Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2007 17:29

Бокий: "Без соціалістів житимемо як чукчі"

Автор: фото: УНІАН
  Іван Бокий не шкодує, що соціалісти пішли на коаліцію з ”Регіонами” і комуністами
Іван Бокий не шкодує, що соціалісти пішли на коаліцію з ”Регіонами” і комуністами

Соціалістична партія України не долає 3% бар"єру. Уперше за роки незалежності вона не матиме своїх представників у Верховній Раді.

"ГПУ" зателефонувала голові фракції Соцпартії у Верховній Раді п"ятого скликання Іванові Бокому, 65 років, щоб дізнатися про причини невдачі. Він саме обідав, тому попросив передзвонити за півгодини.

Чому соціалісти не потрапляють до парламенту?

— Учора ми вже мали три з гаком відсотки. Але негайно підключили Запоріжжя й укинули 225 тисяч голосів, щоб розчинити нас у них. Ну, й такі дива творяться. Наприклад, у Криму заблокували роботу окружної комісії. Вона не може прийняти бюлетенів виборців, які голосували за соціалістів. У Роздільнянському окрузі Одеської області 15 тисяч наших голосів ніяк не може прийняти окружна виборча комісія. Вона забарикадувалася, і вже третій день не хоче цього робити. Так само не хочуть приймати з 64 дільниць у Береговому Закарпатської області.

Ми вже подали до судів десятки позовів на перерахування результатів. Чекаємо на їх рішення.

А хто намагається "розчинити" голоси соціалістів?

— "Наша Україна" і Блок Юлії Тимошенко. Хто ж іще може? Вибори для цього й були організовані.

Чи реально добитися перерахунку голосів?

— Цього я не знаю.

Ви не втратили надії, що наберете три відсотки?

— Ми знаємо, що набрали голосів достатньо, аби пройти. Та розуміємо, що за кожним нашим кроком стежать. Одразу почнуться балачки про якусь фальсифікацію, про якусь купівлю. Кого можна сьогодні купити й що можна сфальсифікувати? Вони вже все, що можна, сфальсифікували. У західних областях вкинуто не менше двох мільйонів голосів по паспортах українців, які працюють за кордоном. Тобто, вкинуто зовсім чужими людьми. Вони ні перед чим не зупиняються для того, щоб не допустити соціалістів у Верховну Раду.

Чи зустрічався Олександр Мороз із президентом після 30 вересня?

— А навіщо йому зустрічатися? Хіба можна порядній людині зустрічатися з людиною, яка молиться Богу, а в душі тримає дулю?

Люди не дуже розуміють, хто кого зрадив у політиці

А з прем"єром?

— Ну, з прем"єром звісно. Це ж нормально. Одна коаліція. Але що прем"єр? Командує парадом відомо хто. І організатори відомі. А скільки зіпсовано бюлетенів! За нас люди проголосували, а поруч ставили другу птичку — і тоді вже бюлетень не годиться. Чотири-п"ять процентів так на багатьох дільницях було зіпсовано.

Партія регіонів вам допоможе перерахувати голоси?

— На виборах — усі конкуренти. Чому вони мають нам допомагати? Це чергова качка про те, що вони нам допомагають. Ніхто нікому не допомагає.

Що може змінитися в українській політиці, якщо Соцпартії не буде у Верховній Раді?

— Буде втрачено європейський вектор. Будемо жити як чукчі.

А конкретніше?

— Втрачається соціал-демократична течія. Те, що в усіх європейських парламентах є, у нас не буде. Це місце хоче посісти Юля. Але всі прекрасно розуміють, що вона до соціал-демократії має таке відношення, як я до погоди на Місяці.

Хіба Партія регіонів не могла вам докинути голосів, їй же це також вигідно?

— Навіщо нам їх докидати, якщо вони в нас є? Якби їх не було — то це інша річ, а вони є. Просто їх або не хочуть приймати, або фальсифікують протоколи. Тут мова не про те, що у нас партнери погані. А про те, що клятви про чесні та прозорі вибори виявляються варті мідяка, але ніяк не рубля.

Однак, незалежно од результатів голосування, рейтинг у Соцпартії впав. Із чим це пов"язано?

— Очевидно, і ми тут винні. Бо не донесли до людей, що таке демократичний соціалізм. Вони й досі його ідентифікують з радянським соціалізмом. А з другого боку, зіграло те, що Юля Тимошенко та "Наша Україна" багато говорили про зраду. А люди не дуже розуміють, хто кого зрадив у політиці. Навпаки, Ющенко нас зрадив. Адже угоду з Морозом він не виконав. Відмовився від конституційної реформи, від мораторію на продаж землі і так далі. Зрадники назвали зрадниками нас. Так і вийшло, що їхня зрада лягла плямою на нас. Це один із основних мотивів.

То ви вважаєте помилкою, що вступили торік у коаліцію з "регіоналами" та комуністами?

— Ні. Ми все-таки мали справу з виробничим капіталом. І, крім того, вони підтримали нас у конституційній реформі, у земельному питанні, у реформі місцевого самоврядування. А у БЮТ та "Нашій Україні" капітал є спекулятивним.

Та й працювати з "Регіонами" було легше. Ми нормально розуміли один одного і не було тих чвар, які були в помаранчевій коаліції.

Які у вас нині емоції переважають? Не виникає бажання все кинути?

— Нормальні емоції. Немає такого. Я, якщо ми не пройдемо, повернуся до своєї професійної діяльності. Видаватиму нову газету.

Зараз ви читаєте новину «Бокий: "Без соціалістів житимемо як чукчі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути