четвер, 04 серпня 2011 00:30

Бандеру та Шухевича позбавили звання героя

Бандеру та Шухевича позбавили звання героя

Вищий адмінсуд підтримав рішення попередніх судових інстанцій, які визнали незаконним присвоєння звання Героя України провіднику Організації українських націоналістів Степанові Бандері та головнокомандувачеві Української повстанської армії Романові Шухевичу. Суд прислухався до аргументів адвоката Володимира Оленцевича.

Зранку у вівторок до суду приходять представники трьох партій — Конгресу українських націоналістів, УНА-УНСО і "Свободи". Тримають партійні прапори. "Свободівці" розгортають плакат "Шухевич, Бандера — герої народу! Вони воювали за нашу свободу". Бачать донецького адвоката Володимира Оленцевича, 57 років.

— Грязь! Проститутка! Подножка Москвы! — кричать.

— Чого це ви мене російською ображаєте? — піднімає руки над головою і махає. Усередині говорить журналістам:

— Я подав позов, щоби підчистити пантеон українських героїв. Ющенко за що не візьметься, все паплюжить (звання героїв Бандері й Шухевичу присвоїв президент Віктор Ющенко. — "ГПУ"). За формальними ознаками, Бандера та Шухевич не можуть бути героями. Вони померли у 1950-х. А в законі чітко написано: громадянами України стали лише ті, хто жив на території країни 24 серпня 1991 року. Треба було спочатку ввести їх у громадянство.

— Указ про присвоєння Героя України посмертно є актом індивідуальної дії й не має стосунку до цього положення, — пояснює в суді 78-річний Юрій Шухевич, син головнокомандувача УПА.

— Наділивши Шухевича та Бандеру званнями героїв, Ющенко ущемив мої права. Я як громадянин України можу отримати це звання, однак Ющенко присвоював його неживим українцям, людям, які не мали до України жодного стосунку, — відказує Оленцевич.

Головуючий суддя Ігор Шульман іде до нарадчої кімнати. А слухачі цієї справи переходять поверхом вище. Там о 14.00 починається слухання щодо присвоєння героя Степанові Бандері.

— У когось є клопотання? — питає головуюча суддя 57-річна Катерина Леонтович.

Оленцевич тягне руку і просить надати йому місце за столом, де сидять учасники процесу.

— Лише жива людина може бути громадянином України. Посмертна нагорода автоматично знімає питання про громадянство, — каже Роман Орєхов, представник онука Степана Бандери.

— Важливо встановити, чи проживала ця людина на території України і чи була її громадянином на момент смерті, — говорить Оленцевич. — Відповіді на ці запитання нам відомі. Тому прошу попередні рішення суду залишити в силі.

Ігор Шульман і Катерина Леонтович визнають законним рішення Донецького адмінсуду про те, що Віктор Ющенко не мав права підписувати указ про нагородження Шухевича та Бандери.

— Теперь вони точно не герої. Нехай оскаржують ці рішення хоч на Марсі. Але в Україні більше таких героїв немає, — усміхається Володимир Оленцевич.

— Немає сумнівів, що вони просто чекали дзвінка з Банкової, — розказує у коридорі журналістам нардеп-"нунсівець" Андрій Парубій, 40 років. — За цією справою стоїть Янукович. Курирує судову схему "визначний юрист сучасності" Андрій Портнов. Ці рішення — сигнал Кремлю, який почав фиркати, що незадоволений Януковичем. Маємо місяць, щоби підготувати заяви у Верховний суд із вимогою скасувати ці рішення. Якщо це не допоможе, звертатимемося до Європейського суду з прав людини.

Поруч проходить Юрій Шухевич. Спирається на різьблений ціпок, бо погано бачить. Його постійно хтось підтримує під руку.

— Рішення суду я би назвав ганебним, — каже він. — Для мене воно великого значення не має. Можна сто разів визнавати Шухевича та Бандеру героями чи негідниками. Хай би що суд визнав, вони які є, такими й залишаться.

Із зали засідань виходить Оленцевич.

— О, Шухевич — це дуже серйозно. Ми не розмовляємо з ним, — тихо говорить.

Притискається до стіни коридору й чекає, доки Юрій Романович пройде. Підіймає з підлоги копійчану монету та кладе до кишені.

— То хоч срібна? — з посмішкою питає Парубій і йде, не чекаючи відповіді.

— Часто питають, чи мені "регіонали" заплатили, — розповідає адвокат. — На жаль, ні. Хоча, якби заплатили, треба було б із ними славу ділити.

— Які у вас плани? — цікавляться журналісти.

— Зберегти потенцію й найкраще її використати. Відпустіть уже мене, бо нерви не витримують.

На суд прийшов цьогорічний лауреат Шевченківської премії письменник Василь Шкляр, 60 років. Шухевича та Бандеру варто було б відзначити ціннішою нагородою за звання Героя, вважає він.

— Звання Героя дискредитоване. Смішно ставити в один ряд Шухевича й Тетяну Засуху (нардеп-"регіонал", чоловік якої після помаранчевої революції переховується в Росії. — "ГПУ"). Для таких героїв, як Бандера та Шухевич, треба заснувати вищі нагороди. В армії УНР був залізний хрест. А це міг би бути золотий. Його мали б вручати найбільш заповзятим захисникам країни.

Зараз ви читаєте новину «Бандеру та Шухевича позбавили звання героя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

85

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути