Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2017 07:50

"Блокада Порошенка не має нічого спільного з нашою"

— Блокада з ініціативи президента Петра Порошенка — це обман. Рішення РНБО нічого не дало. Основні питання залишилися невирішеними: немає закону про окуповані території, а наші хлопці досі в полоні, — каже 58-річний Анатолій Виногродський, командир батальйону Нац­гвардії "Донбас", координатор торговельної блокади.

15 березня Рада національної безпеки й оборони підтримала пропозицію президента Петра Порошенка припинити транспортне сполучення з окупованим Донбасом. Із 13:00 поліція та Нац­гвардія перекрили всі автомобільні й залізничні шляхи, що ведуть до самопроголошених ЛНР і ДНР.

Того ж дня міністр внутрішніх справ 53-річний Арсен Аваков пояснив, що гуманітарні вантажі і цивільні автомобілі не блокуватимуть:

— Рішення не стосується громадян та їхнього особистого майна, ковбаси у сумках для сім'ї. Лише товарів у промислових обсягах.

— У списку товарів, які Кабмін дозволив перевозити на окуповані території, можна знайти шпарини, щоб і далі торгувати з окупантами (у затверджений перелік включено обладнання, запчастини та комплектуючі, сировину й готову продукцію, паливно-мастильні, хімічні матеріали, інструменти, спецодяг для вугледобувної, енергетичної галузей та інфраструктури. — ГПУ). Блокада Порошенка нічого спільного з нашою не має. Влада продовжує діяти в інте­ресах олігарха Ріната Ахметова. Нас не чують, — каже Виногродський. — Ми продовжуємо стояти на всіх редутах. Будемо далі домагатися своїх цілей. Головна — визнання Донбасу окупованим і звільнення наших полонених. Даємо владі час до 2 квітня. Далі розробимо новий план і діятимемо радикально.

Влада сама до цього змушує. На нас шалено тиснуть. Головний поліцейський Донеччини В'ячеслав Аброськін заборонив пересуватися по області людям без місцевої прописки. Цим порушив Конституцію. Ветеранів АТО, зареєстрованих у Харкові, Києві, Львові, зупиняють і не пропускають на блокпости. А з паспортами ДНР можна об'їхати всю Донеччину. Запитував Аброськіна, чому так. Сказав, що у своїй області "беспредела не допустит".

— Рішення РНБО нічого не дало блокадникам, — каже військовослужбовець 47-річний Микола Греков. Він — мер окупованого міста Олександрівськ на Луганщині, учасник блокади. — Є чіткий механізм: Верховна Рада приймає закон, президент його підписує — й він набирає чинності. Документ, ухвалений РНБО — рекомендаційного характеру.

Маємо визначити статус населення на тому боці і статус РФ. Лінія розмежування — це насправді лінія фронту. А в нас — нібито контрольовані Україною підприємства на неконтрольованій території. Це рішення ще більше все заплутало.

Терористи їздять за кордон з українськими паспортами. У київських вузах викладає професура, яка кричала: "Путин, введи войска". У столицю перебралися всі мери-зрадники Луганщини, які допомагали сепаратистам. Їх ніхто не чіпає. Натомість нас скоро почнуть ­саджати за те, що вбивали громадян РФ, які вбивали нас.

Зараз ви читаєте новину «"Блокада Порошенка не має нічого спільного з нашою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути