Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2007 16:37

Дерипаска критикує Ющенка і хвалить Тимошенко

Автор: фото: REUTERS/ITAR-TASS
  Наприкінці 1990-х Олег Дерипаска входив до групи людей, які обрали Володимира Путіна наступником Бориса Єльцина
Наприкінці 1990-х Олег Дерипаска входив до групи людей, які обрали Володимира Путіна наступником Бориса Єльцина

Власник російського холдингу "Базовый элемент" 39-річний Олег Дерипаска — найбагатший росіянин. Його статки оцінюють у $21 млрд. Донині російський журнал "Финанс" три роки поспіль найбагатшим визнавав губернатора Чукотки та власника англійського футбольного клубу "Челсі" Романа Абрамовича. Тепер він другий.

Напередодні парламентських виборів в Україні торік у березні Олег Дерипаска дав інтерв"ю російському виданню "Время Евразии". Матеріал друкувався для обмеженої групи задіяних у політиці олігархів. Шість примірників потрапили до України. Тут їх передрукували в Інтернет. Через надто гострі відверті заяви щодо середньоазійських республік та України інтерв"ю майже рік вважали фальшивкою.

Однак кілька тижнів тому його опублікували на офіційному сайті Національної ради з корпоративного управління Росії. Її членами є міністр економічного розвитку та торгівлі Росії Герман Греф, голова правління "Внешторгбанка" Андрій Костін, президент торговельно-промислової палати Росії Євген Примаков, голова правління РАО "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс та інші представники владної та бізнесової еліти Росії. Тобто таким чином було підтверджено — інтерв"ю справжнє. Щоправда, на інтернет-сайті воно пробуло лише два тижні — через резонанс у пресі його зняли.

— Чомусь помилково вважають, що Росія хотіла нав"язати Україні Віктора Януковича як президента. Ми, звичайно, фінансуємо його, але зовсім не з метою нав"язування Україні. Ми шукаємо в республіці адекватних менеджерів, і Янукович — лише один із можливих кандидатів, — каже зокрема Дерипаска. — Ми — це реальна російська влада. Усі ті, хто послідовно об"єднався навколо першого президента Росії Бориса Миколайовича Єльцина, хто взяв на себе сміливість приймати важкі економічні та соціальні рішення. А великий бізнес — це частина технології.

Ми — це реальна російська влада

На запитання про імена цієї "влади", Дерипаска називає себе, Романа Абрамовича, главу МДМ-банку Андрія Мельниченка. Про президента Росії Володимира Путіна Дерипаска відгукується дуже тепло. Каже, що в них дружні стосунки.

— Володимир Володимирович — людина, яка вміє дуже уважно слухати і запам"ятовувати, аналізувати та втілювати ідеї. Я дуже його ціную і не жалкую, що в свій час ми обрали його.

Дерипаска згадує і про президента Грузії:

— Люди з такою позитивною енергією, як Михаїл Саакашвілі, нам би дуже згодилися. Я був би готовий забезпечити його особистий прибуток удвічі-тричі вище, ніж він отримує з усієї Грузії. Дуже шкода, але він не розуміє, що масштаб Грузії замалий. Тому навряд чи погодиться на співпрацю.

Про українського президента найбагатший росіянин говорить критично:

— Ющенко трішки заблукав. Подумав, що країною можна керувати з майдану, за допомогою оброблених ліберальними і націоналістичними ідеями студентів. Він помиляється, це ж очевидно для професіонала. Ми всім покажемо його помилки. Ви вже бачили розгубленість Ющенка в російсько-українській газовій війні.

Ющенко поступово стає смішним. Особливо після того, як ми домовилися з Юлією Тимошенко. Вона, до речі, цілком адекватний та професійний політик, допомагала нам на Миколаївському глиноземному комбінаті. Прийде час — усі цікаві фабрики, весь транспорт України буде наш. Це точно. Отак робиться гра.

— Ці думки Дерипаска відповідають думкам російської влади, — каже директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років. — Тому що для них Майдан — це щось некероване. А це не вписується в логіку російської демократії. Російське керівництво розглядає політику, як інженерну систему.

Зараз ви читаєте новину «Дерипаска критикує Ющенка і хвалить Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути