Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 05:25

"Безвіз — є, членство в Євросоюзі і НАТО — буде"

Автор: Фото надане прес-службою партії ”ЄС”
  Лідер партії ”Європейська солідарність” Петро Порошенко фотографується з українцями, які прийшли в центр Києва святкувати другу річницю безвізового режиму України з ­Є­вросоюзом
Лідер партії ”Європейська солідарність” Петро Порошенко фотографується з українцями, які прийшли в центр Києва святкувати другу річницю безвізового режиму України з ­Є­вросоюзом

У вівторок, 11 червня, сотні українців вийшли на новий "скляний" міст над Володимирським узвозом і Дніпром у Києві, щоб відзначити "день народження безвізу". Люди тримали у витягнутих руках сині паспорти з тризубом, що за останні два роки стали справжнім символом свободи — насамперед, свободи пересування в об'єднаній Європі.

Саме 11 червня 2017 року почав діяти безвізовий режим Євросоюзу для громадян України, що мають біометричні паспорти. Такі документи отримали майже 15 млн українців. За даними Держприкордонслужби, за два роки безвізу 9,2 млн громадян здійснили 42,6 млн поїздок у країни ЄС і Шенгенської зони.

Саме два роки тому президенти України — Петро Порошенко і Словаччини — Андрей Кіска відкрили на кордоні символічні "двері до Європи". Так Україна зробила ще один, можливо, вирішальний крок від Москви у Євросоюз.

— У дні запуску безвізу два роки тому я згадував слова великого європейця, німецького канц­лера Віллі Брандта, сказані ним із нагоди повалення Берлінського муру: "Віднині те, що є одним цілим, розвиватиметься як одне ціле", — каже Петро Порошенко під час акції на мосту. Він привітав українців зі святом.

А згадаймо, скільки було недовіри, скепсису, фейків, перш ніж безвізовий режим став реальністю. "Ви нікому там не потрібні", "все одно вимагатимуть якісь підтверджувальні документи й гроші", "із воюючої країни в ЄС не пускатимуть" — ширилися чутки, особливо старалися російські ЗМІ.

Проте минуло два роки — і перевірка українського туриста на прикордонному посту в аеропорту Німеччини, Іспанії чи Угорщини займає якихось 10 секунд. Кількість відмов — мінімальна.

Кордон між Україною і ЄС впав. Неможливе стало можливим завдяки політиці тодішнього президента Порошенка. Український закордонний паспорт поліпшує свою якість у рейтингах (за останні п'ять років — плюс 13 сходинок. — ГПУ) і посідає 40-е місце у світі — за кількістю країн, доступ до яких відкритий без оформлення віз.

— Сьогодні називають багато цифр. Але я хочу наголосити: безвіз — це не про цифри. Це не перетин кордону. Це рух нашої країни, народу в ЄС. Це зупинення сумнозвісної багатовекторності. Це тверді цінності Європейського Союзу, — говорить Петро Порошенко під час святкування на столичному мосту.

Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко наголошує, що його команда зробила реальністю безвіз і надалі робитиме все можливе для євроінтеграції України.

— Наша політична сила, наша команда твердо веде країну до членства в Євросоюзі. Спочатку це була Угода про асоціацію, потім — безвіз, до якого всі звикли. Це як повітря, хоча два роки тому ніхто уявити не міг, що нам це вдасться. Далі — ми спільно приведемо країну до членства в ЄС, — додає Порошенко.

Безвіз справді став буденним явищем нашого життя. Так само, як прихід низки лоукостових авіа-, залізничних, автобусних компаній — за Wizz Air — Ryanair, Ernest, Vueling, RegioJet, інтерсіті до Перемишля, прямі поїзди в Будапешт, Холм, тепер ось Flixbus. Купуй квиток за 5 чи 10 євро — і з біопаспортом ти за кілька годин уже гуляєш по Євросоюзу.

Молодь, яка масово отримує біометричні паспорти й легко подорожує від Кракова до Канарських островів, навіть не замислюється над тим, яких зусиль, часу і грошей раніше коштувало людині оформлення разової туристичної візи до якоїсь країни ЄС. Це були кілька тижнів мороки, купи паперів, підтверджень, довідок, сотні витрачених євро.

Для практичного втілення безвізу слід було переконати скептиків у Європарламенті та Єврокомісії. Порошенко зробив і це. За п'ять років перебування біля державного керма він здобув більше дипломатичних перемог, ніж усі попередні президенти за весь період незалежності. Україна перетворилася з об'єкта на суб'єкт міжнародної політики. Такого всеохопного договору про асоціацію з ЄС, як має Україна, не має жодна інша країна у світі. І все це — в умовах війни й окупації територій, що триває.

Наступна мета — членство в Євросоюзі. Порошенко очолив партію із красномовною назвою — "Європейська солідарність" — і підняв на прапор боротьбу за подальшу інтеграцію в ЄС і НАТО, що за часів його президентства стала конституційною нормою. Він оголосив про намір 2023-го здобути План дій щодо членства в НАТО і того ж року почати переговори про вступ до Євросоюзу.

— Я впевнений, що реально до 2023 року Україна може відповідати Копенгагенським критеріям, якщо ми спільно працюватимемо над цим. Ми маємо разом зрушити цю ситуацію. Це верховенство права, це демократія, це вільні вибори, — говорить Порошенко. — 2023-го, коли буде імплементовано європейське законодавство в Україні, ми зможемо подати заявку на членство в ЄС.

— Дехто каже, що вони в це не вірять. Так само, як не вірили у безвіз, у незалежну від Росії церкву, у створення фундаменту нашої державності. Але ми зараз чітко визначена держава, ми творимо Україну. Мій заклик — об'єднаймося і ведімо країну до Європи, — каже лідер "Євросолідарності".

Порошенко наголошує, що членство в НАТО — це гарантія безпеки для кожної української родини, оскільки будь-який постріл в українського солдата означатиме постріл у солдата кожної країни — члена Альянсу.

Хтось каже, що розчленовану, воюючу країну до Євросоюзу і Північноатлантичного блоку не приймуть. Але історія вже знала подібні приклади. У "ЄС" наголошують: Порошенко має багато реальних здобутків, що раніше здавалися неможливими до реалізації. І він приведе Україну до членства в НАТО і ЄС.

144 критерії-вимоги мусила виконати Україна у стислі терміни, щоб українці отримали безвіз. Команда ­Порошенка реалізувала цей План дій щодо лібералізації візового режиму, впоралася з непростим "домашнім завданням". Воно включало план реформ у галузях міграційного законодавства, громадської безпеки, людських прав і свобод, боротьби з корупцією, а також жорсткий контроль Євросоюзу за виконанням цих ­вимог.

Зараз ви читаєте новину «"Безвіз — є, членство в Євросоюзі і НАТО — буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути