попіл у металеву попільничку

— А я займатимуся партійними справами в області, — відказує Кошин.

Викурюють по цигарці та йдуть до сесійної зали. Там мають розглянути проект бюджету наступного року. В урядовій ложі порожні місця виконувачів обов'язків прем'єра та віце-прем'єрів. Є лише кілька замів та виконувачів обов'язків міністра фінансів Юрій Колобов.

До трибуни йде голова бюджетного комітету, "литвинівець" Валерій Баранов. Опозиціонери розбиваються на групки, щось обговорюють. Доповідача не слухають.

20 хв. Баранов представляє бюджет на 461 сторінці. Розповідає, що дефіцит затверджений на рівні 50,4 млрд грн, що на третину більше, ніж планували. Також встановлена межа держборгу 483 млрд грн.

До трибуни йде "нунсівець" 38-річний Арсеній Яценюк.

— Дефіцит зростає на 30 відсотків до рекордної цифри у 50 мільйонів гривень, — кричить і розмахує руками. Його не слухають. — Основний тягар по сплаті податків лягає на громадян. Додатково з українців стягнуть мільярд гривень. На противагу підприємствам, що належать Партії регіонів, які заплатять на 1,6 мільярда податку на прибуток менше, ніж в тому році. При цьому середня зарплата і прожитковий мінімум зросли на 12 і 13 гривень.

Від комуністів виступає Алла Александровська. Говорить, що вони проти цього бюджету. На годиннику 10.45. Спікер Володимир Литвин ставить на голосування проект. "За" — 242, проти — 69. Не голосували 40.

У кулуари виходить "регіонал" 59-річний Михайло Чечетов. Усміхається:

— Оцените красоту игры. Бюджет положим под елочку, как подарок. Во всех бюджетах европейских государств второй год снижаются выплаты, уменьшаются зарплаты и пенсии. А мы, даже в условиях кризиса, заложили хоть чуть-чуть, но повышение.

— Це найбільш таємничий бюджет, — зауважує заступник Литвина, "бютівець" 47-річний Микола Томенко. — За моєю інформацією, під ранок розійшлася група, яка писала поправки до бюджету. Зранку шукали міністра фінансів, всі були нажахані, а міліція зупиняла машини, щоб міністр сюди нарешті доїхав і узгодив це все. 99 відсотків депутатів не знають, за що проголосували. До бюджету внесли правки в інтересах тих депутатів, які відмовлялися за нього голосувати. Наприклад, можна знайти дофінансування Податкової академії, яку очолює "регіонал" Мельник.

Литвин оголошує перерву, щоб депутати підготувалися до урочистого закриття сесії.

Зараз ви читаєте новину «Державний бюджет ухвалили за 45 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути