четвер, 27 грудня 2012 00:00

Азаров уперше і востаннє цього року зібрав нових міністрів

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Перший заступник міністра культури Юрій Богуцький та міністр соцполітики Наталія Королевська перед засіданням уряду 26 грудня
Перший заступник міністра культури Юрій Богуцький та міністр соцполітики Наталія Королевська перед засіданням уряду 26 грудня

Міністр соцполітики 37-річна Наталія Королевська виходить біля Кабміну з чорного позашляховика "Рендж Ровер". У середу вранці приїхала на перше відкрите для преси засідання уряду. Його склад президент Віктор Янукович затвердив у понеділок. Королевська піднімається сходами. За нею охоронець. Відчиняє двері до будівлі.

— Так людям можна очікувати на зарплати в тисячу євро, як ви обіцяли? — вигукують журналісти до міністра.

— Можна чекати, безумовно. Підняття пенсій, підняття заробітних плат обов'язково потрібне. Коли це, в якому обсязі, до кінця січня будемо доповідати, — відказує та йде до ліфта. Піднімається на сьомий поверх. Заходить до зали засідань. Вітається за руку із першим заступником міністра культури Юрієм Богуцьким. Підходить до журналістів.

— Так вы во власти или в оппозиции? — запитують її.

— Я залишаюся політиком, — насуплюється Королевська. Складає перед собою руки в замок. — Моє першочергове завдання — зробити все, щоб виправити всі помилки, які були, і забезпечити країні соціальний захист.

Міністри розбиваються на купки по двоє-троє. Щось обговорюють. О 10.00 до зали заходить прем'єр 65-річний Микола Азаров. Урядовці зустрічають його стоячи. За хвилину сідають на місця.

— Наша команда оновилася майже наполовину. І помолодшала, — зачитує з аркуша Азаров. — У складі уряду 10 міністрів, які вперше очолили центральні органи виконавчої влади. Водночас кожен має особисті досягнення й авторитет. Я вимагаю від усіх максимальної відповідальності, ініціативи і виваженості, уміння з практики робити висновки та коригувати свої дії. Працювати прозоро, бути доступними для слушних порад і критики. Завойовувати довіру й визнання суспільства.

Міністр регіонального розвитку Геннадій Темник нахиляється до Королевської, щось тихо каже. Та всміхається, подає йому склянку і пляшку слабогазованої мінералки "Моршинська". Темник наливає та робить пару ковтків.

Міністр освіти Дмитро Табачник знімає окуляри, кладе на стіл. Кілька хвилин з-під лоба дивиться на фотографів і операторів, які штовхаються за метр від нього. Їх удвічі більше, ніж зазвичай.

— Уряд зобов'язаний виконати національний план дій на 2013 рік, — продовжує прем'єр. — Настрій у нас має бути робочий.

Азаров виступає 12 хв. Журналісти спускаються на шостий поверх. До них виходить 50-річний Іван Бісюк, перший заступник міністра агрополітики.

— Як святкуватимете Новий рік? — цікавляться у нього.

— У мене подвійне свято, — усміхається. — Новий рік та день народження (3 січня. — "ГПУ"). Тому, якщо все буде добре, збираюся у відпустку. Поїду додому на Івано-Франківщину, побуду в батьків, наберуся заряду і повернуся на роботу.

"У Кулиняка є переважні шанси залишитися на посаді"

В уряд поки що не призначили міністра культури та міністра промислової політики. На культуру називають чотирьох претендентів — колишнього міністра Михайла Кулиняка, заступника голови Київміськдержадміністрації з питань культури Леоніда Новохатька, кінопродюсера Олега Кохана і керівника департаменту культурної спадщини  Мінкульту Андрія Вінграновського — сина українського поета Миколи Вінграновського.

— У влади відсутнє бачення, що робити з культурою, — говорить політолог Костянтин Матвієнко, 47 років. — Міністерство виступало лише гальмом культури. Треба було хоча б урятувати основні об'єкти культурної спадщини — не дозволяти реконструкцію Гостинного двору в Києві, навести лад у Лаврі. У Кулиняка є переважні шанси залишитися на посаді, бо лава запасних невелика, а він — персональна креатура президента. Новохатько, Вінграновський, Кохан далекі від "двору" Януковича.

Хто може очолити Мінпромполітики, важко сказати. Це міністерство взагалі не потрібне. Чим воно займатиметься? Що у нас лишається з державних підприємств? Не бачу поля роботи для такого органу.

 

Зараз ви читаєте новину «Азаров уперше і востаннє цього року зібрав нових міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути