пʼятниця, 08 листопада 2019 07:05

Справи Майдану можуть не розслідувати ніколи

"Із 20 листопада всі незавершені прокуратурою провадження передадуть іншим правоохоронним органам, зокрема — Державному бюро розслідувань. Серед них — справи Майдану. П'ять тисяч томів матеріалів отримають нові слідчі. П'ять років слідства потрібно відмотати назад і дослідити з самого початку. На якийсь час це зупинить розслідування", — пише директор ДБР 45-річий Роман Труба на "Українській правді".

Бюро має до 1500 працівників. Таку кількість обмежує закон. Навантаження на одного слідчого — понад 100 проваджень. "Слідчих катастрофічно не вистачає", — заявив Труба.

Тижнем раніше адвокати родин Небесної сотні звернулися до президента Володимира Зеленського, генерального прокурора Руслана Рябошапки, прем'єр-міністра Олексія Гончарука й директора Держбюро розслідувань Романа Труби.

"Протягом двох років потерпілі, учасники Революції гідності, їхні адвокати і правозахисні організації доносили до влади, що є проблема з передачею справ Майдану від Генпрокуратури до ДБР. Та парламент, керівники бюро і ГПУ не звертали на неї уваги. Тепер ситуація стала критичною.

Звертаємося з проханням негайно вжити заходів і не допустити розвалу розслідування. Невідкладно створити в ДБР управління для розслідування справ Майдану, збільшити кількість його працівників. Змінити закон про ДБР — щоб призначити без конкурсу слідчих і прокурорів, які працювали над провадженнями. Гарантувати відсутність тиску і втручання у розслідування з боку колишнього заступника глави Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова", — написали вони.

— Передачу справ Генпрокуратура не підготувала. Хоч про це було відомо кілька років. Таке враження, що розслідування злочинів проти Майдану стали нікому не цікаві. До них немає уваги, — каже адвокат Павло Дикань, 55 років.

— Справи передаватимуть роками, там строки закінчаться, там матеріали втратяться. Ситуацією найбільше володіє слідчий, який вів розслідування. Її передача до іншого — складна процедура. Крім паперів, потрібно передати ще й бачення, загальну картину. Але в електронному вигляді таке не фіксують.

Більш-менш ефективним шляхом було б переведення ­всієї команди слідчих до Держбюро розслідувань. Створення там окремого департаменту. Однак керівника Сергія Горбатюка звільнили, групу прокурорів переполовинили, слідчі — підвішені у повітрі. Виглядає як спланована акція, щоб справи були втрачені.

Слідчих у Генпрокуратурі можна ­призначити на півроку чи рік. За цей час провести перевірку, встановити, чи належно розслідували справи, які були помилки. Далі змінювати склад слідчих — додавати, залучати інші правоохоронні органи. Це варіанти, які можна розглядати. Та майбутній Офіс генпрокурора не робить нічого, аби разом із ДБР розробити процедуру і підкріпити її законодавчо.

Зараз справи передають в нікуди. Припустімо, що у Труби такі люди є. Але без залучення слідчих, які вже працювали, розслідування буде втрачене.

Департамент Горбатюка не був ідеальний. Але вони завжди виглядали "білою вороною" у Генпрокуратурі. Розслідували надзвичайно важкі справи. Були ефективніші за інші департаменти. Це був приклад того, що люди можуть працювати.

Спротив розслідуванню справ Майдану йшов із самого початку. Щонайменше з боку керівництва Генпрокуратури. Знаємо випадки, коли у 2015–2016 роках підозри щодо високопосадовців не погоджували по півроку. Як справа Віри Ульянченко (колишню голову Київської ОДА підозрювали у справі щодо незаконного привласнення мисливських угідь "Сухолуччя" екс-президентом Януковичем. — ГПУ), потім щодо Олени Лукаш (колишня міністр юстиції в уряді Азарова. Підозрювалася в розкраданні коштів та службовому підробленні. — ГПУ). Рішення затримували. Це було за генпрокурорів Шокіна, Луценка. Тепер продовжується за Рябошапки. На жаль, у системі досі працюють люди, які між собою пов'язані дружніми, фінансовими, сімейними зв'язками. "Своїх" не здають.

Важко сказати, коли тепер будуть результати. Можливо — ніколи. Або будуть щодо маленьких справ, які не стосуються високопосадовців.

43 слідчих і прокурори працювали під керівництвом Сергія Горбатюка. Він очолював управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури, п'ять років вів справи Майдану. 23 жовтня його звільнили. За цей час про підозру ­повідомили 448 особам, до суду направили 298 обвинувальних актів, суди винесли 57 вироків.

Зараз ви читаєте новину «Справи Майдану можуть не розслідувати ніколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути