Ексклюзиви
середа, 30 травня 2012 00:45

"Без кримських татар опозиція програє"

Автор: фото з сайта www.vgolos.com.ua
  Рефат Чубаров: ”Кримські татари вміють об’єднуватися під час виборів. Вони голосують консолідовано”
Рефат Чубаров: ”Кримські татари вміють об’єднуватися під час виборів. Вони голосують консолідовано”

Кримські татари на виборах готові утворити союз з однією з національно-демократичних партій. Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв каже, що це скоріше за все будуть НУ-НС або БЮТ. За підтримку опозиційних мажоритарних кандидатів просять гарантувати татарам два місця у прохідній частині списку.

— У нормальному суспільстві такий багаточисельний народ, як кримські татари, обов'язково мали б представництво у Верховній Раді, — каже перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу 54-річний Рефат Чубаров. — У нас же так сформували закон про вибори, що кримські татари практично не мають шансів обратися по одномандатним округам. Тому пройти до парламенту ми можемо тільки якщо нас включать до партійних списків.

Бо коли кримські татари поверталися додому після переселення, влада прийняла спеціальну схему розселення. Нам не дозволяли селитися більше ніж 25 відсотків від загальної чисельності жителів району. І зараз лише в Білогірському та Бахчисарайському районах живуть близько 30 відсотків татар. У жодному з нарізаних виборчих округів немає татар більш як 20 відсотків.

Якщо об'єднана опозиція відмовиться, з ким ще може працювати Меджліс?

— Це може бути "Удар" Віталія Кличка або "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Поки що не зрозуміло, що вони робитимуть. Тому ми на перепутті й ведемо консультації.

У чому переваги співробітництва з вами?

— Кримські татари вміють об'єднуватися під час виборів. Вони голосують консолідовано. Якщо на національному з'їзді ми приймаємо рішення, потім його реалізуємо. До того ж представники кримських татар жодного разу не ставали політичними "тушками". Ми завжди вірні партнерам.

Скільки голосів на виборах було від кримських татар?

— У різні періоди — від 120 до 130 тисяч. На парламентських і місцевих виборах 2006 року кримські татари йшли списками Руху. Тоді вони набрали по півострову понад 8 відсотків. "Наша Україна" без голосів татар 2006 року не подолала в Криму 3-відсотковий бар'єр. Тож без татар опозиція у Криму програє.

Чому вам не домовитися з владою?

— Остаточне рішення приймає з'їзд. Але ми ніколи не будемо працювати з тими, хто проти демократичного розвитку країни й посилює авторитаризм. Для нас важливі права людини, євроінтеграція, а Партія регіонів такі цінності не розділяє. А тим більше, вони співпрацюють із комуністами. А з моральними уродами типу товариша Симоненка взагалі треба перестати спілкуватися.

Зараз ви читаєте новину «"Без кримських татар опозиція програє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути