вівторок, 21 лютого 2012 05:15

Депутати посварилися через гроші

Депутати посварилися через гроші

— Друзі, візьміть пляшки з камінням і транспаранти, не стісняйтеся! — кричить 25-річний Руслан Андрійко, голова громадської організації "Студентська Свобода".

У понеділок вранці він стоїть на столичному майдані Незалежності. З ним сотня студентів з різних областей. Тримають пластикові пляшки з камінням та плакати "Побачиш Табачника — дай йому підсрачника", "Табачник, поверни українську мову та історію в школи".

— Вимагаємо негайної відставки міністра освіти Табачника. Не дозволимо депутатам ухвалити закон "Про вищу освіту", який означає її повну комерціалізацію. Протестуємо проти виселення студентів із гуртожитків під час Євро-2012, — каже 24-річний Андрій Іллєнко, голова київської "Свободи".

Колона рушає проїжджою частиною вул. Грушевського до комітетів Верховної Ради. Ідуть туди 10 хв. Їх оточують близько 30 міліціонерів.

— Виходь, бунтуй, Україну рятуй! Табачника на нари — тоді підем на пари! — вигукують.

Пікетувальники стають на вході в комітети. Між деревами натягують мотузку, чіпляють три вішаки з костюмами. На одному — обличчя президента Віктора Януковича, на другому — міністра Дмитра Табачника, на третьому — "регіонала" Максима Луцького, голови комітету з питань освіти. Усі без очей.

— Якщо депутати голосуватимуть за законопроект "Про вищу освіту", то їх чекає доля комуністів. Комуняку — на гіляку, — кричить Руслан Андрійко.

Крізь натовп мовчки пробирається нардеп Анатолій Гриценко з помічниками. Схиляє голову.

— У нас українська мова була тільки на першому курсі. А після схвалення закону її можуть зовсім прибрати. Викладачі проводять пари російською. Міністр Табачник, припиняйте свою антиукраїнську політику, — каже студент із Білої Церкви на Київщині 21-річний Володимир Гончаренко.

— Тут нас прийшли вітати представники молодіжних організацій, — говорить на Погоджувальній раді спікер 55-річний Володимир Литвин. Киває на вікно. — Хочу сказати учасникам цієї акції — ніхто не розглядає проекти законів про освіту. Їх у нас три. Тому немає підстав пікетувати.

Литвин надає слово лідеру фракції Партії регіонів Олександрові Єфремову, 57 років:

— Минулого тижня наші народні депутати зустрічалися з людьми в регіонах. Людей цікавить, як вирішуватиметься проблема пенсійного забезпечення і чи буде Кабінет Міністрів щось пропонувати з цього приводу парламенту. Друге питання, яке загострюється на місцях, це зарплата працівникам бюджетних організацій. Вона на низькому рівні. Президент доручав уряду надати свої пропозиції. Хотілося б, щоб Кабмін прискорив цю роботу. Бо за підсумками першого кварталу є доручення переглянути державний бюджет.

До зали заходить віце-спікер Микола Томенко. Швидко сідає на своє місце поруч зі спікером. Він спізнився на 20 хв. Дивиться на лідера фракції "БЮТ-Батьківщина" 46-річного Андрія Кожем'якіна. Той вмикає мікрофон. Просить депутатів відреагувати на підкуп депутатів. Два тижні тому його колега Роман Забзалюк заявив, що нібито отримав $450 тис. за перехід у провладну депутатську групу "Реформи заради майбутнього" Ігоря Рибакова.

— Треба одного і другого притягти до відповідальності, — відказує Литвин. — Якщо говоримо про ці суми, то де ще 50 тисяч зарплати? (Забзалюк розповів, що депутатам-перебіжчикам платять по $25 тис. щомісяця. Він перебував у групі два місяці. — "ГПУ").

— Ви не провокуйте, — викрикує з місця Кожем'якін. Червоніє.

— А ви не кричіть, — відмахується спікер. — Чому ви одразу переходите на істерику? Заспокойтеся.

— Мені шкода, що ви знову залишилися безкарними, — повертається до "бютівця" член групи "Реформи заради майбутнього" Володимир Каплієнко, 41 рік.

— Дуже добре, що вам правда очі коле, — спідлоба дивиться Кожем'якін.

— Слідкуйте за собою, пане Кожем'якін, — зціплює зуби Каплієнко. —  Точніше, товариш, яким ви залишилися. Тому що ваші кадебістські методи задовбали всю країну.

Зараз ви читаєте новину «Депутати посварилися через гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути