вівторок, 06 серпня 2019 07:40

Депутати від "Слуги народу" в Трускавці складали план на п'ять років

— Слуги народу? Нє, не бачила. Один покупець вовняну безрукавку вибирав довго, то я йому зауваження зробила, а він послав мене. Може, то депутат був? — 54-річна Алла Коваль, продавщиця Сувенірного ринку в центрі Трускавця на Львівщині тримає парасолю проти сонця.

Із 28 липня по 4 серпня тут діяла "Школа депутатів". У місто на тиждень приїхали 270 представників президентської партії "Слуга народу". Зупинилися у 5-зірковому санаторії "Ріксос Прикарпаття".

На ринку продають дерев'яні сувеніри, вироби з вовни і соломи, ікони. Також мед, солодощі, наливки.

— Ціни не піднімали. Та й депутати ж нові. Хіба Юзика з "Кварталу" впізнав би. Але не бачив нікого, — каже про­давець 49-річний Олег Корецький. Одягнутий у солом'яний бриль і пляжні ­шорти.

На центральній алеї парку багато перехожих говорять російською. Від смуглявих жінок у квітчастих сукнях чути закарпатську говірку.

— До "Ріксоса" треба було маршруткою їхати або на таксі, — працівник центрального бювету Андрій допомагає набрати мінеральну воду в пластиковий стакан із трубочкою. Через неї п'ють, аби не псувалися зуби. — Тут, як бачите, одночасно можуть бути понад три сотні людей, але організованих груп не помічали. У великих санаторіях є свої бювети.

До готелю-санаторію йдемо через парк. Дорогою троє місцевих продають сезонні ягоди й домашні ковбаси. Навігатор веде зарослими стежками поміж кущі.

"Ріксос" — поблизу санаторіїв "Кристал" і "Алмаз", збудованих у 1970-х. Обходимо готель позаду. На білих стінах 13-поверхової будівлі видніються брудні плями, облуплена штукатурка. Готель зведений півколом. Вартість номера — від 3500 грн за добу.

— Шпигуєте? — чоловік у джинсах і червоній футболці йде за нами стежкою повз бетонний паркан. На шиї має бейдж учасника школи з іменем "Ігор Василів".

— Шукаємо вхід.

— Я вас проведу, — говорить 39-річний депутат. Виграв вибори в 164-му окрузі на Тернопільщині. — Вже запізнився на чотири хвилини. У нас заняття по інфраструктурі, хотів послухати. Учора з 9-ї ранку до 22-ї слухали. Не встиг ні води попити, ні відпочити. Але нічого. У Трускавці двічі на рік лікую спину. Я біжу. А вам далі по колу, — звертає до чорного входу.

До головних дверей прямують інші учасники школи. 28-річний Олександр Качура пройшов по списку, як адвокат брав участь у президентській кампанії Володимира Зеленського. З ним правозахисник, голова Лиманської райадміністрації 31-річний Дмитро Наталуха. Обоє акуратно поголені.

— Маємо заняття з правознавства, податків, приватизації державних підприємств. З енергетики, щоб людина могла усвідомлювати рівень відповідальності, — Наталуха поспішає до входу.

— Лягаємо опівночі або й о 1-й ночі. Щоранку у мене руханка (зарядка. — ГПУ), потім працюємо, — розповідає Олександр Качура.

— Александр, а я плавал утром. А ты, вижу, не плаваешь, — вигукує до нього чоловік у спортивній футболці й шортах, без бейджа. Олександр тисне йому руку, але не відповідає.

— Є загальні заняття й факультативи. Одразу маємо визначитися з комітетом, де будемо працювати. Новий склад парламенту насамперед має скасувати недоторканність, запровадити диджиталізацію — тобто перевести установи на цифрові технології. І внести зміни до регламенту, за яким так довго і складно приймаються закони.

Усередині готель оформлений у стилі ампір — стіни з білого кахлю з обрамленням, колони, м'які меблі (стиль ампір з'явився у Франції часів Наполеона Бонапарта. Став символом могутності імперії. Для нього характерна велика кількість блискучих деталей. — ГПУ). На першому поверсі — магазини ювелірної продукції та дизайнерського одягу.

Охорона просить журналістів розмовляти з депутатами тільки в холі другого поверху. На вході у конференц-зал приклеєний аркуш "Зал "Сенатор". Двоє охоронців не дозволяють підходити навіть до дверей.

Поверхом іде жінка із чорним кучерявим волоссям у білому банному халаті до п'ят. Запитуємо, як їй політична атмосфера в готелі.

— Не обращаю внимания, — відповідає, не обертаючись.

За білим "Макбуком" (ноутбук американської компанії "Еппл". — ГПУ) у холі працює наймолодший депутат в історії Ради 23-річний Свято­слав Юраш. Він — зі Львова, живе у Києві. Обіймав посаду заступника директора Світового конгресу українців.

— Парламент має фунда­ментально змінити країну. Народ показав запит на це і революціями, й останніми виборами, — каже. Одягнений у чорний костюм і білу сорочку з коміром сторчма. Меліроване волосся начесане на чубі. Говорить, виділяючи кожне слово.

— Я займатимуся взаємодією українців по світу, ­ратифікацією міжнародних договорів. Треба визначити поняття подвійного громадянства і що з ним робити. Ще мене цікавить спрощення процедури всиновлення.

Сідаємо за столик із 29-річною Марією Мезенцевою. Обрана по мажоритарці в Харкові. Працювала депутаткою в Харківській міськраді у фракції "Самопомочі". Вивчала міжнародні економічні відносини і китайську мову. Міжнародне право студіювала у Британії. Стажувалась у Бельгії.

— Я звикла до таких тренінгів. Навчання, може, й насичене, але всі стараються, — говорить Марія Мезенцева. Має густі брови й карі очі.

— Зараз люблять ловити на тому, що хтось ­чогось не знає. Та я поспілкувалася з колегами і кожен з них — спеціаліст у якійсь сфері. А наявність вищої освіти не завжди є показником успішності.

Каже, після навчання виконують домашні завдання — знімають відео або описують коротким текстом, як вирішити проблему.

— Пока не фотографируйте. Остыну. В теннис играл, — сідає на диван тренер школи і бізнес-тренер Олексій Чорний. По його обличчю стікають краплі поту.

— Ми так організували навчання, що в учасників нема часу на теніс. Останній факультатив сьогодні мав закінчитись о 22:00, але попросили до 24:00, бо відбуваються кілька одночасно й хочуть встигнути на обидва, — переходить на українську.

— Головне завдання — задати тему, дати по ній найновішу аналітику й поставити дискусійні питання. Депутати мають скласти індивідуальний план на п'ять років. Другий документ — це публічна політика, чиї проблеми будуть вирішувати. Третій — розробка закону. Четвертий документ — впровадження закону.

До центру міста їдемо на таксі 5 хв.

— Депутатів возили колеги, але нічого особливого не розповідали. Я возив персонал з інших готелів, то казали, що депутати приїжджали туди з дівчатами і потім виходили зранку чи серед ночі, — говорить дорогою світловолосий 35-річний таксист на чорному "ФольксваҐені".

На стоянці з причепа вантажівки дві жінки у квітчастих халатах і калошах на босу ногу виносять горщики з квітами. Приставляють драбину до ліхтарів і прикріплюють вазони.

— До приїзду президента в суботу місто готується? — запитую.

— Робимо, шоб файно було.

13 годин тривали заняття для парламентаріїв партії "Слуга народу" у Трускавці. Із 8:30 до 21:30 їм читали лекції. Мали три перерви по 20 хв. і короткий обід. Освітній проект "Школа депутатів" організувала Київська школа економіки. Учасників тренінгу поділили на 30 груп по 8–10 осіб.

4 купейними вагонами їхали з Трускавця до Києва депутати "Слуги народу".

Назвали претендентів на деякі посади в Раді

— Партія мене пропонуватиме на посаду голови Верховної Ради України, — каже голова "Слуги народу" Дмитро Разумков 3 серпня у Трускавці на Львівщині. Цього дня Володимир Зеленський приїхав у місто, де тривало тижневе навчання депутатів президентської партії.

Віце-спікером може стати представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Очолить партію, ймовірно, Олександр Корнієнко. А головою фракції буде четвертий номер виборчого списку Давид Арахамія.

Як імовірного голову комітету в закордонних справах називають Богдана Яременка, а комітет з євроінтеграції може очолити Марія Мезенцева.

Зараз ви читаєте новину «Депутати від "Слуги народу" в Трускавці складали план на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути