вівторок, 09 лютого 2010 07:10

Янукович звернувся до українців російською
5

Віктор Янукович після звернення до виборців виходить із прес-центру в своєму штабі. Поруч із ним — народний депутат Анна Герман
Фото: фото: Ольга КАМЄНЄВА
Український мільярдер Віктор Пінчук разом з російським олігархом Віктором Вексельбергом в ніч з 7 на 8 лютого заходять до столичного готелю ”Інтерконтиненталь”. Тут розташований виборчий штаб Віктора Януковича
Продюсер Ігор Ліхута (праворуч) з дружиною та співачкою Таїсією Повалій і гумористом Володимиром Моїсеєнком (по центру) прийшли підтримати свого кандидата в президенти — Віктора Януковича
Мільярдер, нардеп-”регіонал” Рінат Ахметов (праворуч) вітається із видавцем Валідом Арфушем у холі готелю ”Інтерконтиненталь”. Поруч — народна депутатка від Партії регіонів Ірина Акімова
Під час прес-конференції ”регіонала” Бориса Колеснікова журналісти роздивлялися фото оголених дівчат

Близько 12-ї ночі 7 лютого до штабу кандидата в президенти Віктора Януковича приїжджає український мільярдер Віктор Пінчук із російським олігархом Віктором Вексельбергом. Заходять у столичний готель "Інтерконтиненталь" із шістьма охоронцями. Вексельберг — у довгому плащі й великому чорному капелюсі. Підходять до ліфта, яким кілька годин тому підіймався Віктор Янукович і мільярдер, нардеп-"регіонал" Рінат Ахметов.

— Ви приїхали привітати нового президента Януковича?

— Я сюда просто приехал, — відказує 49-річний Віктор Пінчук і намагається швидше пройти. — А разве здесь есть Янукович?

Вексельберг опускає голову й теж намагається швидше підійти до ліфта.

— Не хочу давать интервью, но я не ожидал такого результата, — каже Пінчук про вибори. — Тимошенко придется с этим смириться.

Охоронці викликають ліфт. Пінчук підіймається на дев"ятий поверх у номер 910 — до Януковича та Ахметова.

Штаб лідера Партії регіонів розташований на пл. Софіївській навпроти штабу Юлії Тимошенко. Звечора на вулиці вбік штабу прем"єрки направлений великий плазмовий екран — на ньому показують усе, що відбувається всередині прес-центру Януковича. Час від часу крутять ролик, як у рідному Донецьку проголосував Ахметов. Він приїжджає до штабу близько 21.00. У коридорі знімає пальто й віддає одному з охоронців. Каже, що буде задоволений, якщо дані екзит-полів підтвердяться й Віктор Янукович стане президентом.

— Ви бачите себе на якійсь посаді за президента Януковича? — запитують його.

— Я вижу себя в футбольном клубе "Шахтер". Или вы хотите ослабить мою футбольную команду? — віджартовується Рінат Ахметов, 43 роки. — Стране нужны реформы, и бизнес понимает, что главная задача президента — создать стоимость страны. Сила — это когда нас уважают и когда мы не зависим ни от России, ни от Евросоюза.

— Чи будете ви продовжувати політичну кар"єру?
— Я буду идти приблизительно так, как Алла Пугачева с эстрады, — жартує Ахметов.

Яке політичне майбутнє чекає Віктора Ющенка?

— Очень хорошее. Я уважаю этого человека. Очень жаль, что когда он был на пике, то много людей толпились, чтобы возле него постоять. Но потом они от него отказались.

Іде до ліфта й підіймається нагору до Януковича.

— А що там нам зірки пророкують? — чути голос у коридорі першого віце-спікера, "регіонала" Олександра Лавриновича, 53 роки. — Ще не уходім?

Знімає пальто й каже одному з охоронців, що Тимошенко в деяких регіонах покрала голоси за Януковича:

— Янукович-президент за це Тимошенко не каратиме, бо покарає виборець. Між ними такий великий розрив, що в будь-якої людини відпаде охота оскаржувати вибори.

— У цей час 50-річна Ганна Герман показує журналістам факс, який отримала. Це нібито вказівка від першого заступника голови центрального штабу Тимошенко Ярослава Федорчука для керівників обласних штабів. Ідеться про те, щоб після 20.00 ті масово писали скарги про фальсифікації та визнавали вибори недійсними.

— Тимошенко хоче наперед визнати вибори недійсними і закласти підґрунтя для так званого третього туру виборів. Але це їй не вдасться.

Соратники Януковича збираються в ресторані "Олівьєра" в холі готелю. Російський бізнесмен Вадим Новинський сидить за столиком із нардепами Василем Горбалем і Геннадієм Васильєвим. П"ють пиво. За сусіднім столиком народні депутати Андрій Кравець і Сергій Льовочкін чокаються і відпивають по 50 г коньяку.

Біля прес-центру походжають гумористи Володимир Данилець і Володимир Моїсеєнко.

— Чотири місяці агітували за Януковича, — розповідає 54-річний Моїсеєнко. — Ми вперше глянули йому в очі 12 років тому і довіряємо йому. Зараз прийшли привітати.

Йдуть до столиків, де розставлені таці з бутербродами з червоною рибою. Серед клубів сигаретного диму у смугастому светрі стоїть і Дмитро Видрін, 60 років.

— До 18.00 я заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони, а зараз — незалежний політолог. От у штаб Януковича прийшов перевірити якість кави, — жартує. — Якщо запросять до Тимошенко, то скуштую кави й там. Сюди мене запросила Герман, яка проходила в мене практику в газеті "Комсомольськое знамя". Зараз треба охороняти голоси людей, щоб бюлетені потрапили в потрібне місце, починаючи від дільниць і закінчуючи транспортуванням. Сьогодні транспортування урн небезпечніше, ніж транзит наркотиків. Тому й охорона має бути належна.

Повз проходять співак Віктор Павлік, Таїсія Повалій із чоловіком Ігорем Ліхутою, у зелених штанях і жовтогарячому светрі журналіст Микола Вересень. О 22.15 із дев"ятого поверху спускається 59-річний Віктор Янукович.

— Чи візьмете у свою команду тендітну жіночку — Юлію Тимошенко? — тричі на ходу його запитують журналісти.

Янукович вдає, що не чує. П"ятеро охоронців нікого до нього не підпускають. Під оплески заводять до зали. На дверях поставили металошукачі. Кажуть, бояться провокацій. Янукович виходить до трибуни. Виступає російською 4 хв. 35 с:

— Мы должны построить такую политику, чтобы за короткие сроки люди почувствовали изменения, улучшения и облегчения. Я сделаю все, чтобы граждане чувствовали себя уютно в стабильной стране.

На запитання не відповідає. Виходить у коридор на пряме включення телеканала "Інтер". У студії перший президент Леонід Кравчук. Янукович розповідає, яку політику проводитиме. Туди ж виходить і Герман.

— Денисе, це що? Ти що витворяєш? — питає в Дениса Іванеско, прес-секретаря Януковича. — Ти з ким узгоджував це включення шефа? Я що, мертва, що мене не повідомив? Відповідай, я жива чи мертва?

Герман підвищує голос. Іванеско знизує плечима, червоніє і клацає клавіші мобілки. Каже, що узгодив із Льовочкіним. Протягом усього виступу свого лідера Герман лає Іванеско. Коли Янукович завершує говорити, "регіоналка" біжить до ліфта за ним. Із журналістами Янукович не спілкується.

— Віктор Федорович вийде до вас після рішення ОБСЄ, — повідомляє пізніше Герман "ГПУ".

Однак Янукович так і не виходить.

Зараз ви читаєте новину «Янукович звернувся до українців російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути