вівторок, 30 жовтня 2012 06:45

"Янукович навіть не припускає ймовірність втрати влади 2015 року"

Директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 42 роки:

— "Регіонали" ці вибори не виграли. За партійними списками вони набирають максимум третину голосів.

Більшість депутатів, пов'язаних із владою, пройдуть по мажоритарці. Звідси суперечність: "регіонали", яких не підтримують більшість громадян, матимуть більшість у парламенті.

На реформах тепер можна поставити хрест остаточно. Маючи в руках усю владу в старому парламенті, "регіонали" не змогли успішно реалізувати жодної з них. Із мажоритарниками просувати реформи буде значно складніше.

Рейтинги складаються так, що Якукович буде одним із ключових кандидатів на президентських виборах 2015-го. Якщо буде виставлений єдиний кандидат від опозиції, можливо повторення 2004 року. Якщо Янукович програє, то наслідки для нього будуть ще важчими, ніж після помаранчевої революції. Він не зможе зберегти свою особисту свободу. Тому боротиметься за перемогу будь-якою ціною.

Михайло Погребинський, 66 років, політолог:

— Результат "регіоналів" був прогнозований. Хоча, враховуючи складну ситуація в країні, дивно, що партія влади посідає перше місце.

"Регіони" матимуть близько 200 голосів у парламенті. Але є чимало мажоритарників, які не мають квитка Партії регіонів, проте поділяють більш-менш їхню позицію. І мали режим сприяння на своїх округах. Це кандидати Пінчука, Балоги, та й інші. Вони ідейних настанов не мають. Тож Партія регіонів сформує більшість сама, без комуністів.

Нинішній уряд залишиться. Відбудуться якісь зміни й перестановки, але відставки прем'єра не буде.

Борис Кушнірук, економіст, 44 роки:

— Партія регіонів отримала хороший результат, однак перед Януковичем виникає питання: як утримати владу чи забезпечити спокійний відхід із неї? Імовірних варіантів кілька.

Перший: найконфліктніший, "лобовий" — Віктор Федорович намагатиметься переобратися на другий термін.

Другий: зміна Конституції з подальшим обранням президента в парламенті. Виглядає сумнівно, бо для цього потрібно, по-перше, змінити Конституцію, по-друге — забезпечити обрання Януковича президентом у Верховній Раді.

Третій варіант: повернення конституційної реформи 2005 року. Головною фігурою знову стане прем'єр. Маючи парламентську більшість, цілком можна забезпечити контроль над усіма гілками влади і після президентських виборів. Досягти цього буде відносно нескладно.

Четвертий: обрання президентом наступника, якого погодять із "сім'єю" Януковича та основними олігархами. Цей варіант найспокійніший для подальшого розвитку країни. Водночас він виглядає не надто реалістичним. Потрібна щонайменше згода Януковича, який, схоже, навіть не припускає ймовірність втрати влади 2015 року.

Питання — хто буде конкурентом Віктора Федоровича 2015-го — є відкритим. У Росії  можна бути невідомим пітерським полковником і швидко стати президентом. У США можна бути губернатором якогось штату й перемогти на виборах президента. В Україні все значно передбачуваніше. Структури влади побудовані, як сито, що відсіває вискочок.

"Кличку доведеться йти в президенти"

Максим РОЗУМНИЙ, політолог, 43 роки:

— Результат УДАРу можна вважати успішним. Партія, в якої нема ні історії перемог, ні чітко визначеної ідеології, зуміла отримати досить високий результат. В українському суспільстві є дуже великі очікування на альтернативну сильну особистість. Віталію Кличку вдалося ототожнитися із цим іміджем.

На початку в УДАРі "тушок" не буде. Будуть ситуативні голосування. Можливо, за голову Верховної Ради, керівників комітетів від влади — якщо це будуть люди, яких не сильно ототожнюють із Партією регіонів. Тоді у багатьох соратників Кличка буде привід проголосувати "за хорошу людину".

У Кличка є президентські амбіції. Це закономірність політиків вищої ліги: сів на велосипед, злізти на ходу вже не вдасться. Мусиш іти до кінця. Віталію доведеться балотуватися в президенти.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович навіть не припускає ймовірність втрати влади 2015 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути