пʼятниця, 28 вересня 2012 00:00

"Чи зможе канібал стати вегетаріанцем? Ні!"

Автор: фото надане прес-службою Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Юлія Тимошенко: ”Необхідно скласти списки осіб, яким відмовлятимуть у видачі віз, щоб диктатори та друзі диктаторів були замкнені в межах системи, яку вони створили власноруч”
Юлія Тимошенко: ”Необхідно скласти списки осіб, яким відмовлятимуть у видачі віз, щоб диктатори та друзі диктаторів були замкнені в межах системи, яку вони створили власноруч”

Звертаюся я до вас із-за ґрат, куди відправив мене й інших лідерів політичної опозиції президент України Віктор Янукович. Я не можу спрогнозувати, в який момент Януковичу виявиться замало позбавити мене лише свободи, і тому поспішаю зараз зробити все можливе, щоб змінити трагічний розвиток подій у моїй країні. Саме трагічний, я не помиляюся й не нагнітаю ситуацію!

Повернення України до темного світу диктатури, коли ще зовсім недавно вона була дуже близькою до того, щоб стати повністю визнаною частиною Європи, — це історична трагедія як для українців, так і для Європи, і всього вільного світу, тому що втрата будь-якої окремої демократії виявляє, наскільки вразливою та небезпечною є доля всіх демократій загалом.

Владна "Сім'я" Януковича — так українську владу тепер називають навіть міжнародні організації, зокрема "Фрідом Хаус", — за два останні роки ліквідувала всі баланси та противаги, які притаманні демократичним суспільствам. У нас більше не існує розподілу влад на законодавчу, судову і виконавчу. Все це тепер у руках однієї людини.

Клептократія стала в нашій країні головним маркером влади, фірмовим стилем правлячого режиму, який без натяку на будь-які прозорі процедури переписує у свою приватну власність державні монополії та землі, чужі приватні підприємства. "Сім'я" хоче — "Сім'я" бере.

Януковичу вдається красти без сну і відпочинку, тому що всі впливові телеканали в Україні належать наближеним до "Сім'ї" кланам, та, як у радянські часи, до нудоти повторюють однакову Велику Брехню, яку їм доводять за рознарядкою "Сім'ї" згори.

Звичайно, багато українців розуміють, що їх принижують, грабують, позбавляють їхніх прав, надій і майбутнього. Більш як 90 відсотків українців не вірять судам, та їм немає куди піти, щоб захистити себе і свої родини. Режим вириває у нас душу України, яка живе не передвиборними безкоштовними подачками, які зараз по всій країні роздають представники влади, а самоповагою та розумінням свого гідного місця у великому і складному світі.

Демократичний світ та його лідери багато зробили для порятунку суверенітету України, її демократії, її європейського вибору. Але Янукович не почув вас, а якщо і почув, йому байдуже, тому що він ні на йоту не змінив своєї згубної політики та вже не змінить!

Далі продовжувати йому щось розумне радити, надсилати сигнали занепокоєння — безперспективно!

Чи зможе канібал стати вегетаріанцем, якщо його всі гуртом про це попросять? Відповідь — ні!

Зараз позиція демократичного світу чітко сформована — наступні парламентські вибори, які відбуватимуться в Україні в жовтні, мусять стати ключовим випробуванням для української влади на відданість демократичним європейським цінностям. Ніби українська влада заслуговує на додатковий час, додаткове випробування, щоб довести, що вона здатна змінитися. Я прошу демократичний світ не чекати від української влади чесного проведення парламентських виборів. Ці вибори сфальсифіковані ще до свого початку! Треба негайно, до виборів ламати хребет диктатурі в Україні, доки сфальшовані вибори не дали їй безмежний контроль! Завтра, після парламентських виборів, буде запізно! Ще раз повторюю: буде запізно!

Перш за все, світові демократії повинні припинити гостинно приймати диктаторів, їхні родини, їхніх поплічників та прихильників. Чому ці люди мають вільно подорожувати куди їм заманеться, витрачати скільки захочуть на предмети розкоші, коли їхні громадяни ув'язнюються і стають усе біднішими в їхніх країнах? Необхідно скласти списки осіб, яким відмовлятимуть у видачі віз, щоб диктатори та друзі диктаторів були замкнені в межах системи, яку вони створили власноруч.

У боротьбі з узурпаторами свободи необхідно перейти до нового політичного підходу, схожого на боротьбу з тероризмом: ніяких переговорів із політичними терористами, ніяких поступок або викупів — лише політична ліквідація спільними внутрішніми та зовнішніми зусиллями і негайне звільнення заручників, якими є цілі народи.

Демократичний глобальний світ може ліквідувати диктатури в суверенних країнах швидко, ненасильницькими методами та в межах міжнародного права. Однак треба поставити поза законом подвійні стандарти стосовно диктаторів і їхнього оточення. Вони повинні перестати бути вищими за закон.

Дозвольте мені запропонувати програму "Захист демократії". По-перше, без коливань та марнування часу світові демократії мають створити механізм проведення міжнародних антикорупційних розслідувань проти правлячих диктаторів і їхнього оточення.

По-друге, базуючись на міжнародному та національному законодавстві демократичних країн, треба розпочати арештовувати й конфісковувати власність і здобуті злочинним шляхом фінансові ресурси диктаторів та їхнього оточення.

По-третє, треба зробити можливим притягнення диктаторів і їхнього оточення до відповідальності в тих країнах, де мали місце їхні корупційні трансакції, не чекаючи, доки їх судитиме Гаазький трибунал за масові вбивства людей, які повстануть на вимушені революції. Таким чином, коли диктатора буде скинуто, світовим демократіям необхідно запропонувати підтримку новим режимам, проведення ефективного, прозорого і чесного судового процесу у своїй країні.

По-четверте, зробити диктаторів та їхнє оточення персонами нон ґрата у кожній демократичній країні.

І це тільки частина мирних і справедливих заходів, які впевнено дадуть бажаний результат.

Моя країна зараз балансує на лезі бритви — або вона повернеться до цінностей об'єднаної Європи, або забетонує регіональний авторитаризм пострадянського простору.

У багатьох пострадянських країнах уже надовго втрачено час на демократичний розвиток. В Україні — ще ні! Ви вже багато зробили, і ми дякуємо вам за кожен крок, за кожне слово допомоги, але дійте далі! В України є шанс на боротьбу! Не зупиняйтеся! Давайте всі разом не втратимо цей шанс!

А ще я хочу звернутися до моїх рідних українців — як на Батьківщині, так і в усьому світі: прокиньтеся! Повстаньте! Незалежній Україні ніколи не було так тяжко, як зараз! В якому б куточку світу ви не були — гуртуйтеся, знаходьте можливості для спільних дій та протестів. Звертайтеся по допомогу і підтримку для України до урядів своїх країн. Захистіть Україну, захистіть свою землю, віддайте їй зараз частинку свого життя. Зараз вона потребує допомоги своїх синів та доньок по всьому світу.

Я не можу зараз із вами спілкуватися особисто, але я знаю, що ви мене чуєте та що вам усе це не байдуже — так, як і мені. І тут, за ґратами, я відчуваю пульс нашого великого єднання, солідарності, взаєморозуміння України та світу.

Вірю, що це єднання все змінить на краще, це і є наша надія, наш український шанс, шанс на сильну та розширену Європу.

Зараз ви читаєте новину «"Чи зможе канібал стати вегетаріанцем? Ні!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути