середа, 11 травня 2011 01:15

Автобус із ветеранами закидали пляшками

"Бейте меня, фашистские твари!" — кричить жінка років 70-ти з георгіївською стрічкою на грудях на вул. Пасічній у Львові 9 Травня.

Їй назустріч ідуть кількасот хлопців. На руках червоно-чорні, синьо-жовті пов'язки. Дехто несе прапори України і Української повстанської армії. Обличчя прикриті шарфами, лижними масками та медичними пов'язками — напередодні їх розкупили в аптеках у центрі міста. Жінку обходять. Скоса поглядають на міліціонерів, їх тут не менше 300.

О 10.00 на пагорбі Слави розпочинається офіційне покладання квітів до могили радянських солдатів. Територію обступили два кордони міліціонерів. Пропускають лише старших людей з квітами та георгіївськими стрічками. Молодь скандує: "Ганьба!", "Слава Україні!", "Бандера і Шухевич — герої України!"

Покладання квітів триває менше 15 хв. Чиновники прямують до своїх машин. У них жбурляють землею та квітами. Букет нарцисів влучає в голову мерові міста Андрієві Садовому. Той відмахується, йде далі.

— На Марсове поле! — чути заклик із натовпу. Там, біля Личаківського цвинтаря, об 11.00 має розпочатися молебень, організований "регіоналом" Петром Писарчуком. Близько тисячі молодих людей намагаються сформувати колону.

— Старих не трогаємо, молодих хєрячимо! — пояснює якийсь чоловік середнього віку із пов'язкою "Свобода" молодшим. Дорогою закидають автобус із ветеранами порожніми пляшками з-під мінералки.

Біля входу на стадіон "Скіф" до групи долучаються кількадесят людей — вони пішли коротшою дорогою, через парк. Серед них кандидат у мери міста від "Свободи" на останніх виборах Юрій Михальчишин, 29 років.

— А це хто такі? — киває у бік п'яти людей, що йдуть трамвайною колією трохи осторонь.

— Та то наші, — кричить через дорогу голова Тернопільської облради Олексій Кайда, 40 років.

— Які нах...й наші, у них георгіївські! — говорить Михальчишин.

Міліції на вулиці немає. "Свободівці" обступають п'ятьох. Кричать: "Бандерштадт! Бандерштадт!". Запалюють кілька димових шашок, ллють на них воду з пластикових пляшок. Летить каміння. Чоловік із георгіївською стрічкою дістає травматичний пістолет. Чути постріли. Кілька "свободівців" відступають, один тримається за ногу. Інші збивають власника пістолета з ніг, відбирають зброю. Б'ють по голові шматком бруківки, потім лупцюють ногами. За хвилину розбігаються.

— Жити буде, але стріляти більше не захоче, — говорить хлопець, обличчя якого закрите зелено-білим шарфом футбольного клубу "Карпати".

На Марсовому полі міліція оточила поховання. Не пропускають нікого. Люди, які прийшли покласти квіти до могил, кидають їх за спини міліціонерам.

За 2 год. люди розходяться.

На пагорбі Слави знову заворушення. Представники партій "Родина" та "Русское единство", що приїхали з Криму й Одеси, розгортають там червоного прапора. Хоча 6 травня адміністративний окружний суд заборонив використовувати радянську символіку.

— Мы привезли знамя Победы, — каже один із учасників мітингу. — На нем подписались ветераны войны со всей Украины. Одна половина объехала юг, вторая — север. Этот флаг символизирует единство нашей страны.

"Беркут" не пропускає до меморіалу представників "Свободи".

— Жодної акції "Свобода" не проводила, — коментує події наступного дня телефоном Юрій Михальчишин. — Це були звичайні громадяни, які гуляли містом і стежили за виконанням рішення суду про недопущення у місті червоних прапорів. На тих, хто з георгіївськими стрічками, ніхто не нападав. Люди на Личаківській мали із собою складену червону шмату. На наші зауваження відповіли стріляниною. Стріляли в мене, але, очевидно, руки криві. Поранили в ногу Олега Ковпака, помічника депутата міської ради. Близько десятка наших хлопців затримала міліція. Ще кілька десятків чоловік, зокрема депутати місцевих рад, отримали поранення від "Беркута".

— Чоловік, який стріляв, перебуває у лікарні, — говорить прес-секретар обласної міліції Денис Харчук. — Зараз можу повідомити тільки те, що це 29-річний львів'янин.

Губернатор Львівщини подав у відставку

Уранці 10 травня голова Львівської облдержадміністрації 46-річний Михайло Цимбалюк написав заяву про звільнення. Члени "Свободи" кажуть, що це вони переконали керівника області визнати провину за сутички під час відзначення Дня перемоги.

Водночас Цимбалюк поширив заяву, що всі офіційні заходи з нагоди свята у Львові та області минули спокійно.

— Найімовірніше, президент не прийме відставку Цимбалюка, — вважає директор Центру політичних досліджень Анатолій Романюк, 53 роки. — Рішення приймалося під певним тиском "Свободи". Звичайно, чиновник адекватно оцінив, що головна відповідальність за вчорашні конфлікти лежить на ньому. Наслідки цих подій однозначно негативні. Сутички стали головною подією в Україні та за її межами. Світ побачив, що регіон не здатний сприймати різні точки зору. Попри те, що до конфліктів обидві сторони готувалися заздалегідь, запобігти їм не змогли. Якщо заяву Цимбалюка не приймуть, варто очікувати звільнення керівника обласної міліції.

 

Зараз ви читаєте новину «Автобус із ветеранами закидали пляшками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

138

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути