вівторок, 15 січня 2013 06:15

Депутати з бійкою обрали главу Нацбанку

Автор: фото: Сергій Старостенко
  ”Свободівці” намагаються відібрати у ”регіоналів” картки для голосування відсутніх нардепів. 11 січня
”Свободівці” намагаються відібрати у ”регіоналів” картки для голосування відсутніх нардепів. 11 січня

— Владимир Дмитриевич, дайте на лечение, — сивий чоловік підходить до нардепа від "Батьківщини" 61-річного Володимира Бондаренка, який хоче зійти до парламентської зали. У п'ятницю той прийшов на останній день сесії.

Дід у сірому потертому костюмі, з червоним обличчям, без кількох верхніх зубів.

— На що? — насуплюється нардеп.

— У меня сын больной, — показує документи із чорної теки, руки трусяться. — Я вам за это интервью сделаю. Обещаю.

Бондаренко витягає з кишені піджака п'ять купюр по 100 грн. Прохач перелічує гроші й запихає до кишені штанів.

— Мне вот и Гурвиц уже дал 500, — каже. — А Доний почему-то отказал. Сейчас к Катеринчуку пойду.

До трибуни виходить заступник голови Нацбанку 45-річний Ігор Соркін. Президент запропонував його на керівника НБУ. Попередній начальник установи Сергій Арбузов став першим віце-прем'єром.

— 2012 року Нацбанк забезпечив стабільність цін та гривні, — читає з аркуша Соркін.

Опозиціонери свистять та кричать "ганьба!" Після 3-хвилинного виступу хочуть поставити запитання.

— Ніяких запитань, — зривається на крик спікер 66-річний Володимир Рибак. — Представлення нового голови відбувається за скороченою процедурою.

Депутати-опозиціонери встають із крісел. "Ударівці" займають місця у перших рядах біля трибуни. "Свободівці" — позаду. Нардепи від "Батьківщини" намагаються пройти до правого ряду. Дорогу їм заступають "регіонали" Нестор Шуфрич та Вадим Колесніченко.

— Куда? — всміхається 46-річний Нестор Шуфрич до опозиціонера Володимира Ар'єва і бере його за лікоть.

Розпочинається голосування. В іншому кінці сесійної зали — крик. "Свободівці" Ігор Швайка та Олександр Мирний відбирають у "регіоналів" чужі картки.

— Там картка Тасі Повалій гуляла-гуляла, але так і не проголосувала, — розповідає "свободівець" 55-річний Богдан Бенюк і сміється. — Не дали. Ім'я занадто відоме.

Дехто з "регіоналів" тисне на кнопки за себе та відсутніх сусідів. У цей час у залі штовханина. "Регіонали" нишком передають картки. Голосування закінчується. Кандидатуру Соркіна затверджують 231 голосом. Депутати свистять.

О 13.30 засідання закінчується. Наступне відбудеться 5 лютого.

Ігор Соркін народився у Донецьку. Закінчив Бакинське військове училище за фахом "інженер експлуатації бронетанкової та автомобільної техніки". Служив у Збройних силах України.

З 1996-го почав працювати у відділі банківського нагляду Донецького облуправління Нацбанку. Через 10 років заочно здобув економічну освіту в Донецькому національному університеті. 2010-го став заступником Володимира Стельмаха — голови Нацбанку.

Дружина Анжела Соркіна — стоматолог. Від березня 2011 року працює заступником голови правління в "УкрБізнесБанку" Олександра Януковича, сина президента. Батько В'ячеслав Соркін — заступник директора департаменту інвестицій та будівництва російської монополії "Газпром". Живе з дружиною в Москві.

Соркін має інтернет-сторінку у соцмережі "ВКонтакте". На головній фотографії він стоїть біля телефонної будки в Англії. Розмістив її торік 24 травня. Є ще дві світлини — на тлі яхт та гір. Має тут 11 друзів. 8 січня 2009 року встановив статус: "Ты должен быть сильным, иначе зачем тебе быть". У аудіозаписах — російський ансамбль Повітрянодесантних військ "Голубые береты" та американська співачка Бейонс.

"Обслуговуватиме потреби сім'ї Януковича"

Дії опозиції під час призначення Ігоря Соркіна були спрямовані на те, аби показати невдалу фінансову політику влади, каже президент Центру ринкових реформ 60-річний Володимир Лановий:

— Усі розуміють, що ми маємо переддефолтний стан фінансової системи за відсутності валютних резервів, а також зовнішні борги та величезний дефіцит бюджету. "Ручний" характер роботи збережеться і за нового керівника.

Парламент підсилив кадрами найближче оточення президента, додає екс-нардеп 57-річний Олександр Бондар:

— Соркін та Арбузов — це люди, віддані "сім'ї". Коли призначають відому людину, з певним досвідом та репутацією, тоді це подія. А тут бачимо зміну одного виконавця на іншого. Перед Соркіним завдання ставитимуть особисто президент і його "сім'я". Він обслуговуватиме їхні потреби.

 

Зараз ви читаєте новину «Депутати з бійкою обрали главу Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути