субота, 21 липня 2012 05:00

"Це красива російська спецоперація"

Про наслідки кампанії навколо мовного закону для суспільства розповідає політолог Віктор Чумак, 53 роки.

— Наші політики майже всі на цьому законі пропіарилися. Партія регіонів ухвалила — герої для електорату. Литвин не підписав — герой. Опозиція організувала акцію під Українським домом і зупинила процес підписання — герої.

А от суспільство програло. Бо відбувається консолідація як україномовних, так і російськомовних. Російськомовні об'єднуються навколо закону, а україномовні — проти. Це — розкол країни за мовною ознакою. І дискусія, і голодування, і бійки між політиками лише поглиблюють прірву між цими двома сторонами.

Уявіть, що російську мову використовуватимуть не поруч, а замість державної в тій частині країни, де переважають російськомовні. Території, що мали різну історію, різних героїв, різне ставлення до минулого і майбутнього, різні геополітичні орієнтири, — отримають ще й різні офіційні мови. Вони втратять зв'язок між собою. Ми отримаємо два паралельні суспільства. Фактично Україна перетвориться на федерацію.

Цей закон нагадує спецоперацію. Навіть якщо Янукович його не підпише, це вже розбурхало ситуацію і породило ворожнечу між прихильниками різних мов. Це — красива російська спецоперація на гуманітарному ґрунті.

Зараз ви читаєте новину «"Це красива російська спецоперація"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути