пʼятниця, 07 грудня 2007 17:43

"Бютівці" шукають поміж себе зрадників

  Депутат-інвалід із Партії регіонів Олексій Журавко перешкоджає спікеру Арсенію Яценюку зайняти місце головуючого у сесійній залі Верховної Ради. Поруч сміється інший ”регіонал” Олег Царьов
Депутат-інвалід із Партії регіонів Олексій Журавко перешкоджає спікеру Арсенію Яценюку зайняти місце головуючого у сесійній залі Верховної Ради. Поруч сміється інший ”регіонал” Олег Царьов

Позавчора ввечері депутати від Партії регіонів заблокували президію і трибуну Верховної Ради. Так вони відреагували на пропозицію "бютівця" Олександра Турчинова створити спеціальну комісію, котра розглянула б передбачені коаліційною угодою першочергові законопроекти. Засідання закрили.

"Регіони" заблокували президію та трибуну і вчора вранці. Голова парламенту Арсеній Яценюк, 33 роки, відкриває засідання. Заспокоює, що комісію ніхто не створює. Одразу ж оголошує півгодинну перерву. Мовляв, треба домовитися про кандидатів на посади заступників спікера.

Більшість депутатів чекають у залі. Частина йде снідати в буфет. За одним столиком сидять "нашоукраїнець" Тарас Стецьків та "бютівець" Володимир Філенко.

— Якщо вносять на першого віце-спікера Раю ("регіоналку" Раїсу Богатирьову. — "ГПУ"), то ми зразу голосуємо, — каже співрозмовникові Тарас Стецьків, 43 роки.

Запевняє, що за Адама Мартинюка в "Нашій Україні — Народній самообороні" не голосуватимуть.

Доки лідери усіх фракцій ведуть переговори, в кулуарах виставляють кабінки для таємного голосування. В одному з коридорів стоять охоронці лідера Партії регіонів, виконувача обов"язків прем"єр-міністра Віктора Януковича.

За півгодини Арсеній Яценюк оголошує ще одну перерву. Після неї "Регіони" під керівництвом виконувача обов"язків міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича блокують стільцями двері, через які спікер заходить до зали засідань. Однак невдовзі самі їх забирають. Входить Яценюк і пропонує висловитися представникам усіх фракцій.

Першою поспішає лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, 47 років. Однак біля трибуни зупиняється — вона зайнята "регіоналами". Спікер просить її звільнити, ті на кілька кроків відходять.

— Ми пропонуємо найменшим фракціям — комуністам та Блоку Литвина — першими поза конкурсом вибрати собі комітети, — заявляє Тимошенко.

Говорить, що потім коаліція почергово з Партією регіонів розбере решту.

— Уже другий день чекаємо, — говорить про кандидата на посаду першого віце-спікера від опозиції. — А вони ніяк не можуть домовитися між собою, як поділитися.

Наступним виступає 51-річний Володимир Литвин. Звинувачує коаліцію у політичній корупції.

— Сьогодні є намагання штучно поділити Верховну Раду навпіл, — підвищує голос. — Підтримайте, проголосуйте, і ми дамо вам посаду міністра — це повернення до практики, що зруйнувала парламент. Такий варіант не пройде!

Тимошенко кривиться. Під час виступу Литвин поглядає на годинник — він єдиний вкладається у відведений час. Коли йде з трибуни, вдоволено усміхається.

"Нашоукраїнець" Роман Зварич каже, що його фракція проголосує за кандидата від "регіоналів" та "литвинівців". За комуніста не голосуватиме. Лідер КПУ Петро Симоненко довго звинувачує "помаранчевих". Припускає, що всі вони скоро стануть антисемітами. Однак свою думку не пояснює.

Слово бере Арсеній Яценюк. "Регіонали" починають галасувати. Їхній представник не записався на виступ, але вони вимагають слова. Спікер кілька разів вибачається перед 59-річним Миколою Азаровим.

— Микола Янович, замість п"яти хвилин можете виступати шість. Це компенсація, — жартує спікер.

— От тому ми блокуємо трибуну, що нам не дають слова, — говорить Азаров і після паузи продовжує: — Звичайно, те, що розказувала Тимошенко, — неправда.

Запевняє, що Партію регіонів цікавить не розподіл парламентських посад, а принципи співпраці коаліції й опозиції. Заперечує ведення "регіоналами" таємних переговорів і намагань когось перекупити.

Яценюк оголошує засідання закритим.

— За будь-яких обставин відповідно до "Закону про Кабінет Міністрів" та регламенту Верховної Ради у вівторок відбудеться голосування за прем"єр-міністра та склад уряду, якщо такий буде внесений, — каже спікер і виходить.

У кулуарах депутати з фракції БЮТу на умовах анонімності розповідають, що зараз керівництво і внутрішня служба безпеки Блоку намагаються виявити уже підкуплених депутатів. Припускають, що таких троє. Однак "Регіонам" потрібно восьмеро. Мовляв, у них є 222 голоси у трьох фракціях, плюс голос Івана Плюща. Якщо додати ще трьох — це більшість у Верховній Раді. Коаліції вони створити не можуть, але БЮТ і НУ-НС не будуть здатні затвердити Тимошенко прем"єром. А Кабміном і надалі керуватиме виконувач обов"язків глави уряду Віктор Янукович. "Бютівці" вважають, що серед "нашоукраїнців" Партія регіонів зрадників не шукає, щоб не сваритися з президентом.


Перша прес-конференція Яценюка тривала 20 хвилин


Учора по обіді новообраний голова Верховної Ради 33-річний Арсеній Яценюк провів свою першу прес-конференцію. Розпочав на 5 хв. раніше запланованого часу. Тривала вона лише 20 хв.

Яценюк заходить разом із головою прес-служби парламенту Вікторією Шведовою. Раніше вона була прес-секретарем Олександра Мороза.

— Якщо будуть проблеми з голосуванням у вівторок, ані Конституція, ані жоден інший законодавчий акт не  забороняють вносити кандидатуру ще раз, — каже спікер про майбутнє затвердження Юлії Тимошенко на посаді прем"єр-міністра.

Щодо перших двох своїх засідань зазначає:

— Чесно кажучи, я думав, що буде набагато гірше.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівці" шукають поміж себе зрадників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути