пʼятниця, 26 листопада 2010 01:00

"Азаров отримує під 100 тисяч гривень зарплати і майже 40 тисяч пенсії"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Олег Ляшко
Олег Ляшко

Позафракційний нардеп 38-річний Олег Ляшко виходить у кулуари Верховної Ради із зали засідань. Депутати саме проголосували за зміни до Конституції, за якими наступні парламентські вибори мають відбутися в жовтні 2012-го. Ляшко з більшістю не голосував. Його колишні однопартійці із БЮТ висловилися за те, аби вибори були в березні наступного року.

— Якщо вибори пройдуть у березні 2011-го, то тут нічого від опозиції не залишиться — проскочать одиниці. Партія регіонів тоді матиме 300 голосів, — каже Олег Валерійович. Сідає за стіл для реєстрації. Викладає перед собою мобільний телефон "Верту".

Навіщо тоді Партії регіонів вибори 2012 року?

— Найголовніший ворог цієї влади — економіка. Ні уряд Азарова, ні ті, хто оточують президента Януковича — не здатні на проведення реформ, які треба країні.

Що мав би робити уряд?

— Вони критикували Тимошенко, а тепер діють так само: за 11 місяців 2010 року уряд Азарова запозичив понад 100 мільярдів гривень. Наступного року доведеться повертати 50 мільярдів. Це може призвести до дефолту.

40 мільярдів гривень іде на утримання органів державної влади. Якщо вдвічі скоротити кількість міністерств, чиновників, то зекономимо половину цієї суми. 70 мільярдів виділили на соціалку. Це гроші, які ми проїдаємо. А ще ж на 200 мільярдів соціальні закони просто не виконуються.

Немає на це коштів?

— На це — ні. Нинішня влада вирішує проблему бюджету за рахунок запозичень, а запозичення значною мірою на себе ж і використовує. А ще ж і крадуть.

Скільки?

— Не менше половини. А відкати за повернення ПДВ, мені розповідали, становлять до 70 відсотків. Тому вихід один — проведення реформ. На жаль, Азаров не здатен на це. Людина, яка все життя будувала податкову адміністрацію і репресивний апарат, завдяки якій у країні з'явилися десятки олігархів і мільйони жебраків, не проведе реформи. Зараз у нас дефіцит Пенсійного фонду — 60 мільярдів гривень. Із прийняттям цього Податкового кодексу доходів стане ще менше. У людей, які зараз стоять біля Ради, вже податки за грудень забрали наперед.

Це наслідок того, що і попередня влада реформ не проводила?

— Так, різниці між владою попередньою і нинішньою, за великим рахунком, немає. Зараз Тимошенко виступає перед підприємцями і розказує, як вона їх захищає і любить. А її уряд прийняв 366-ту постанову: всупереч закону було вирішено підвищити внески підприємців до Пенсійного фонду.

Тимошенко може очолити рух, який почали підприємці?

— Вона намагається. Але це мене найбільше й хвилює. Бо останнім часом Тимошенко постійно програє. Президентські вибори програла, місцеві програла, фракція щодня меншає. Якби Юлія Володимирівна не приходила до підприємців, то Янукович, може, і дослухався б до них. А так він не піде на поступки. Бо Тимошенко скрізь говоритиме, що то вона домоглася. Янукович — упертий чоловік. І в гольф знаходить час пограти, і державну владу під себе вибудував, і будинки для себе в "Межигір'ї" за вісім мільйонів доларів зводить. Людина, яка із самих низів, із тюрем дійшла до посади президента, заслуговує на повагу.

Ці вуличні акції можуть привести до зміни режиму? От Олег Тягнибок закликає до революції.

— Для цього є всі передумови. Але важливо, щоб сюди не лізли політики. З іншого боку, і влада, й опозиція мають прислухатися до народу. Бо інакше це буде початок кінця.

І для Януковича?

— Так. Здається, що влада в одних руках — це добре. Але ж тепер ти за все відповідаєш. Уже не можеш, як Тимошенко кивала на Ющенка, а той — на неї.

Скільки може протриматися теперішній режим?

— Якщо вони і далі діятимуть так само, як досі, то програють швидко. Перший дзвінок був у жовтні, коли Партія регіонів на місцевих виборах фактично зазнала поразки. Вона набрала на три мільйони голосів менше, ніж коли була в опозиції. Половина людей не прийшли на вибори, а 10 відсотків прийшли, але проголосували проти всіх. Проблема в тому, що владу у свої руки беруть то ті, то інші, а реально нічого не міняється.

Де взятися новій політичній еліті?

— На місцях є багато лідерів. Вони балотувалися від невідомих партій і перемогли на виборах мера у Вінниці, Полтаві, Сумах. Але київська тусовка не пускає сюди чужаків.

Але Тягнибок зміг пробитися.

— Янукович розраховує вдруге стати президентом на боротьбі з націоналістичною загрозою. Тому в мене є відчуття, що Тягнибока штучно розкручують.

Кому буде найгірше від Податкового кодексу?

— Усім. Бо ці податки будуть закладати в ціну товарів і послуг. Ця ціна буде відбиватися на кишені й пенсіонера, й інваліда, про яких нібито дбають урядовці. А кому буде добре, то це наближеним до влади олігархам.

У них на першому плані завжди гроші. А у президента?

— Для мене це загадка. А от те, що Янукович багато приділяє уваги особистим речам, можна зрозуміти. Людина нічого не бачила в дитинстві, перебивалася з хліба на воду. І коли з'явилася можливість отримати все, вона це використовує.

"Межигір'я" він не віддасть?

— Ніколи. А от забрати можуть. Усе залежатиме від того, хто керуватиме країною.

Навіщо Янукович сконцентрував у своїх руках майже абсолютну владу?

— Це потрібно для проведення реформ. Але їх немає. Він їх тільки декларує. Хоча ситуація невтішна. Колапс, який рухається на нашу країну, може статися ще в межах його президентського терміну. Тому Янукович навіть заради самозбереження мав би дбати про реформи.

З яких реформ йому треба було б почати?

— Із бюджетної — скоротити видатки державного апарату. Потім узятися за пенсійну, насамперед різко скоротити різницю між мінімальними і максимальними пенсіями. Прем'єр-міністр Азаров отримує під 100 тисяч гривень зарплати і майже 40 тисяч пенсії. Міг би показати приклад іншим і відмовитися від пенсії. Президенту в липні 60 років виповнилося, думаю, пенсію оформив. Міг би від неї відмовитися. Значна частина депутатів Верховної Ради — також пенсіонери. Починати треба із себе. А в нас різниця між мінімальною і максимальною в десятки разів.

На що йдуть гроші Міжнародного валютного фонду?

— На зарплати і пенсії. Але їх не вистачає. Тому Нацбанк друкує десятки мільярдів гривень. Усі країни позичають. Питання в тому, як витрачають. Якщо позичати, щоб створювати нові робочі місця і заробляти, тоді хай. Але не під ті умови, які ставить МВФ. Вони виділяють кошти, знаючи, що уряд Азарова їх проїсть, країну буде загнано в боргову яму, вона стане слухняною. Коли капіталісти дають гроші, знаючи, що вони будуть проїдені, питання: навіщо вони це роблять? Вони що, дурні? Ні. Очевидно, ціна того, що вони отримають, значно більша, ніж ті гроші, які вони дають. Ця ціна — Україна.

Олег Ляшко хоче створити свою партію. Каже, на це піде два роки.

 

Перечитує повідомлення від Тимошенко

18 жовтня Олега Ляшка виключили з фракції БЮТ "за співпрацю з коаліцією". Він заявив, що причиною стали його суперечки з Юлією Тимошенко. І додав: "Єдине, що я не зміг перейняти від Тимошенко — це підлість і підступність. Я був прямою людиною, і саме за це мене виключили".

Донедавна він часто хвалився, що дружить і постійно переписується з Юлією Володимирівною есемесками.

— Інколи, коли на мене находить ностальгія, я передивляюсь ці есемески, — каже й показує повідомлення від екс-прем'єрки: "виступ супер", "дякую", смайлики. — Коли Ющенко розказував, що в мене три судимості, я їй написав: "Юля, хочу подати на нього в суд". А вона мені пише: "Скотина він! Не звертай уваги. Він не вартий твого хвилювання. Обнімаю". Бачите, яка в нас любов була.

 

200

СТІЛЬКИ тисяч доларів Олег Ляшко отримав за 60 соток землі під Києвом. Продав ділянку півроку тому і купив двокімнатну квартиру в центрі столиці. Живе в ній сам. Одруженим не був, хоча мав кілька цивільних шлюбів. Одна з жінок народила йому доньку Владиславу. Їй 8 років. Дівчина живе в Києві, має прізвище матері. Із Ляшком спілкується рідко, бо в батьків напружені стосунки.

Зараз ви читаєте новину «"Азаров отримує під 100 тисяч гривень зарплати і майже 40 тисяч пенсії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути