четвер, 29 листопада 2012 07:15

"Янукович не захоче давати Порошенку повноваження прем'єра"

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Олексій Гарань: ”Лавриновича називають однією з основних кандидатур на спікера парламенту”
Олексій Гарань: ”Лавриновича називають однією з основних кандидатур на спікера парламенту”

Народними депутатами обрали вісьмох урядовців із 18. Заяви про відставку написали прем'єр Микола Азаров, віце-прем'єр Сергій Тігіпко, міністри освіти Дмитро Табачник, надзвичайних ситуацій Віктор Балога та регіонального розвитку Анатолій Блюзнюк. Поки що звільнення не просили міністри юстиції Олександр Лавринович, економіки Петро Порошенко та віце-прем'єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков.

— Ці заяви про відставку не мають ніякого значення, — каже політолог 53-річний Олексій Гарань. — Згідно з Конституцією 1996 року, за якою ми зараз живемо, уряд не повинен складати повноваження після переобрання парламенту. Це питання вирішує тільки президент.

Чи справді міністри мають намір перейти на роботу в парламент?

— Близнюк перейде, бо не має в уряді якоїсь цінності для Януковича. Перейдуть і Балога з Порошенком, бо хочуть далі вести самостійну гру. Колесніков, скоріш за все, залишиться в уряді. А Лавриновича називають однією з основних кандидатур на спікера.

Рішення про переходи прийматимуть в Адміністрації президента. Все залежатиме, яку групу Партії регіонів захоче посилити Янукович. Зараз в оточенні президента домінує його "сім'я". А треба підтримувати баланс сил. Якось поліпшити стосунки з тими, хто дає кредити — міжнародними фінансовими організаціями, Євросоюзом, Америкою.

Кого саме Янукович хоче бачити на посаді прем'єра?

— Називалося прізвище Сергія Арбузова (голова Нацбанку, друг сім'ї президента. — "ГПУ"). Він краще виглядатиме, ніж представник старого покоління Азаров, який ніяк не асоціюється з реформами. Хоча й по Арбузову не все ясно. Пропонувати 15-відсотковий податок на продаж валюти — хіба це реформа?

Які шанси очолити уряд у Валерія Хорошковського і Петра Порошенка?

— Хорошковського відсунули від ухвалення ключових рішень. Зараз він невдоволений. Тому на "Інтері" з'явилося більше критики влади (Валерій Хорошковський контролює телеканал "Інтер". — "ГПУ"). Хорошковський раптово заговорив про євроінтеграцію, що Азаров назвав "приватною думкою". Чим закінчиться цей конфлікт — невідомо.

Порошенко може знаходити компроміс з різними силами. Для чого президенту перед виборами прем'єр, який може вести свою гру? Йому потрібен технічний виконавець.

Коли можуть замінити прем'єра?

— Коли Янукович буде впевнений, що в нього є чітка більшість у парламенті. Бо затвердити главу уряду мають депутати 226 голосами.

Опозиція каже, що урядовці накралися, осоромилися й тепер ховаються в Раді за недоторканністю. Наскільки це справедливо?

— Не варто переоцінювати депутатську недоторканність. При бажанні бізнес знищити дуже легко. Зараз правосуддя перебуває в руках однієї людини.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович не захоче давати Порошенку повноваження прем'єра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути