четвер, 20 лютого 2020 07:40

"Аваков став другою людиною після президента"

Автор: REUTERS
  Арсен Аваков працює в четвертому уряді. Починав під керівництвом прем’єра Арсенія Яценюка
Арсен Аваков працює в четвертому уряді. Починав під керівництвом прем’єра Арсенія Яценюка

56-річний Арсен Аваков шість років займає посаду міністра внутрішніх справ. Його призначили виконувачем обов'язків 22 лютого 2014-го. Через п'ять днів — очолив міністерство.

Аваков працює у четвертому Кабінеті міністрів — був у двох урядах Арсенія Яценюка, за прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та нинішньому — на чолі з Олексієм Гончаруком.

У 2015-го проводив реформу. Створили Національну поліцію, Національну гвардію, Державну службу з надзвичайних ситуацій, сервісні центри МВС. Ліквідували пожежну інспекцію. Запрацювала єдина лінія 102 та колцентр Нацполіції. Міністерство координує роботу Державної прикордонної служби.

До Кабміну двічі був народним депутатом — від "Батьківщини" і "Народного фронту". П'ять років керував Харківською облдерж­адміністрацію. Займався банківським, будівельним, нафтогазовим бізнесом, теплоенергетикою.

За 2018 рік задекларував три квартири в Харкові й області, понад сотню картин, колекції монет, більш як 750 вин, бібліотеку книг, журналів, друкованих видань XVIII–XXI ст. Має акції футбольного клубу "Металіст", фірму в Італії. Із дружиною Інною мають у банках і готівкою сукупно понад 62,1 млн грн.

— Аваков талановитий адміністратор і політик. Уміє знаходити баланс, тримати позицію, яка не дозволяє іншим гравцям вибити його, — каже політичний оглядач 55-річний Леонід Швець.

— В останні роки п'ятий президент Петро Порошенко був незадоволений Арсеном Борисовичем. Той був для нього серйозним опонентом.

Аваков керує Нагцвардією, поліцією. У такий силовий орган не можна поставити будь-кого. Не кожного приймуть і не кожен упорається. Аваков зміцнився у цій системі — знає її від і до.

Зеленському справді немає ким замінити чинного міністра. Так, щоб МВС було кероване, не почався саботаж. Президент ще не укріпився у владі, не відчув її. Побоюється залишитися сам на сам із силовиками. Легше домовитися з Аваковим. Тому зараз вони союзники, хоча й ситуативні. Питання, ким його замінити, Зеленському муляє. Аж до того, що: "Скажіть мені на кого — я заміню". Хоче, щоб навколо були люди, яким довіряє. Аваков до таких не належить.

У політиці він зараз не потужний. Його вплив обмежений міністерством і вибудуваними зв'язками.

Зеленському треба позбутися міністра Авакова цього року. Лак­мусовим папірцем буде справа Шеремета. (Виконавчий директор порталу "Українська правда" Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під авто. 12 грудня торік правоохоронці повідомили про затримання трьох підозрюваних у вбивстві — лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. Навели суперечливі докази їх причетності. Кілька разів люди виходили на протести проти таких дій поліції. — ГПУ).

— Аваков сконцентрував майже необмежену владу. За Порошенка був другою людиною в країні. Так само тепер при Зеленському, — говорить волонтер 34-річний Роман Сініцин.

— Слід віддати належне його здібностям до інтриг, захоплення сфер впливу. І водночас замилювання очей владним елітам.

Торік у вересні з-під впливу Авакова збиралися забрати Нац­гвардію. Кажуть, він влаштував істерику в Офісі президента і рішення відкотили.

Не зрозуміла доля реформи поліції. Її фактично провалили 2016-го на етапі так званої атестації. Більш як 90 відсотків співробітників, яких звільнили атестаційні комісії, поновилися через суди. А до них були питання щодо корупції, кришування проституції, казино, наркоторгівлі.

Єдине, що зроблено за допомогою міжнародних донорів, реформаторів із Грузії — патрульна поліція. Проте в останні роки звідти спостерігається відтік кадрів. Патрульна поліція — важлива, але це, мабуть, і не десята частина поліцейської системи. Не реформований оперативний, слідчий блок. Досі є кругова порука, безкарність. Все це виливається у кризу справедливості серед людей. Аваков несе політичну відповідальність за провал реформи.

Зараз ви читаєте новину «"Аваков став другою людиною після президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути