Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2013 00:15

Через блокування Київради кожен бюджетник щомісяця втрачає до 400 гривень

Автор: фото надане прес-службою КМДА
  Голова Київміськдержадміністрації Олександр Попов на зустрічі з лідерами профспілок. 22 липня
Голова Київміськдержадміністрації Олександр Попов на зустрічі з лідерами профспілок. 22 липня

Гроші завжди потрібні, а влітку — особливо. І родину треба вивезти відпочити, і дітей до школи готувати. Саме зараз, коли гаманці мають бути напоготові, сотні тисяч киян із розпачем підрахували, що їхній і без того невеликий доход відчутно зменшився. Йдеться про вчителів, лікарів і медсестер, бібліотекарок, соціальних працівників та інших бюджетників. Невже їм урізали й так невеликі зарплати? Ні, все складніше.

У Києві міська влада знаходила можливість підтримувати бюджетників, виділяючи гроші на щомісячні надбавки до зарплат. Так відбувалося, доки в діяльність міськради не втрутились деякі народні депутати. Представники "Батьківщини", "Свободи" й УДАРу не дали змоги провести сесію. Водночас, наполягали провести місцеві вибори. Звісно, вони необхідні, але призначати їх повинна Верховна Рада. Саме там треба ставити це питання.

Парламентарі заблокували роботу Київради саме в той час, коли мали виділяти 98 млн грн на виплату надбавок бюджетникам у третьому кварталі. Тепер кожен із них втрачатиме від 200 до 400 грн щомісяця.

Улітку не тільки у людей витрат багато: місто має готувати мережі до опалювального сезону, школи — до навчального року, дороги — до зими. Зараз усі ці роботи в столиці на межі зриву. І це при тому, що потрібні кошти в київському бюджеті є. Щоб використати їх, необхідне рішення міської ради. Без цього виконавча влада не може витратити жодної гривні, бо це буде злочином.

Особливо прикро, що зриваються два довгоочікувані проекти — введення в експлуатацію нової станції метро Теремки та завершення реконструкції Поштової площі. Знову ж, причина не у відсутності коштів, а в неможливості ними скористатися через блокування Київради.

Голова столичної міськдержадміністрації 52-річний Олександр Попов запросив парламентарів до перемовин. Відгукнулись частина депутатів із "Батьківщини" та "Свободи". Учасники досить швидко дійшли згоди з декількох принципових питань.

Визнали, що призначити вибори в Києві має Верховна Рада. Виявилось, що стосовно шляхів збільшення бюджету столиці і Олександр Попов, і парламентарі дотримуються однакової позиції: необхідно терміново ухвалювати закон, який дасть можливість зараховувати до київського бюджету всі 100% податку на доходи фізичних осіб. Обидві сторони погодились, що тему відновлення в столиці діяльності районних рад треба виносити на широке громадське обговорення.

Але ключове питання — розблокування роботи Київради, а відповідно, і поновлення виплат бюджетникам та фінансування нагальних потреб міського господарства, — залишилось невирішеним. Керівники фракцій парламентської опозиції Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко не відмовились від намірів блокувати столичну раду.

Ця ситуація збурила профспілки бюджетних організацій. Щоб відвернути загострення ситуації, Олександр Попов запросив їх на розмову.

— Ми обов'язково знайдемо вихід. Київрада проведе сесію і прийме всі необхідні рішення, — пообіцяв голова міськдержадміністрації. — Зробимо все можливе, щоб люди отримали гроші, які заслужили.

Уже наступного дня Олександр Попов зустрівся з представниками депутатського корпусу Київради. Говорили про розблокування її роботи та ухвалення потрібних жителям столиці рішень.

Певні підстави для надії в цій ситуації дає поведінка профспілок, які підтримали намір голови КМДА домогтися відновлення роботи міської ради. Але засмучує позиція деяких парламентарів, які, піднімаючи цілком слушні питання, зневажають життєві інтереси столичних жителів.

Зараз ви читаєте новину «Через блокування Київради кожен бюджетник щомісяця втрачає до 400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути