вівторок, 24 квітня 2007 18:11

"Без виборів уже не обійтися"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Тарас Стецьків припускає, що якщо ”Регіони”, СПУ та КПУ не захочуть брати участь у дострокових виборах, то інтереси Східної та Південної України представлятиме Наталія Вітренко
Тарас Стецьків припускає, що якщо ”Регіони”, СПУ та КПУ не захочуть брати участь у дострокових виборах, то інтереси Східної та Південної України представлятиме Наталія Вітренко

Радник президента України Тарас Стецьків, 42 роки, останні кілька місяців провів у поїздках країною з Юрієм Луценком. Виступав на всіх мітингах "Народної самооборони". У виборчому списку блоку Луценка він — на восьмій позиції.

Днями Стецьків заявив, що президент має додаткові важелі, щоб змусити коаліцію до поступок.

— Є кілька рішень, які можуть бути прийняті, якщо Янукович не погоджуватиметься на компроміс, — пояснює "ГПУ". — Але не хочу їх зараз розкривати. Президент має засоби, щоб включити механізм дострокових виборів. Але він хоче досягнути з "Регіонами" компромісу. Щоб вони на ті вибори таки пішли й були повноцінними учасниками. Але якщо і далі впиратимуться, то він буде діяти указами.

Чи можливо, що Партія регіонів, СПУ, КПУ не підуть на вибори, але вони таки відбудуться?

— А чому ні? Якщо вони далі будуть впиратися, то вибори відбудуться без них. Інтереси Східної та Південної України представлятиме Вітренко. Але я собі цього не уявляю. "Регіони" підуть на вибори.

В останні дні знову заговорили про можливе врегулювання кризи без виборів — через переформатування коаліції.

— Це так званий варіант великої коаліції. Туди мали б увійти "Регіони", "Наша Україна" і БЮТ. Але його собі важко навіть уявити.

А без БЮТу?

— Ситуація зайшла надто далеко. Якби "Наша Україна" і президент так вчинили, то принаймні для "НУ" це могло б означати політичну смерть. Та й компроміс був би можливий, якби обидві еліти були зрілими. Але цього немає.

Юрій Луценко оголосив, що після виборів "Народна самооборона" претендуватиме на Міністерство внутрішніх справ та Генпрокуратуру...

— Справді, в разі успіху на дострокових виборах у нас є пропозиції на ці посади. Але Луценко на жодну з них не піде. Кандидати в нас є. А зараз це був би фарс.

Про виборчий список "Народної самооборони" говорять, що в Луценка немає команди.

— Просто цих людей ще мало знають. Наша команда формується із січня. Якщо виборець їх побачить і почує, то зрозуміє, що це добротна команда.

Якщо дату виборів перенесуть на пізніший час, чи можливе об"єднання "Народної самооборони", "Правиці" та "Нашої України"?

— Гадаю, що так. На моє переконання, БЮТ нехай іде своєю дорогою, а з "Нашої України", "Правиці" й "Народної самооборони" має бути створений великий блок. Інакше люди не зрозуміють, чому ми знову йдемо окремо. Розмови про місця в списку мають другорядне значення. Якщо політики зрілі — вони домовляться. Якщо ж вони діти, то будуть сваритися за квоти і списки.

Які шанси того, що Конституційний суд визнає указ президента  конституційним?

— П"ятдесят на п"ятдесят. Але довіра до суду настільки підірвана, що люди не віритимуть будь-якому його рішенню. Тому потрібне політичне рішення — домовленість про дострокові вибори й іншу їхню дату. Без виборів уже не обійтися.

Але у таборі Януковича розуміють, що навіть якщо він знову переможе, президент вже навряд чи подасть його кандидатуру на прем"єрську посаду.

— Мають бути правила гри: хто переміг, той займає посаду прем"єра. І президент, думаю, погодиться. Адже у президента була претензія не до прем"єра Януковича, а до їхніх спроб узурпувати владу. А якщо він на виборах ще раз підтвердить, що його підтримує більшість — то Янукович буде прем"єром. Бо інакше — це гра без правил.

Зараз ви читаєте новину «"Без виборів уже не обійтися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути