пʼятниця, 04 червня 2010 08:19

Янукович представив план економічних реформ

 

Глава держави 59-річний Віктор Янукович заходить у залу Адміністрації президента, де розпочинається засідання комітету з економічних реформ. Присутні урядовці, нардепи, місцева влада вітають президента стоячі.

— Україна впродовж 10 років має увійти до двадцятки найбільш розвинених країн світу, — починає промову президент. — Уже 2014 року ми знизимо інфляцію з 13 до 6 відсотків. У наших планах поліпшити місце України в рейтингу бізнес-клімату не менше, ніж на 40 позицій. А в рейтингу конкурентоспроможності економік — на 10 позицій.

— Правительство готово взять на себя ответственность за реализацию плана реформ, — каже прем"єр 62-річний Микола Азаров і дивиться в бік Януковича. Говорить російською, хоч останні кілька місяців намагався на офіційних зустрічах розмовляти українською.

Янукович повідомляє, що на зустрічі присутній директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер. За кілька хвилин виходить із зали.

Прем"єр пояснює, що президент має розмову міжнародної ваги.

— Он попросил меня предоставить слово господину Альеру. Ой, нет, господину Райзену, — плутає Азаров.

По черзі виступають урядовці. Віце-прем"єр з економічних питань Сергій Тігіпко обіцяє, що кількість податків скорочуватимуть. Міністр палива й енергетики Юрій Бойко говорить про поступове зростання тарифів на електроенергію. Однак незаможним даватимуть адресну допомогу.

— Цей звіт дає комплексний аналіз проблем, з якими стикається Україна, однак рекомендації є занадто узагальненими, — каже їм постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр. — Зниження дефіциту бюджету має бути саме по собі метою, а не розглядатися як індикатор успіху. Те ж саме стосується показника інфляції. Оскільки він уже зараз вимірюється однозначним числом, то його скорочення до 5–6 процентів до 2014 року видається не занадто амбіційною метою.

Сергій Тігіпко обіцяє, що кількість податків скорочуватимуть

За півгодини Янукович повертається. Пояснює, що говорив по телефону із головою Міжнародного валютного фонду Домініком Стросс-Каном. Домовилися, що незабаром один із представників фонду приїде в Україну.

Прощається і закриває засідання. Присутні починають розходитися.

— Нам вигідно, щоб опозиція брала участь у реалізації цих реформ, — каже в кулуарах лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 55 років. — Інакше опозиція зупиниться у своєму розвитку.

— Утілювати економічні реформи Тернопільщині буде важко, — зазначає губернатор Тернопільщини 59-річний Ярослав Сухий. Він досі залишається депутатом-сумісником. — Вона сьогодні представляє собою погромлену область. Як після Великої вітчизняної війни. Зруйновані фабрики, заводи, молочно-тваринницький і будівельний комплекси.

— Поки що це не програма, а побажання реформ, перелік усвідомлених проблем, — коментує економічний експерт Борис Кушнірук, 44 роки. — Щодо реформ в економічній сфері, то потрібна професійна дискусія. Я, скажімо, проти зниження ставки податку на додану вартість. Бо імпортні товари подешевшають, а значить, для поповнення бюджету треба вводити якийсь внутрішній податок. При цьому зросте тиск на вітчизняного виробника. Краще зробити гнучкішим податок на прибуток.



Що передбачає план реформ


1. Послабити податкове навантаження, запровадити податок на нерухоме майно.

2. Забезпечити кредитування економіки.

3. Збільшити фінансову самостійність регіонів.

4. Сформувати прозорий ринок землі.

5. Завершити приватизацію. Реформувати "Нафтогаз", Укрзалізницю.

6. Запровадити другий рівень обов"язкового пенсійного страхування (накопичувального).

7. Увести медичне страхування.

8. Підвищити середню тривалість життя до 70 років.

Зараз ви читаєте новину «Янукович представив план економічних реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути