пʼятниця, 29 квітня 2011 09:00

"Янукович відкрив супермаркет на Банковій"

Автор: фото: Андрій Шматов
  27 квітня. У столичному парку Шевченка 14 опозиційних партій проводять мітинг з вимогою скасувати харківські угоди
27 квітня. У столичному парку Шевченка 14 опозиційних партій проводять мітинг з вимогою скасувати харківські угоди

До трьох тисяч людей зібрали 14 опозиційних партій на мітинг щодо скасування харківських угод про продовження перебування російського флоту в Україні до 2042 року. Зібрання провели на річницю ратифікації угод Верховною Радою — 27 квітня.

У парку Шевченка члени Української народної партії надувають гумовий човен. Чіпляють на нього плакат "Путін, забирай свій флот і маріонетку Януковича!". З чотирьох пластмасових відер наливають у човен 40 л води та пускають паперові кораблики. Їх розмалювали маркером у кольори російського прапора та назвали: "Медведьоff", "Пукін", "Наша раша" та "Акупант". Жбурляють у кораблики вареними яйцями, аби потопити.

У натовпі киянка 62-річна Людмила Светайло розповідає "нунсівцю" Зіновію Шкутяку про суд над екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком:

— Зря вы там не были. Это было судилище по-донецки. Они сняли все это на камеру и скоро вывесят на сайте партии Луценко.

Шкутяк обіцяє подивитися.

Мітинг розпочинається о 16.00.

— Янукович відкрив супермаркет на Банковій, — говорить у мікрофон біля підніжжя пам'ятника 53-річний Анатолій Гриценко, лідер "Громадянської позиції". — Спочатку оптом здали українські інтереси, а тепер вроздріб розпродають інтереси підприємців, учителів, пенсіонерів, чорнобильців. Далі на прилавку — Митний союз. Не допустимо!

Керівники 14 партій виступають 2 год. Наприкінці поет 81-річний Дмитро Павличко виразно зачитує ухвалу. Вимагають скасувати харківські угоди. Політики швидко розходяться. Деякі з охоронцями. У Олександра Турчинова з "Батьківщини" їх двоє. Лідера партії "За Україну!" В'ячеслава Кириленка весь час супроводжував кремезний чоловік із парасолькою. Це помічник, а не охоронець, пояснюють у партії. Останнім іде Павличко. Його оточують люди.

— Або об'єднаються, або програють, — каже про опозицію Павличко.

— Чому не об'являєте імпічмент цій владі? — загороджує йому прохід літня жінка.

— Ви нічого не зробите! — відповідає Павличко. — Хто буде наступним президентом? Ви бачили його тут? Я — ні. За півроку-рік мусить з'явитися хтось молодий. Треба все починати на вулиці.

Арсенія Яценюка на мітингу не було — він поїхав у відрядження до Брюсселя. Не було і лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Її, мовляв, на 15.00 викликали на допит до Генпрокуратури. Пізніше прес-служба Генпрокуратури опублікувала заяву, що Тимошенко викликали на 10.00, а вона чомусь прийшла о 17.00.

Перед мітингом лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко написав у своєму блозі:

— За 5 годин до початку акції лідерка однієї з партій розсилає в пресу Ухвалу?! — Гриценко пише про документ, що прийняли на мітингу. — Ухвалу зборів, які ще не відбулися, яку ще не підписали лідери 14 партій?! Зате — на її персональному сайті розміщено відсканований проект Ухвали. З ексклюзивним підписом лідера. Як оцінювати такий крок? Вона доросла і добре знає, що і навіщо робить. А от Януковичу з опозицією повезло.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович відкрив супермаркет на Банковій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути