середа, 02 листопада 2011 10:33

"Беркутівці" йшли на чорнобильців з гумовими кийками, наручниками та сльозогінним газом "Кобра"
7

Чорнобильці виламують металевий паркан під Верховною Радою в Києві. Їх стримують бійці спецпідрозділу ”Беркут”. У вівторок люди вийшли під стіни парламенту протестувати щодо скасування пільг
Фото: фото: Сергій Старостенко

— Сука, до народу виходь! — кричить у вівторок уранці біля Верховної Ради чоловік у чорній шкірянці та кашкеті. Він — один із ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Протестує проти скасування пільг чорнобильцям. За урядовим законопроектом, Кабмін вручну зможе регулювати виплати пільг.

Біля чоловіка збираються інші чорнобильці. Вимагають, щоб до них вийшов спікер Володимир Литвин. Стоять за металевим 2-метровим парканом. Протестувальників близько тисячі. Люди з першого ряду починають розхитувати огорожу. З іншого боку її підпирають близько сотні міліціонерів та працівників спецпідрозділу "Беркут".

— Ганьба! Верховну Раду у відставку! — кричать чорнобильці.

— Не идите против нас! — вигукує жінка у світлій куртці. — Вы же такие, как мы. Вас бросают, как пушечное мясо, а завтра эти сволочи и вас задавят!

— Служи, как мы служили, — звертається до міліціонера чоловік. — Главное, людей не трогай, и мы тебя не тронем.

Правоохоронці вгинають голови, мовчать. Підпирають паркан. Чорнобильці беруться за чорні прути і розхитують їх. На площі перед Радою більшає правоохоронців. Вони шикуються в кілька рядів. "Беркутівці" у шоломах, із гумовими кийками, наручниками та сльозогінним газом "Кобра".

О 10.15 на землю падають п'ять секцій паркану. Решта п'ять — нахилені. Кілька сотень людей біжать до другого під'їзду, яким на засідання парламенту заходять народні депутати. Натикаються на кордон "беркутівців". Штовхаються кілька хвилин біля дверей.

— Єфремова на площу! Тігіпка — собаку, в отставку! — кричать.

Двері входу скріплені залізними скобами. Там стоять кілька охоронців. До мітингувальників  виходить "бютівець" Михайло Волинець, 55 років.

— Мене побили, — говорить йому 58-річний Йосип Шлапак. Ліву руку тримає біля грудей. Вона у синцях та крові. — Мене "беркутівці" схопили і здавили.

— Я вам дам свій телефон. Розбиратимемося, — Волинець шукає по кишенях візитку. Витягує аркуш і записує номер мобілки. Віддає Шлапаку. — Ми заблокували трибуну, щоб вони не прийняли закон про скасування пільг.

Чорнобильці кивають. Волинець протискається до мікрофона. Там виступає позафракційний 38-річний Олег Ляшко. Його з усіх боків оточують мітингувальники.

— Ми зустрілися з комендантом Верховної Ради, — вигукує він. — Попросили, щоб дали можливість переговорити з керівництвом парламенту. Ми відстоюватимемо свої права. Так чи ні?

— Так! — гуде натовп.

У юрбі протискається ліквідатор другої групи 46-річний Ігор Хричов із Луганщини. У нього забинтована ліва рука.

— Старший лейтенант, "омоновец", вывернул мне руку, ударил в пах, еще и быдлом обозвал. Вызывали "скорую", я отказался от госпитализации, потому что непонятно, куда завезут. Сказали, что у меня подозрение на перелом.

У будівлю нардеп-"бютівка" Наталія Королевська заводить п'ятьох переговорників. Там якраз закінчилася погоджувальна рада лідерів фракцій. Домовилися відкласти голосування щодо пільг.

— Це просто провокація. Багато цих людей уперше брали участь у подібних заходах. І треба розібратися, які конкретно вимоги вони пред'являли, оскільки, за моєю інформацією, основні з них узгоджені в рамках робочої групи, — каже журналістам лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 57 років. — Тому я не розумію, навіщо вчиняти такі дії, якщо влада йде на поступки.

Навколо Ради 18 автобусів правоохоронців, біля Маріїнського парку припаркована "швидка". Неподалік два десятки людей обідають — їдять яблука, хліб, ковбасу, запивають мінералкою. Інші стоять за кілька метрів від Ради.

О 13.15 "беркутівці" починають відтісняти чорнобильців. Ті падають. Дехто б'є правоохоронців кулаками по обличчю. З боку вул. Грушевського прибувають міліціонери. Чорнобильці з ними б'ються.

— Ганьба! Ганьба! — ще голосніше кричать люди.

"Беркутівцям" вдається відтіснити протестувальників на кілька метрів від будівлі.

— Вот увидите, что будет через два дня, когда сюда "афганцы" приедут! — вигукують чорнобильці.

— Поздравляем с новой революцией! — кричать одне до одного.

На 2 і 3 листопада заплановані акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівці" йшли на чорнобильців з гумовими кийками, наручниками та сльозогінним газом "Кобра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути