Ексклюзиви
пʼятниця, 28 серпня 2009 07:11

Богдані Процак дали другий орден

Автор: фото: Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ
  Голова ”Союзу українок” Севастополя Богдана Процак і командувач Військово-Морських сил України адмірал Ігор Тенюх з вишиванкою — подарунком для президента Віктора Ющенка, 3 липня 2009 року
Голова ”Союзу українок” Севастополя Богдана Процак і командувач Військово-Морських сил України адмірал Ігор Тенюх з вишиванкою — подарунком для президента Віктора Ющенка, 3 липня 2009 року

— Ви щось плутаєте, — запевняє телефоном 64-річна Богдана Процак із Севастополя. — Я отримала орден княгині Ольги третього ступеня ще 2006 року.

Проте "ГПУ" не помилилася. 18 серпня президент відзначив 49 українців державними нагородами з нагоди 18-ї річниці Незалежності України. Серед них — голова Севастопольської міської організації "Союз Українок" Богдана Процак. Жінка має отримати орден княгині Ольги II ступеня, яким відзначають жінок за видатні заслуги в різних сферах громадської діяльності та за виховання дітей у родині.

— Я навіть не знаю, хто мене висував, — дивується Богдана Михайлівна. Від дня підписання указу минуло більше тижня. — Якщо це правда, то я дуже рада. За орден третього ступеня додають 60 гривень до пенсії, за орден другого — близько 100.

Процак називає себе націоналісткою. Метрову косу закручує, як Юлія Тимошенко.

— Кримчани до того погано ставляться, — зітхає. — До виборів іще нічого, а перед виборами починається вереск, особливо в транспорті. Одна сусідка мені кидала вслід камінням і кричала: "Спроси президента, почем завтра хлеб будет, жовтоблакитница". Три роки тому мене перестрів російський офіцер: "Вам осталось недолго, самое большее — месяц. Изрубим вас на мелкие куски". Через політику я із зятем посварилася (російським офіцером Сергієм Гур"яновим. — "ГПУ"). Він — русофіл, виступає за все російське. Моїй Ларисі сказав: "Твоя мать любит Украину, но не любит тебя". Я дочку назвала на честь Лесі Українки. А тепер зять вісім років не пускає мене до хати. Заборонив телефонувати і бачитися з онукою Ольгою.

— Ініціатива представити когось до державної нагороди надходить від колективу підприємства чи установи, — пояснює чоловік із приймальні Служби державних нагород та геральдики Секретаріату президента. Назватися відмовляється. — Представленого про це зазвичай не питають. Далі клопотання подають через державні адміністрації. Документи на просту людину можуть кілька місяців лежати. А на чиновника чи керівника великого підприємства й за три дні порішають, аж пиль на п"ятках горітиме. Особливо — якщо державне чи професійне свято надходить. Президент підписує указ і сам вирішує, кого нагороджуватиме персонально.

18 серпня орденом княгині Ольги II ступеня відзначили також головного лікаря товариства медичного комплексу "Мрія" Олександру Ємець.

— Ніхто нічого не казав, могорич не виставляв, — зізнаються її співробітники.

Її заступниця Ганна Петрівна каже, що знає про орден. Їй повідомила тиждень тому сама Ємець:

— Але особисто вона дізналася про це через третіх осіб. Із секретаріату їй нічого не повідомляли.

Зараз ви читаєте новину «Богдані Процак дали другий орден». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути