Ексклюзиви
середа, 16 березня 2011 04:45

Депутати голосуватимуть двома руками

У четвер парламент голосуватиме постанову про перехід на модернізовану систему "Рада-3", обіцяє спікер Володимир Литвин. Депутати оцінюють новинку неоднозначно.

— Система зроблена таким чином, що депутат може голосувати тільки раз, — каже її розробник, директор Інституту проблем математичних машин і систем Анатолій Морозов, 71 рік. — Депутат натискає сенсорну кнопку і тримає її весь час, доки йде голосування. А другою рукою перебирає "за", "проти", "утримався". Але за 2–3 секунди він повинен натиснути ту кнопку, яку вибрав для волевиявлення, і не відпускати до закінчення голосування. Отже, обидві руки зайняті, й не маємо часу бігати від одного кінця залу до іншого.

Упровадження "Ради-3" підтримують "бютівці" та "нунсівці". У "регіоналів" є застереження.

— Систему "Рада-3" можна обійти, — пояснює лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 56 років. — Деякі народні депутати пробували голосувати, підключаючись до неї за допомогою мобільних телефонів. І "Рада" спрацьовувала.

Із "Рада-3" парламент нормально не працюватиме — бракуватиме 226 голосів, вважає нардеп-комуніст 36-річний Євген Царьков:

— У залі не буде олігархів Партії регіонів та БЮТу. Я можу вийти попити води, а в цей час голосуватимуть закон. Потім виборець із мене спитає.

Розробка системи коштувала державі 8 млн грн. Потрібно вже думати про сучаснішу схему, вважає спікер Литвин. Вона дозволить депутатам переглядати документи й голосувати через інтернет.

Зараз ви читаєте новину «Депутати голосуватимуть двома руками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути