четвер, 23 липня 2009 17:28

Банки соратників прем"єрки отримують мільярди

Банки соратників прем"єрки отримують мільярди

Півроку тому прем"єр-міністр 48-річна Юлія Тимошенко запекло критикувала Національний банк України — мовляв, антикризовим рефінансуванням НБУ вибірково підтримував "потрібні" банки, передусім "Надра", який пов"язують зі співвласником "РосУкрЕнерго" Дмитром Фірташем.

"Надра" отримали тоді 7,1 млрд грн — значно більше за решту. Загалом фінустановам дісталося 36 млрд 937 млн грн.

— НБУ виділив понад 11 мільярдів гривень на рефінансування банків, що їх контролює Фірташ, та тільки 600 мільйонів на фінансування дефіциту бюджету, — обурювалася тоді прем"єрка. — Вони планували купити гривню у великому обсязі, потім тримати її на рахунках і чекати, доки курс стане на своє місце — 6–6,5 гривні за долар. І після цього купити долари. Це давало їм можливість отримати за кілька днів 4 мільярди 550 мільйонів гривень. У цьому були задіяні президент, голова Нацбанку, його заступник Анатолій Шаповалов, Дмитро Фірташ і Віктор Балога, котрий був асистентом цієї операції.

Уряд ініціював відставку Стельмаха через Верховну Раду. Однак Конституційний Суд визнав це незаконним. Стельмах пішов у відпустку, а коли повернувся, Тимошенко припинила його розпікати. Водночас перестали оприлюднювати обсяги рефінансування.

— Припинила критику, бо на неї немає реакції, — пояснила глава уряду.

Проте позавчора інтернет-видання "Українська правда" опублікувало свіжі дані про рефінансування. Із них видно, що тепер більше коштів НБУ надає банкам, якими володіють соратники Юлії Тимошенко. Наприклад, "Брокбізнесбанк" "бютівців" братів Буряків станом на червень отримав 2 млрд грн, тоді як у грудні йому виділили лише 465 млн. На 4 млрд грн порівняно з минулим роком зросло рефінансування "Приватбанку", що належить дніпропетровському мільярдеру Ігореві Коломойському: останнім часом він підтримує Тимошенко. "Діамантбанк", за яким стоять прихильні до прем"єрки "нунсівці" Давид Жванія та Микола Мартиненко, отримав 250 млн грн, а в грудні — лише 70 млн.

— Це — частина корупційного, непрозорого механізму, — говорить економічний експерт Борис Кушнірук, 43 роки. — Тут необов"язкові прямі хабарі. Юлія Тимошенко знизила тиск на Стельмаха, а той почав кредитувати потрібні їй банки чи скуповувати облігації в уряду. Це механізм хабарницьких відносин.

Зараз ви читаєте новину «Банки соратників прем"єрки отримують мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути