вівторок, 25 грудня 2007 18:06

Чорновола прирівняли до Мазепи і Хмельницького

Минулого понеділка в столичному театрі ім. І. Франка відбувся вечір з нагоди 70-річчя В"ячеслава Чорновола. За дві години до цього в офісі Народного Руху його голова Борис Тарасюк, 58 років, збирає прес-конференцію. Ставлять п"ять табличок із прізвищами запрошених. Серед них і вдова Чорновола — Атена Пашко.

Тарасюк запізнюється на 10 хв. Заходить із лідером визвольного руху Вірменії Паруйром Айрікяном та "рухівцем" Богданом Горинем.

— Це що таке? — червоніє Тарасюк і шипить на свого прес-секретаря Дмитра Жиренка: — Не бачиш, скільки нас?

Той швидко прибирає таблички Атени Пашко та Михайла Гориня.

— Чорновіл не лише громадський діяч України, — говорить російською Айрікян, який був разом із ним у таборах. — Він герой і Грузії, і Вірменії. Ви його недооцінюєте.

Тарасюк каже, що якби Чорновіл залишився живим, то критикував би нині Віктора Ющенка.

— Президент вдався не лише до помилок кадрових, а й до власних, — вважає лідер Нардного Руху.

Після прес-конференції всі їдуть на вечір пам"яті у театр. Туди приходять також нардепи-"нашоукраїнці" В"ячеслав Кириленко, В"ячеслав Коваль, Юрій Кармазін, Олександр Омельченко, Володимир Стретович, Ольга Герасим"юк і "бютівка" Олена Бондаренко. Біля входу їм дають білети. Приїздять віце-прем"єр Іван Васюник та міністр культури Василь Вовкун.

Коридори переповнені. Між запрошеними протискується вдова Чорновола Атена Пашко. Вона — в червоному костюмі з коралями на шиї. Вечір розпочинають із 20-хвилинним запізненням. Виступають політики, хор виконує українські пісні, зачитують вірші Чорновола. На екрані показують виступ 10-річної давнини. Тоді у цій же залі відзначали його 60-річчя.

— Чорновіл — це постать рівня Мазепи, Хмельницького, Грушевського, — говорить у своєму виступі колишній нардеп Лесь Танюк, 69 років. — Він мав феноменальну пам"ять і енергетику.

Із привітанням на сцену виходить співак Тарас Петриненко, 54 роки. Виконує пісню, написану 1989 року для Народного Руху. У ній є слова: "Навіть для народження дитини необхідний споконвічний рух".

— Я можу припустити, що країні потрібен Литвин, — говорить Петриненко потім. — Але їй катастрофічно не вистачає Чорновола. Бо в нього було серце, якого немає в нинішніх політиків.

Зала встає й аплодує. Вечір триває дві години. По закінченні до Тарасюка підходять, тиснуть руку і дякують за чудову організацію.

— Мда... — протягує у відповідь нинішній голова Руху.

Зараз ви читаєте новину «Чорновола прирівняли до Мазепи і Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути