середа, 12 грудня 2012 00:45

"Азаров боїться, що у нас усі папєрєднікі сидять"

Новообрані депутати в середу 12 грудня вперше засідатимуть у Верховній Раді. Напередодні востаннє зібралася робоча група з підготовки першого засідання.

51-річний Микола Мартиненко з Об'єднаної опозиції "Батьківщина" кладе перед собою жовту теку з документами, зверху футляр з окулярами та мобілку "Нокіа". З іншого телефону читає в інтернеті стрічку новин. Його колега по фракції 55-річний Сергій Сас вмикає мікрофон:

— Маємо справедливість по-регіональному, — розгортає план розсадження новообраних депутатів. — Із боку Партії регіонів для самовисуванців 15 місць, а "Батьківщини"— 33. Давайте зробимо по-чесному — по 24 з кожного боку.

— У вас нет квоты выдвигать такие условия, — червоніє "регіонал" 58-річний Олександр Єфремов і відмахується.

Інші депутати мовчать. Спікер 56-річний Володимир Литвин пропонує затвердити перелік парламентських комітетів. Загалом їх буде 27. "За" — більшість присутніх. Опозиціонери не голосують. Понад половину членів групи не беруть участі в обговоренні. Проглядають інтернет, документи.

— Після обрання голови Верховної Ради та його заступників нам треба дати згоду на призначення прем'єра, — говорить Литвин.

— Я просив би не порушувати регламент. Ми не маємо права давати згоду на призначення глави уряду, доки не сформуємо фракції й комітети, — втручається Сас.

— 2007 року за пропозицією "Батьківщини" підготовча депутатська група прийняла рішення: після обрання голови Верховної Ради розглянути питання про обрання прем'єра Тимошенко, — підвищує голос Литвин. — Мотивація була така: країна не може чекати.

— Тоді регламент не був законом! — парирує Сас і кидає на стіл жовтого олівця.

— Та я ж не заперечую, — спокійно відказує Литвин. — Якщо прем'єра не затвердимо в середу, то це буде як рак свисне, — можливо, вже після Нового року.

— Якщо країні так потрібен прем'єр, то Азаров мав лишатися на посаді, а не брати мандат депутата, — додає "свободівець" 40-річний Андрій Мохник. — Але ж він боїться, що у нас у країні всі папєрєднікі сидять.

Шестеро опозиціонерів на знак протесту підводяться і виходять із зали. Більшість членів робочої групи, що лишилися в залі, голосують за пропозицію розглянути в середу кандидатуру прем'єру. Єдиний "проти" — Мохник.

За 2 год. засідання робочої групи завершують. Мохник розповідає, що в понеділок їх водили до сесійної зали і показували, як мають голосувати:

— Сенсорна кнопка ніби працює, бо вона загоряється. "Регіонали" не поспішають запускати цю систему, аби проголосувати чужими картками за призначення Азарова.

У коридорі Литвина обступають журналісти.

— То ви залишитеся головою Верховної Ради? — питають.

— Я вісім років був спікером. Скажу відверто, що я стомився, і скажу відверто інше — від мене стомилися, — відповідає.

Зараз ви читаєте новину «"Азаров боїться, що у нас усі папєрєднікі сидять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути