четвер, 05 травня 2011 06:15

Чотири тисячі людей вийшли на першотравневу демонстрацію в Києві

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  1 травня. Члени Компартії під пам’ятником Леніну в центрі Києва збирають кошти для ув’язнених комсомольців
1 травня. Члени Компартії під пам’ятником Леніну в центрі Києва збирають кошти для ув’язнених комсомольців

Двоє чоловіків встановлюють на Хрещатику дві дерев'яні стійки. На них кріплять фанеру й плакати "Національний форум профспілок України", "Стіна правди". Скотчем приклеюють білі аркуші, на яких можна лишати написи.

Поряд збираються з десяток людей. Політично небайдужих на головній столичній вулиці багато, бо за кілька хвилин має пройти першотравнева демонстрація.

— А що це таке? — наважується спитати про "Стіну правди" літній чоловік.

— Це — об'єктивна думка, позиція народу стосовно влади, — пояснює голова Форуму профспілок 42-річний Мирослав Якібчук. — Усі побажання передамо до Кабінету Міністрів. Думаю, цього року позитивного ми нічого не почуємо.

30-річний киянин Павло дістає невелику відеокамеру, знімає, як люди пишуть на аркушах. За півгодини назбиралося понад 40 різнокольорових написів: "Власть, позор твоей продажной прокуратуре", "Прекратить беспредел по сносу МАФов в Киеве", "Де влада? Що вона робить для народу?", "Заберіть злодіїв із Верховної Ради". "Стіна правди" простояла кілька годин.

Хрещатиком суне колона з близько 4 тис. людей, яку організувала Компартія. Демонстранти штовхають три платформи на колесах. На першій розміщено велике вухо і транспарант "Нас слушают, но не слышат". У одного з учасників заклеєний рот, в іншого — накладні пластикові вуха, третій — у темних окулярах. На їхніх спинах написи "Верховна Рада", "Кабінет Міністрів", "Апарат президента". Друга платформа — з мітлою і написом "Выметем железной метлой олигархов из Украины". На третій сидить чоловік у чорному костюмі, циліндрі з сигарою та бокалом коньяку. Від "буржуя" тягнуться трубочки до карти України.

На Європейській площі колона зупиняється.

— Именно с сегодняшнего дня мы начинаем народный референдум, — виголошує з трибуни 58-річний Петро Симоненко, лідер КПУ. — Надо сказать "нет" торговле землей, сотрудничеству с МВФ. На референдуме будет ставиться вопрос о придании русскому языку статуса государственного. Мы готовы к решительной борьбе против олигархизации власти.

Ухвалюють резолюцію припинити реформи в пенсійній, житлово-комунальній, земельній сферах, охороні здоров'я, освіти.

У середу "ГПУ" намагалася з'ясувати, як збиратимуть підписи за проведення референдуму. Однак функціонери Компартії казали, що нічого про це не знають, радили питати нардепа Ігоря Алексєєва. Телефон Алексєєва був відключений.

— За ініціативою референдуму стоїть виборча технологія мобілізації електорату комуністів, — вважає політолог Володимир Цибулько, 46 років. — Раніше Крим давав Компартії 1 відсоток голосів із-поміж 4, що вони збирали по країні. Після відходу від партії лідера кримських комуністів Леоніда Грача КПУ фактично втратила півострів. Їй треба перехопити ініціативу й об'єднати всі русофільські політичні об'єднання. В основу своєї виборчої кампанії на наступний рік вони поклали інтеграцію з Росією. Але все залежить від "регіоналів", бо у планах Партії регіонів узагалі прибрати комуністів із парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Чотири тисячі людей вийшли на першотравневу демонстрацію в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути