Ексклюзиви
пʼятниця, 11 грудня 2015 07:05

"Депутаты не захотят идти на непопулярные шаги. 300 голосов нет"

Автор: ФОТО з сайта www.sinagoga.kiev.ua
  8 грудня у кулуарах Верховної Ради народних депутатів пригощали солодкими пончиками — до єврейського свята Хануки
8 грудня у кулуарах Верховної Ради народних депутатів пригощали солодкими пончиками — до єврейського свята Хануки

— Так, ану показуйте кармани. Байден багато доларів дав? — вигукує білява кучерява журналістка до народного депутата з "Блоку Петра Порошенка" 42-річного Олександра Черненка.

Той у вівторок пообіді прямує до виходу з Верховної Ради покурити. Перед дверима біля гардероба з 9.00 стоять близько півсотні журналістів. Їх не внесли в списки на виступ віце-президента США 73-річного Джо Байдена.

— У мене тільки гривні, — відповідає Черненко. Широко всміхається. Вивертає кишені піджака. Там 10, 20 та 50 грн. — А долари Байден поміняв. За вигідним курсом.

Відчиняє двері й виходить на вулицю. Звідси чути вигуки "Геть! Геть! Геть!". Це партії "Свобода" та "Укроп" зібрали кількасот своїх активістів. Тримають плакати "Звільніть політв'язнів". Увесь периметр охороняють приблизно стільки ж правоохоронців. Найближчі квартали перекриті.

— Ну впустіть хоч у буфет. Їсти хочеться, — просить охоронця інша журналістка. Всі регочуть.

О 13.40 вже можна потрапити в кулуари Верховної Ради. Тут порожньо. Байден виступив і поїхав.

За 10 хв. на другий поверх виходить лідер фракції "Народного фронту" 39-річний Максим Бурбак:

— З приїзду Байдена в Україну висновки повинні зробити всі фракції. Незважаючи на особисте бачення розвитку подій, ми всі несемо відповідальність за країну. Тому не треба розхитувати човен, у якому всі пливемо. Він потроху вже погойдується. Треба об'єднуватися і йти на компроміс.

— Депутати з "Опозиційного блоку" розказують: коли Байден говорив про корупцію, то дивився в бік уряду, — кажуть журналісти.

— Такого не було. "Опозиційний блок" шукає хоч якесь виправдання тому, що довели країну до зубожіння. На погоджувальній раді керівник їхньої фракції Бойко сказав, що уряд залежний від матеріальної допомоги Заходу. Але ж 2013 року Янукович шастав по Москві й Сочі та жебрав три мільярди доларів, за які ми зараз розплачуємося. Бігають і розказують, що ми ці кошти проїдаємо. Більшість ідуть на стабілізацію грошової системи.

Під вікнами другого поверху ліворуч накривають два столи. Ставлять пампушки, притрушені цукровою пудрою. Це організували до єврейського свята Хануки — свята свічок. Символізує перемогу святості над нечистотою. Крізь натовп до столів пробирається позафракційний 41-річний Борислав Береза. Швидко з'їдає два пончики. Цукрову пудру з обличчя стирає рукою.

— В выступлении Байдена были несколько ключевых вещей. Первое: проведена параллель между Майданом и войной за независимость США. Второе: каждый человек имеет право на достойное обращение. Третье: Америка признает только целостность Украины и Крым — нашим. Четвертое: настаивание на Минских договоренностях. Они будут это требовать. Американцы ждут голосования за поправки к Конституции. Украинцы к этому не готовы. А депутаты не захотят идти на непопулярные шаги. 300 голосов нет. Нас обвинят в срыве соглашений. Будет коллапс. Нужно искать другой формат. Должны втянуть Россию как сторону переговоров. Это вполне реально из-за падения цены на нефть, ситуации внутри страны.

— У приватних розмовах Байден чітко дав сигнал, що Яценюк залишиться прем'єром. Для Америки він зрозумілий. Вони проти Саакашвілі, бо той — як феєрверк, — розказує нардеп із пропрезидентської фракції. Просить не вказувати прізвище. — Тому зараз завдання назбирати голоси, щоб затвердити нову програму уряду й продовжити його діяльність ще на рік. А от Шокіна вони топитимуть.

— Он Луценко вже проговорився, що дострокові вибори будуть. Якщо не весною, то осінню — точно, — додає його колега. Наливає собі негазованої води в пластиковий стаканчик.

Депутати йдуть у буфет. Тут усі столи зайняті. Їжі залишилося мало.

— Найцікавіше буде на раді реформ. Южаніна (нардеп із "Блоку Петра Порошенка" Ніна Южаніна є членом комітету податкової й митної політики. — "ГПУ") наполягатиме на своїй податковій реформі, — каже помічник народного депутата. Їсть млинці з сиром, медом і сметаною. — Южаніна — багаторічний фінансист Порошенка. Через неї він ставить палиці в колеса Яценюку. Тому до кінця року прийматимемо бюджет без нового Податкового кодексу.

Що сказав віце-президент США Джо Байден у Верховній Раді

1. Ви не знайдете жодну демократію, де процвітає корупція. Не достатньо просто організувати бюро з боротьби з корупцією. Вам потрібно провести судові реформи. Корупція відбирає ресурси від народу, не допускає розвитку економіки. Ми знаємо про це, ви знаєте про це, українці знають про це.

2. Усі, навіть олігархи, повинні діяти за одними правилами. Платити податки, не тиснути на суди.

3. У ХХІ столітті країни не можуть, і ми не можемо їм дозволити, перекроювати кордони силою. В цьому і є основні правила. Росія їх порушила й продовжує порушувати. Вона окупувала незалежну українську територію. США ніколи не визнають спроби росіян анексувати Крим.

4. Цілий світ спостерігає за вами. Сподіваються на ваш успіх у боротьбі з раковою пухлиною — корупцією і проти безжалісної агресії Росії. Обидві ці битви, які ви ведете, підтримуються американським народом. Включаючи майже мільйон американців українського походження.

5. Допоки існує російська агресія, ціна, яку платить Москва, зростатиме. США і Європа продовжуватимуть чинити тиск, поки вона не виконає свої зобов'язання в рамках Мінських угод. Санкції не знімемо.

Зараз ви читаєте новину «"Депутаты не захотят идти на непопулярные шаги. 300 голосов нет"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути