Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2013 07:30

Чому влада пішла на перевибори?

Олексій Гарань, 54 роки, професор політології університету "Києво-Могилянська академія":

— Важливою причиною став Вільнюський саміт Україна — Євросоюз, що має відбутися у листопаді. Одна з вимог ЄС — перевибори. Спочатку влада хотіла призначити їх на 22 грудня. Тоді час оскарження рішень окружкомів припадав би на новорічні свята. У цей час неможливо зібрати членів виборчкомів та політиків. Весь післявиборчий процес загубився б.

Провести вибори чесно влада не хоче й не може. Якби вони відбувалися до саміту, додали б негативу для іміджу України. Тому погодилися на 15 грудня. Для опозиції це вимушений компроміс, бо найзручніший час — вересень. Позитивно, що вибори не призначили на округах Балоги та Домбровського. Це означало б піти на порушення Конституції.

Кость Бондаренко, 44 роки, директор Інституту української політики:

— Ні у влади, ні в опозиції раніше не було бажання починати цю гру. Розуміли, що в них не достатньо сил, ключові розстановки в парламенті вже відбулися. Опозиція наполягала на даті перед самітом. Потім представила різні неузгодженості як системні правопорушення й ударила б по владі. Але вони дістали сигнал від Брюсселя, що там без розуміння ставляться до такої тактики.

У Києві боротьба йтиме жорсткіше через зосередження в столиці фінансових ресурсів. Є інформація, що значна частина тих, хто йшов 2012 року, цього разу не підуть. Хтось розчарувався, комусь не вистачає терпіння, інші не мають грошей або вирішили — досить. Може бути й таке, що результати знову не визнають. Все залежатиме від того, хто і як працюватиме на округах. Не виключаю, що додадуть три округи — Домбровського, Балоги й Маркова.

Володимир Фесенко, 54 роки, директор Центру політичних досліджень "Пента":

— Вибори будуть конфліктними. Але й ситуація буде відмінною від минулорічної, бо опозиції дуже важко стільки часу утримувати протестні настрої. Влада була зацікавлена, аби виборці заспокоїлися. З'являться багато нових кандидатів. Буде чимало відомих людей — колишніх нардепів, місцевих впливових діячів. Це може позначитися на розподілі симпатій. Для розпорошення опозиційного електорату буде досить кількох псевдоопозиційних кандидатів.

22 мільйони гривень треба на вибори у п'яти округах, говорить заступник голови ЦВК Андрій Магера. Уряд виділятиме гроші, а парламент затверджуватиме суму.

Зараз ви читаєте новину «Чому влада пішла на перевибори?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути