четвер, 06 січня 2011 12:00

"Багато представників теперішньої влади згадають про кров на власних руках"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Луценко
Сергій Луценко

50-річний Сергій Луценко, старший брат арештованого екс-міністра внутрішніх справ — Юрія Луценка, зранку приходить на роботу до партійного офісу "Народної самооборони". Зустрічає в коридорі братову — Ірину. Перемовляються кілька хвилин.

— Звісно, Ірина почувається не найкраще, але намагається не виказувати емоцій. Триматися вона вміє, — розповідає згодом Сергій Віталійович. — Іра мусить чергувати під СІЗО, щоби передати чоловіку щось із їжі та одягу. Там треба попередньо записатися і вистояти чергу.

Що просить передати Юрій Віталійович?

— Усе звичайне. Московську ковбасу, бо іншої їсти не можна, там м'яса нема. До свята — мандарини, цукерки, теплі речі. Просив також історичні книжки, але їх повернули. Сказали, що в ізоляторі можна читати тільки правову та релігійну літературу.

Як його здоров'я?

— Улітку лікував підшлункову. Перед арештом виявили ще проблеми з колінною чашечкою. Серцево-судинна система дає збій, він приймає ліки. Стан загалом нормальний.

Перейняли партійні справи?

— У партії Юрій вів публічну частину роботи, а я організаційну. Так триває шість років. Зараз додалися й міжнародні питання. Затримання Юри викликало стурбованість дипломатів провідних держав. Людям потрібно пояснити суть питання.

Закурює сигарету "Парламент".

Як ви дізналися про затримання брата?

— Я був у Рівному з сім'єю. Мені подзвонив помічник Юрія, і я за 2,5 години приїхав.

Підставами для взяття під варту суд назвав невизнання вини у скоєнні злочину та відмову свідчити проти себе. Це нонсенс: суд позбавив Юрія права зберігати мовчання, яке захищається Конституцією.

Ви припускали, що брата можуть ув'язнити?

— Мали певність на 99,9 відсотка. Однак не думали, що буде по такому повному бєспредєлу.

Геннадій Москаль розповідав, що Юрієві Віталійовичу надходили пропозиції виїхати закордон, мати притулок. Чому він не пристав на це?

— Жоден із Луценків не є мільйонером, а за кордоном треба на щось жити. Це якщо прагматично. Та й яке може бути там життя? Ми народилися на цій землі й іншої для себе не бачимо. До того ж слова Москаля висмикнули з контексту. Він сам пропонував братові виїхати, але той відмовився.

Юрія Віталійовича звинувачують, що дав особистому водієві Леонідові Приступлюку позачергово квартиру, звання. Чому, переїхавши з Рівного до Києва Юрій Віталійович забрав із собою шофера?

— У машині багато чого говоримо, водій має бути надійний. Леонід багато років був моїм шофером, мого колеги — головного інженера Рівненського радіозаводу. Хіба у нас якимось законом заборонено керівникові, який обіймає державну посаду й користується службовим транспортом, приймати на роботу людину, котрій довіряє? Усі інші питання — до відділу кадрів, кадрової комісії, інших відповідальних за це служб. Якщо йому десь до службового стажу зарахували роки, які він відпрацював не в міліції, то треба було, по-перше, повернути матеріальні збитки державі, а по-друге, карати за недбалість відповідних службовців. У нас же з волі горе-прокурорів та їхніх ляльководів питання прийому на службу однієї людини перетворюється на злочин державної ваги.

Приносять каву. Луценко п'є без цукру.

— Можуть іще придумати щось із часів Майдану. Бо Юрій Луценко забивав кілки першого намету під час акції "Україна без Кучми".

Які перспективи цих справ?

— Юридичними методами їх не довести до логічного завершення. Адвокат каже, що справ узагалі немає. Недаремно нам навіть не дали можливості оскаржити незаконність їх порушення. У справі, як розказує брат, є навіть роздруківки з інтернет-форумів, а не матеріали по суті. Слідчі сподіваються в суді викласти купу макулатури.

Як діятимете?

— Захищатимемо свого лідера всіма методами, передбаченими Конституцією. Ви ж розумієте, Янукович і компанія чинять замах на життя Юрія Віталійовича Луценка — шляхом посадки його на зону. Немає значення, в яку, міліцейську чи цивільну. І там, і там є люди, які при Луценкові були затримані: вбивці, ґвалтівники, наркомани.

Оголосили війну не тільки йому, а й мені. Прослуховують телефони, постійно супроводжують кілька груп спостереження. Вже заходили до старшої доньки в квартиру. Проте вона звикла до такого, бо коли була малою під час "України без Кучми", у нашій квартирі було 13 обшуків за 10 днів.

Чи вийдуть люди на вулиці, аби захистити лідерів Майдану?

— У нас, за останніми опитуваннями, 20 відсотків громадян готові до активних акцій протесту. Їх не так багато, але вони налаштовані радикально.

Юрій Віталійович аналізував, що зробив неправильно на посаді міністра?

— Ми з братом надто довіряємо людям, не тримаємо дулю в кишені. Друзі, які були з дитинства, дзвонять зараз і співчувають. А нові, які з'явилися, коли все було добре, — де вони зараз?

Можливо, Юрієві Луценку не треба було вдруге йти на міністра МВС?

— Я радив брату бути в парламенті. Й не треба було залишатися на посаді, коли прем'єром став Янукович. Але було шкода команди в міністерстві, яку одразу б вигнали. Була надія не дати перетворити міліцію на репресивний апарат.

Луценку дзвонять із редакції однієї з чернігівських газет. Мають йому передати журналістське посвідчення. Зв'язок переривається.

— Хтось підключився, — каже. — Посвідчення мені потрібне, бо не можу оформити візу.

Що робитимете далі — чи обидва залишитеся в політиці?

— Йому та мені політика набридла. Але сидіти з вудкою більше години я не можу. Були пропозиції піти в бізнес, але ми з Юрою цього не обговорювали. У нашій країні неможливо щось планувати.

Влада піде до кінця?

— Якщо піде до кінця й законно — немає питань. А будуть іти бульдозером, то до кінця підемо й ми.

Луценко закашлюється. Виходить у коридор на кілька хвилин.

Кажуть, арешт вашого брата — помста теперішнього віце-прем'єра Бориса Колеснікова, якого арештовували 2005-го.

— Не виключаю. Інші теж мають зуб на Луценка. Але хочу передбачити, що помста може обернутися і проти них. Адже може вибухнути український варіант "Вікілікс" (сайт Wіkіleaks, який оприлюднив секретне листування дипломатів США. — "ГПУ") зі значно цікавішими фактами. Багато представників влади згадають про кров на власних руках.

Арешти колишніх урядовців можуть додати владі рейтингу?

— Захід України втомився від політики. Схід повільно говорить те, що казали на Заході років п'ять-сім тому. Якщо Захід "кинула" та влада, то ця влада так само "кине" Схід. На луганських вулицях прізвище нашого президента без мата не вживають.

Чому влада зосереджується не на вирішенні соціальних проблем, а на арештах екс-урядовців?

— Перефразую стару мудрість — народу потрібні горілка та видовища. Горілка — це новорічні свята, а видовища — політичні шоу, що їх розігрують.

Відмовився стати народним депутатом

Сергій Луценко закінчив Львівську політехніку. За радянських часів був членом Компартії — батько Луценків обіймав посаду першого секретаря Рівненського обкому КПУ. Сергій працював головним інженером Рівненського радіозаводу.

— Після розпаду Союзу треба було якось годувати родину, — розповідає. — Ми з колегами-оборонщиками вирішили, що з головою можна заробити гроші. Чотири роки займалися всяким бізнесом. Урешті взяли кредит 30 тисяч доларів і побудували молокозавод. Були успішними, доки не розпочали "Україну без Кучми". Після того мене залишили без сировини. Завод довелося збанкрутити.

Під час "України без Кучми" вийшов із Компартії, бо та не підтримала акцію.

— Була можливість стати нардепом, але я відмовився. Сказав, що двох Луценків там забагато.

Дружина Сергія Луценка працює бухгалтером одного з агропідприємств Рівненщини. Старша донька — журналістка, виховує двох дітей. Менша вчиться на юриста.

Зараз ви читаєте новину «"Багато представників теперішньої влади згадають про кров на власних руках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути