понеділок, 21 січня 2008 17:43

Черновецький сміявся після ляпаса Луценка

Минулої п"ятниці після засідання Ради національної безпеки й оборони міністр внутрішніх справ 43-річний Юрій Луценко дав ляпаса меру Києва Леонідові Черновецькому, 57 років. Крім того, він стверджує, що глава МВС ще й копнув у "чоловічу гордість".

На засіданні головував президент Віктор Ющенко. Обговорювали земельні проблеми. Луценко згадав про розкрадання земель на Київщині та у Криму. У відповідь Черновецький поскаржився президентові: мовляв, міністр погрожував посадити його сина Степана, якщо не отримає в Києві землю вартістю кілька мільйонів гривень.

Після засідання міністр МВС обізвав Черновецького "брехуном і падлюкою".

— Луценко ударил меня дважды в место, которым мужчины обычно гордятся, — розповідав потім київський міський голова. — И ударил кулаком в лицо.

Міністр же запевняє, що дав Черновецькому ляпаса після того, як мер копнув його в коліно. Високопосадовців розборонили губернатори. Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук говорить, що після ляпаса мер чомусь сміявся.

Після сутички в секретаріаті міський голова поїхав знімати побої. Його заступниця Ірена Кільчицька розповідала, що його обличчя було в синцях, крові й підпухло. Черновецький обіцяє довести справу до суду.

Нардеп-"нашоукраїнець" 57-річний Геннадій Москаль вважає, що вирішення конфліктів між чоловіками бійкою є нормальним явищем.

— Тільки слабі на голову з"ясовують стосунки різними заявами, що "хтось когось посадить", — вважає заступник Луценка в часи його першого терміну на посаді міністра.

Директор Інституту філософії Мирослав Попович, 77 років, каже, що в цивілізованій країні неприпустимо, щоб міністр бився. Вважає, що Луценко має отримати догану від президента.

— Але на його місці я зробив би те саме, — каже Попович. — Якби був невинний і мене звинуватили в таких страшних речах, як це зробив Черновецький, то іншого виходу не мав би. Та як міністр після цього я подав би у відставку.

Віктор Ющенко надіслав листа генпрокурору Олександрові Медведьку. Попросив розібратися в бійці міністра та мера. Голова Секретаріату президента Віктор Балога, 44 роки, пообіцяв не допускати більше такого.

— Два чиновники вчинили явно негідно своїх посад, повелися невиважено, по-хлопчачому. Кинули густу тінь на авторитет власний і органів влади, які вони представляють, — каже він. — Це був перший і останній випадок, коли в секретаріаті роздаватимуть навсібіч стусани та ляпаси.

Конфлікт між міністром та мером триває давно. Луценка називають основним претендентом на посаду Черновецького в разі дочасних виборів столичного міського голови. 2006 року сина Черновецького мали допитати у справі квартирних аферистів з "Еліта-Центру", бо він є на фотографіях з організатором афери Олександром Волконським. А Леонід Черновецький тоді саме балотувався на посаду мера Києва й звинуватив Луценка в політичному тиску. Тож міністр дав вказівку допитати Степана Черновецького після виборів.

Тільки слабі на голову з"ясовують стосунки різними заявами

Неодноразово опоненти з"ясовували стосунки через пресу. Луценко називав Черновецького наркоманом, а той його — алкоголіком. У жовтні лідер "Народної самооборони" запропонував мерові разом здати медичні аналізи. Сам так і зробив. Алкоголю в його крові не виявили. Черновецький на аналізи не прийшов, натомість покликав Луценка побігати наввипередки на стадіоні.

Нинішнього мера столиці били в обличчя й раніше. У грудні 2003-го у Верховній Раді його двічі вдарив керівник Федерації футболу України Григорій Суркіс. Казав, що Черновецький його обізвав.

Загалом, привселюдні сутички між українськими політиками — не рідкість. 10 років тому колишній боксер, прогресивний соціаліст Володимир Марченко побив "рухівця" Павла Мовчана. Той натякав на особливі стосунки Марченка з лідеркою партії Наталією Вітренко. Вона ж під час сутички била сумочкою та парасолькою по голові Мовчана.

Часто народні депутати чубляться біля парламентської трибуни. Про інші випадки ходять чутки. Вікторові Януковичу під час першого прем"єрства приписували побиття тодішнього глави адміністрації президента Віктора Медведчука та міністра транспорту, покійного Георгія Кірпи. Під час другого прем"єрства подейкували, що по печінці від Януковича отримували міністр юстиції Олександр Лавринович та міністр Кабміну Анатолій Толстоухов.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький сміявся після ляпаса Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути