середа, 28 серпня 2019 07:35

"Більшість буде одностайною півроку"

— Зараз на фракції ми розглядаємо 465 законопроектів, які хочемо вносити до парламенту, — каже нардеп від "Слуги народу", представник президента у Верховній Раді 43-річний Руслан Стефанчук журналістам 22 серпня.

Партія "Слуга народу" на позачергових виборах до парламенту 21 июля отримала 254 мандати зі 424. Має більшість і можливість ухвалювати рішення фракцією. Лідером політсили є президент Володимир Зеленський.

— Усі ініціативи президент внесе до парламенту. Нас очікують кадрові зміни в органах влади найближчим часом, — каже Стефанчук. — Із 29 серпня (Верховна Рада 9-го скликання має провести перше урочисте засідання. — ГПУ) більшість отримає повноваження. Будемо діяти швидко. Плани напрацьовані. Побачите зовсім іншу якість, коли президент отримає нормальну підтримку Верховної Ради і більші можливості для реформування країни.

У Раді 9-го скликання працюватимуть 23 комітети — у попередній було 27. "Слуга народу" матиме 60% місць у кожному. Там готуватимуть законопроекти на розгляд парламенту.

— Новий парламент має запустити механізми знищення монополій у країні, — говорить народний депутат 8-го скликання Віктор Чумак, 61 рік. — Перезавантажити Антимонопольний комітет, розширити його права. Посилити закони, які визначають одноосібний уплив у різних галузях, зокрема в енергетиці. Це може знизити тарифи.

5 вересня запрацює Антикорупційний суд. Не завадило б перезапустити і Національне агентство з питань запобігання корупції, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Національному антикорупційному бюро додати повноважень. Обіцяли: "весна прийде, будемо саджати". Народ чекає. Є запит на зміни. "Слуга" має можливості їх втілити, отримали монополію у владі. Президент, уряд, парламент, прокуратура — свої. Тепер побачимо, чи є налаштованість на круті зміни.

— Депутати мають зробити аудит законопроектів і реформ, ухвалених минулим скликанням, — каже політолог 41-річний Віктор Таран.

— А після цього продовжувати зміни, які не завершили або неякісно впроваджували. Наприклад, децентралізацію, медичну, освітню, антикорупційну, податкову, парламентську реформи. Депутатську недоторканність треба не скасовувати, а обмежувати. Щоб уникнути узурпації влади. Спростити процедуру притягнення до відповідальності. Також полегшити процедуру імпічменту президента.

Більшість буде одностайною чотири-шість місяців. У цей час влада штампуватиме закони один за одним. Голосуватимуть без обговорення, внесення правок. Проблеми з монолітністю почнуться, коли ухвалюватимуть бюджет на 2020 рік. У парламент зайдуть гроші олігархів. А ще депутатам набридне виконувати роль статистів. Усередині фракції з'явиться чотири-шість груп.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість буде одностайною півроку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути