четвер, 26 квітня 2012 06:00

"Чорнобильці отримують справедливу пенсію"

— Ми підняли пенсії справжнім чорнобильцям, — каже на засіданні уряду в середу прем'єр Микола Азаров, 64 роки. — Збільшили кошти на лікування постраждалих від аварії. Фінансування чорнобильських програм поточного року збільшили на 2,2 мільярда гривень.

Перед роковинами вибуху на Чорнобильскій атомній станції Кабмін почав засідання з питань стосовно ліквідаторів та постраждалих.

— Уряд продовжує діалог з організаціями чорнобильців щодо того, які елементи соціального захисту можемо підсилити, — додає Азаров. — Чорнобильці отримують пенсію, яку насправді заробили. Вона не така значна, як хотілося б. Але справедлива.

Прем'єр навів приклад незадовільної опіки чорнобильцями. Так у Київському центрі радіаційної медицини треба оновлювати обладнання. У закладі бракує державних ліків. Пацієнтам пропонують купувати собі медикаменти. Микола Азаров доручив міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій проаналізувати потреби чорнобильських лікарень.

— Нічого нам не додали до пенсії. Останні півтора року я отримував 5200 гривень, а із січня — 1800, — говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС, інвалід другої групи з Луганська 52-річний Олександр Смаглов. У листопаді та грудні торік він голодував під Кабміном. Тоді чорнобильці вимагали не зменшувати їм пенсії. — У лікарнях є тільки найпростіші ліки, трохи вітамінів. Усе інше купуємо. Хоча по закону маємо отримувати медикаменти безкоштовно. У мене гіпертонія, цукровий діабет з ураженням головного мозку. Ліки треба пити щодня. Кожна пачка по 80-90 гривень. Витрачаю на них від 2 до 3 тисяч гривень щомісяця.

Від аварії на ЧАЕС постраждали понад 1,5 млн дорослих українців та майже півмільйона дітей. У бюджеті цього року на чорнобильські програми заклали 12,2 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «"Чорнобильці отримують справедливу пенсію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути