четвер, 17 червня 2010 04:00

Янукович прийшов у Раду на кілька хвилин

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Новопризначений суддя Конституційного суду Сергій Винокуров у середу підіймається до президентської ложі в сесійній залі, аби прийняти вітання із присягою від глави держави Віктора Януковича. Президент не зміг відкрити дверцята своєї ложі, тому обіймав Ви
Новопризначений суддя Конституційного суду Сергій Винокуров у середу підіймається до президентської ложі в сесійній залі, аби прийняти вітання із присягою від глави держави Віктора Януковича. Президент не зміг відкрити дверцята своєї ложі, тому обіймав Ви

Кілька десятків працівників держохорони приходять у Верховну Раду в середу зранку. До сесійної ложі заносять президентський штандарт. У гостьовій ложі вмощуються голова Конституційного суду Андрій Стрижак та голова Верховного суду Василь Онопенко. За півгодини після початку засідання до зали заходить президент.

— Віктор Янукович, — голосно каже з президії спікер Володимир Литвин, 54 роки.

Той проводить поглядом по залі й махає рукою депутатам-"регіоналам". Вони встають із місць й аплодують. Разом із ними комуністи та "литвинівці". Нардепи від БЮТу й НУ-НС сидять.

Янукович ступає до президентської ложі. До трибуни виходить Сергій Винокуров, якого напередодні президент призначив суддею Конституційного суду замість Юрія Нікітіна. Донедавна Винокуров працював заступником генпрокурора. 1 хв. зачитує присягу. Тоді підходить до Януковича. Той підводиться з місця і йде назустріч. Кілька разів смикає за двері ложі, але вони не відчиняються. Новопризначений суддя розгублено дивиться на главу держави. Янукович нахиляється до нього й обіймає через двері. Постукує по плечах, сміється.

Президент залишає сесійну залу. У Раді він загалом пробув кілька хвилин. За ним швидко встає і йде Литвин. Далі засідання веде перший віце-спікер комуніст Адам Мартинюк, 59 років.

Парламентарі голосують за включення до порядку денного урядового проекту Податкового кодексу.

— Прошу відповідний комітет у найближчі дні розпочати роботу з кодексом, аби швидше його  прийняти, — говорить Мартинюк.

"Бютівець" Сергій Терьохін каже біля трибуни, що це неможливо зробити. Мовляв, у депутатів є ще два тижні, аби внести альтернативні законопроекти. Радить першому віце-спікеру добре читати регламент Верховної Ради. Мартинюк супиться.

— Я буду читати регламент, і ситуація закінчиться тим, що ми внесемо зміни в календарний план, продовжимо сесію, і я вам гарантую, що до закінчення цієї сесії Податковий кодекс буде ухвалено, — обурюється віце-спікер.

У кулуари виходить лідер фракцій "Регіонів" 55-річний Олександр Єфремов. Каже, що в четвер на засіданні депутати спробують розглянути в другому читанні закон "Про судоустрій", який опозиція розкритикувала за узурпацію президентом судової гілки влади.

Президент нахиляється до нього й обіймає через двері

— Ми не бачимо необхідності відправляти цей законопроект на експертизу до Венеціанської комісії, — зазначає. — Ми ухвалюємо закони для своєї держави, для людей, які тут мешкають. Ми орієнтуємося на світовий досвід, в тому числі на європейський, але догмою для нас якесь слово з-за кордону не повинно бути.

У залі ставлять на голосування законопроект про звільнення міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. Його внесли "нунсівці" Борис Тарасюк, В"ячеслав Коваль, Олександр Чорноволенко, Мустафа Джемілєв. "За" голосує 141 депутат — 109 "бютівців" і 32 "нунсівці". Решта фракцій не голосують.

Зараз ви читаєте новину «Янукович прийшов у Раду на кілька хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути