середа, 23 березня 2011 05:15

Чому порушили справу проти Кучми?

Чому порушили справу проти Кучми?

Олександр Жир, 53 роки, екс-голова парламентської комісії з розслідування вбивства Георгія Ґонґадзе, полковник СБУ у відставці:

— Ці дії інспіровані самим Леонідом Кучмою. Досить тонка акція і красиво подається. Її проводять розумні люди. У результаті ніхто не побачить жодних рішень, нікого не будуть притягувати до відповідальності. Історія завершиться тим, що Леоніда Даниловича виправдають. Він буде білий і пухнастий. На цьому поставлять крапку. Потім ітиме слідство, ми почуємо, як слідчий із генпрокурором розповідатимуть, що на Леоніда Кучму звели наклеп.

Ми ж бачили як Віктор Янукович на своєму ювілеї танцював із дружиною Кучми. Учора танцювати, а сьогодні один одного саджати? Це неможливо.

Євген Захаров, 58 років, співголова Харківської правозахисної групи:

— Влада хоче показати, що справи проти Тимошенко й Луценка не вибіркові. Це своєрідний відволікаючий маневр.

Для замовного вбивства має бути мотив. Я не бачу такого мотиву в Кучми. Хоча багато залежатиме від того, як сформулюють звинувачення і які будуть докази. Слідство можуть закінчити за відсутністю складу злочину або доказів вини. Кучма в цій історії теж жертва. Проти нього використали особливості його поведінки. Йому можна закидати багато недобрих дій, але тільки не вбивство Ґонґадзе.

Валентина Теличенко, 42 роки, адвокат Мирослави Ґонґадзе:

— Щодо Володимира Литвина також треба виносити відповідну постанову. Також визначитися і по Деркачу (екс-голова СБУ. — "ГПУ"), інших фігурантах у показах Пукача.

Володимир Литвин, 54 роки, голова Верховної Ради:

— Це прозвучало досить неочікувано. З етичної точки зору не вважаю за потрібне давати будь-які оцінки й коментарі. Я хотів би виключити постановку питання у площині тиску щодо мене.

Михайло Погребинський, 62 роки, політолог:

— Цієї справи дуже хотів Захід. Оскільки з його боку є певний тиск на Януковича, то українська влада хоче подати Заходу новий сигнал. Мовляв, ми переслідуємо не тільки політичних опонентів. Можливо, є інша причина — натякнути зятю екс-президента Вікторові Пінчуку, що непристойно бути у списку мільярдерів журналу "Форбс". Кучма, скоріше за все, відбудеться легким переляком.

Олег Мусієнко, 58 років, колишній адвокат екс-начальника служби зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві Георгія Ґонґадзе:

— Без рішення президента кримінальну справу відносно Кучми не порушили б. Мабуть, Янукович намагається уникнути в Україні повторення сценарію близькосхідних й  африканських подій і дострокового припинення своїх повноважень.

Андрій Сенченко, 51 рік, депутат від БЮТу:

— Для мене це стало несподіванкою, бо довгі роки не хотіли повноцінно розслідувати трагедію з Ґонґадзе. Але я не можу повірити у щирість влади покарати винуватців. Можливо, це спроба виправити сформований негативний імідж влади і спробувати довести, що вони борються не лише з політичною опозицією, а встановлюють правосуддя. Хоча на фоні всього, що відбувається, навіть така спроба імітувати притягнення Кучми до відповідальності навряд чи змінить сталий образ цієї влади. Я вважаю, що до справи мають бути притягнені всі фігуранти справи, включно з Литвином.

Вадим Колесніченко, 53 роки, депутат від Партії регіонів:

— Це демонструє, що в Україні починається епоха верховенства права. Перед законом усі рівні — колишні президенти, міністри та теперішні. Не виключаю, що в результаті розслідування буде доведено, що Кучма не причетний до вбивства і всі розмови щодо нього були плітками й інсинуаціями. Тоді перед екс-президентом доведеться вибачитися.

Ярослав Кендзьор, 69 років, депутат від НУ-НС:

— Сьогодні ситуація в Україні є на межі соціального вибуху. Тому владі треба було оголосити сенсаційне повідомлення, яке мало б суспільний інтерес. Таким чином хочуть відволікти увагу. Для Кучми ця справа означає багато проблем і клопотів. Навіть якщо вона нічим особливим не закінчиться, сам факт її порушення — повна дискредитація колишнього президента та його оточення. Його зять Пінчук буде докладати зусиль, щоб витягти тестя із такої халепи.

Зараз ви читаєте новину «Чому порушили справу проти Кучми?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути